28: World Cup 70+ AB 2018

ab-fodbold

Article in POLITIKEN (Danish)

Tre fodboldspillere over 70 år fotograferet på AB. Fra venstre er det Niels Torp, Niels Yde og Søren Hansen. De deltager i den private turnering ‘World Cup’ for spillere over 70. Det sker på AB i næste uge. Foto: Rasmus Bech

Rasmus Bech

POLITIKEN 09.06.18

Sportsblik: Er det ikke skønt – gamle mænd på over 70 spiller World Cup-fodbold i Danmark

På kanten af VM i Rusland spilles der en lille international turnering hos AB i Bagsværd. For spillere over 70 år. Hatten af for det.

Lige om lidt handler det hele om Christian Eriksen. Og om Messi, Ronaldo og Harry Kane. Og om spaniere, tyskere og russere – og afrikanere. Om fodboldspillere fra hele verden. Om alle de store stjerner, om dem på vej og dem, vi nærmest aldrig har hørt om.

Med andre ord: Vi står og vipper på dørtrinnet til VM i Rusland. Det fylder allerede meget – og det kommer til at fylde endnu mere, vær vis på det. For det er en begivenhed, vi har ventet på i fire år. Og Danmark er med igen. Kors, hvor bliver det spændende.

Det danske es, Christian Eriksen, er i sin bedste alder. Han var fire måneder gammel, da Danmark vandt EM i 1992 og er altså 26 år – og han har derfor mange år i sig endnu, rigtig mange. Ja, måske 50, måske endda 60 år, hvem ved.

Hvabehar’? 50 eller 60?

Ja, den er god nok. For i Danmark er fodbold et livslangt kærlighedsforhold – en sport, et spil man fejrer både sølv- og guldbryllup med. Ikke bare i sofaen foran fjernsynet, men også på banen, ude på det, vi kalder grønsværen. Og lad os bare være stolte af det, helvedes stolte vil jeg mene.

FOR LEDEN DAG VAR JEG sammen med tre fodboldspillere, som vor tids lilleputter må se på med måbende øjne, og som Christian Eriksen & Co. må bukke for – og lade sig inspirere af.

Det var ’ude på AB’, som man siger – og det siger man fordi, Akademisk Boldklub er en udflytterklub, som for mange år siden rykkede fra universitetsparken på Nørre Allé i København og ud til Bagsværd i den københavnske forstadskommune, Gladsaxe.

’Derude’ har man et fantastisk anlæg med et væld af baner til fodbold, cricket, tennis og håndbold. Og man er lykkedes med at skabe en klubånd, der fastholder sportsfolkene – og det kan bl.a. aflæses i fodboldafdelingen, hvor man har nøjagtig 50 aktive spillere i alderen 55-85 år.

Derfor er det også helt naturligt, at det netop er AB, der i år står som arrangør af den uofficielle World Cup for spillere over 70 år, dog med tilladelse til at bruge tre springfyre ned til 68 år. Og vi taler om 11-mands fodbold.

Akademisk Boldklub har formået at fastholde 50 spillere i alderen 55 til 85 år, og de træner to gange om ugen – året rundt. Og nogle af dem spiller endda også om mandagen i KBUs turnering for spillere over 70. Foto: Rasmus Bech

TURNERINGEN HAR tidligere været spillet i Japan og på Hawaii, og nu kommer den – og det sker torsdag, fredag og lørdag i næste uge – til Danmark. Med støtte fra DBU og gennem hårdt arbejde af AB-veteranerne. Men hvor er det internationale fodboldforbund Fifa henne i dette projekt?

»Lad os sige, at Fifa leverer reglerne«, lyder det fra AB-veteranen og den tidligere landsholdsspiller Niels Yde, som har været medlem af klubben siden han fyldte 12 år. I dag er han 73.

De gamle spiller året rundt

Niels Yde var en af de tre, jeg mødte på AB. De to andre var Niels Torp Andersen, tidligere landsholdsspiller i cricket på 72 og Søren Hansen, 73 år – en mand med 400 divisionskampe for Lyngby og AB.

For dem er en stor del af livet, en meget, meget stor del, fodbold.

De træner to gange om ugen. Året rundt. Hver torsdag og lørdag. Det er kun is på banen og decideret torden og lynild, der kan føre til aflysning. Ellers spilles der hver eneste af årets uger. Ja, nogle af spillerne må også tørne ud om mandagen for at spille med i den løbende københavnske 5-mands turnering.

DET BLIVER ALTSÅ TIL en del fodbold. Også til nogle øl, selvfølgelig, og til fælles måltider. Til så meget, at det kan have sine vanskeligheder med at opretholde en fast popularitetsstatus i hjemmet.

»Men det går for det meste«, konstaterer Søren Hansen, som for tiden er ankelskadet – han blev sparket ned bagfra i den seneste mandagskamp – og som derfor frygter for sin deltagelse i World Cup-turneringen på hjemmebane

Det er bolden, det drejer sig om. Og den leger Niels Torp Andersen, Søren Hansen og Niels Yde stadig med – fordi de ikke kan lade være. At det så er godt for helbredet og det sociale liv, er bare en kærkommen sidegevinst.

»Vi spiller, fordi vi ikke kan undvære det, hverken fysisk eller socialt«, siger Niels Torp Andersen – og så bliver det understreget, at ingen AB-veteran stopper, fordi han ønsker det, men fordi han er blevet så gammel, at han ikke længere kan spille. Det siges også, at man passer på hinanden, er opmærksomme på den enkeltes helbred og hverdagstrivsel.

ABerne deltog også i den store undersøgelse, som professor Peter Krustrup, nu Syddansk Universitet, gennemførte omkring fodbold – og som viste, at fodboldtræning kan være med til at bekæmpe livsstilssygdomme, forbedre knogleskørhed og fremme blodtrykket.

»Vi kender ikke alternativet til at være i god form«, siger Niels Yde, som også spiller tennis og golf, og som i nogen tid af året opholder sig i Spanien – hvor han så spiller for en spansk klub.

JO, DE HAR DET GODT, disse evighedsspillere i AB. Og de ryster da heller ikke på hovedet, da jeg antyder, at de tilhører en privilegeret klasse. At det ikke er spillerne fra Akademisk Boldklub, der er blevet slidt op ved at lægge asfalt, tømme skraldespande eller mure huse. Jo, de ved godt, at mange af dem har afsæt i gode jobs og velordnede økonomiske forhold.

World Cup-turneringen i AB – lad os bare være store i slaget og kalde den det – har foruden AB også deltagelse af 2 japanske hold og et amerikansk samt otte andre danske hold, bl.a. Frem og Aalborg Chang. Hvert hold skal spille seks kampe, der er semifinale og finale næste lørdag.

Og når det hele er overstået, samles samtlige spillere og ægtefæller til spisning i AB-hallen – og for dem, der synes at dét er interessant, er der senere storskærms-VM-fodbold med grønskollingerne fra Danmark og Peru.

Jeg ved ikke, hvad De synes – men jeg synes, det er smukt og livsbekræftende