2015

ab-fodbold

Torben Oldenborg: Mit AB

Mit AB

Torben Oldenborg

– Torben knælende nr. 3 fra højre –

Mit AB engagement startede med at min stilladsvirksomhed flyttede fra Herlev til Gladsaxe. Her blev vi så sponsorer i AB. AB var dengang i SAS-ligaen erindrer jeg,  det var i Frimann/Flagstadtiden! Dengang var AB jo børsnoteret og jeg købte lidt aktier på nettet. Pludselig fik jeg trykket ja til at købe FIHs store aktiepost en eftermiddag, det endte op i 7,45 % af aktiekapitalen. Stor hurlumhej blev der ud af det, for når man kontrollerer 5% af aktiekapitalen skal man huske at sende en fondsbørsmeddelelse med det samme. Det var jo ganske nyt for mig, men gode velmenende støtter i AB hjalp mig flot igennem dette, og jeg kvitterede med efterfølgende at købe yderligere aktier op, det var ABs egen beholdning og det gav tiltrængt ny kapital. Formanden Adv. Jens Hjortskov inviterede mig efterfølgende med i bestyrelsen. Det var sammen med John Andersen, Jens Hjortskov, Bent Jacobsen og flere andre gode AB støtter.

Det var en hård tid, og det gik kraftigt ned ad bakke både sportsligt og økonomisk, og jeg blev indsat som Adm. Direktør af bestyrelsen, primært for at tage tæskene og for at kommunikere. Vi  ryddede op alt imens vi rykkede ned til 1. div. Det var som en supertanker, det var meget svært at stoppe brat op, med alle de lange dyre spillerkontrakter vi havde dengang. Jeg husker vi solgte Stephan Andersen på det tidspunkt, og også da FCM forsøgte at snyde os med Zidan-handelen. Men da måtte Jens rulle sine bedste advokatskjorteærmer op og give dem en lærestreg ovre i det Jyske. Vi solgte også fondskoden og skatteunderskuddet til Schaumann, bl.a. vores egen store aktiepost gjorde dette muligt som en samlet handel. På et tidspunkt havde jeg 43 % af aktierne, men heldigvis er der nu mange flere som har fået lyst og energi til at tage ejerskab på alle de udfordringer en fodboldklub kan give, og ABs aktionærer er nu heldigvis mere fordelt og hviler nu på en masse gode AB støtters skuldre.

Jeg har nu siddet i ABs bestyrelse uafbrudt i 12 år. Som nævnt har jeg snart prøvet alle poster i klubben. Først som bestyrelsesmedlem, siden hen som adm. direktør. Sidste år var jeg en overgang formand og i øjeblikket fungerer jeg som næstformand i en ret ny bestyrelse. Jeg sidder i ABs sportslige udvalg, her er opgaven at få AB tilbage på sporet igen, og helst med oprykning i første hug for øje.

I de seneste 11 år har jeg varetaget ABs interesser i DBUs repræsentantskab. I DBU har jeg siddet i det nu nedlagte kontraktfodboldudvalg og pt. sidder jeg i DBUs meget tunge lovgruppe. Da vi rykkede ud af SAS-ligaen for 11 år siden, blev jeg samtidigt valgt ind i Divisionsforeningens bestyrelse. Her har jeg været med til at reformere Divisionsforeningen til det den er i dag, hvilket har været en både positiv, men også en spændende rejse at være en del af. Jeg har på vegne af klubberne varetaget overenskomstforhandlingerne på arbejdsgiverside og også ført en del arbejdsretsager. Bl.a. var jeg med i forligsinstitutionen sidste sommer, da vi lavede den nye overenskomst med Spillerforeningen. Det var en ny oplevelse at prøve. Divisionsforeningen Internationale interesser i EPFL, UEFA, FIFA og EU, har jeg også taget aktivt del i som udvalgsmedlem, hvilket har medført en hel del spændende rejseaktiviteter og mange spændende opgaver. Meget af det som man ser gennemført i dag nationalt, er noget jeg har været med til at forberede for flere år siden Internationalt. Men når alt kommer til alt, vil jeg nu meget hellere se en AB kamp end en landskamp, og jeg misser da også sjældent ABs udekampe!

AB er en skøn klub, og der er rigtigt mange rare og positive mennesker involveret, som jeg er meget glad for at have lært at kende. Det gælder både i selskabet, men også ude blandt amatørerne på Skovdiget. Jeg elsker, at komme på Skovdiget, og ser meget gerne selv en god ungdomsfodboldkamp på bane 1. ABs anlæg på Skovdiget er jo et af Danmarks smukkeste, man bliver i godt humør af at være der.

Jeg er selv også at finde tjønsermiljøet. Det er nogle gæve gutter man kun kan have respekt for. De brokker sig som 80 årige, men har kondi og livsenergi som 60 årige. Det er en fantastisk institution i AB, som jo stammer helt tilbage fra Lundbergtiden. Tjønserne er rigtig gode til at holde traditioner og sammenhold i hævd, og det er nok noget af det jeg vil fremhæve, som helt essentielt for ABs styrke. Og der er nok at tage af gennem 126 år, AB har mange stolte traditioner og en rigtig god historik. Tænk at eksempelvis Niels Bohr har spillet i AB en gang! Jeg kan mærke, når jeg er rundt omkring i andre klubber, at AB har en ganske særlig plads i hele fodbold Danmark hjerte og hukommelse. Det er noget man skal værne om og bruge rigtigt, så er det rigtigt meget værd for fremtiden. Jeg kender mange ”skabs ABere” i det Jyske.

Det er almindeligt kendt, at man kan måle tabelplaceringen i turneringen på spillerbudgettets størrelse klub og klub imellem, der er ikke megen variation i dette ret længe af gangen. Hobro er måske undtagelsen. Udfordringen for AB, vil til stadighed være, at fostre egne talenter som kan bidrage til, at AB indefra kan skabe genveje som økonomien ikke formår, og så AB kan avancere sig styrkemæssigt tilbage i dansk elitær fodbold indefra. Der er ingen genveje, eller papkassefolk. Det skal komme fra et godt træningsmiljø og med gode visionære leder- og trænerkræfter bagved. I første omgang kan jeg da godt drømme AB tilbage til den øverste halvdel af 1. division, hvilket jeg ikke finder urealistisk over et 3-4 årigt forløb. Er vi først der, kan man vove springet og drømme sig til nogle kvalifikationskampe til det forjættede land i Superligaen som følge af den nye turneringsstruktur. Jeg ved, at vores nye formand Steen Kristensen, og også jeg selv, er meget bevidste om, at forsøge at forene amatørerne og de professionelle til at tage et fællesejerskab til AB. Jeg kan ikke forstå, hvorfor ikke alle ungdomsspillere, og seniorer for den sags skyld, er at finde på Gladsaxe Stadion når AB spiller.

Skulle jeg i øvrigt huske tilbage på en sjov oplevelse i AB-regi, må det være fra det sidste år vi var i Superligaen. Vi skulle en dejlig sommerdag møde FCK på Gladsaxe Stadion, og den dag blev stadionrekorden slået med over 13.000 tilskuere, det var helt fantastisk! Det blev en rigtig velspillet kamp som FCK vandt med et mål. Jeg husker, at jeg som direktør skulle holde tale i loungen, men der var så mange, og jeg skulle også ned i restaurant Bolden og holde den samme tale. Når jeg siger ned, så er det fordi, det var næsten kropumuligt at forcere den store menneskemængde som stod i kø uden for stadion for at komme igennem tælleapparaterne. Da kampen var i gang, var der stadig mange, som ikke var kommet ind, men så brød digerne sammen og menneskehavet fossede ind. Så der har sgu nok også været 14.000 plus, hvis man talte nøje efter. Det kunne være sjovt at prøve igen, men nu har kommunen jo nappet grusbanerne, så der vil nok være lidt P-udfordringer at løse, men det kunne lidt ekstrabusser vel nok løse.

En anden skæg ting jeg husker fra den gang, var ABs debatsider. Jeg gik som den eneste direktør i Danmark ind i ”krigen” og parerede, forklarede, ja endog chattede med alle fansene på ABs hjemmeside. Det var med at holde tungen lige i munden, vi var jo fondsbørsnoterede, og så skal man jo passe ekstra meget på hvad man røber, men jeg fornemmede vores fans elskede, at høre sladderen fra Uglens eget næb, og jeg syntes det lykkedes godt at afbalancere dette seriøst. Nogle gange til kanten, men aldrig over, men det var da ganske sjovt at se sig citeret i dagspressen og på andre fansider. Aviserne refererede også til ABs debatsider. Til sidst gav jeg skjulte beskeder jeg gerne ville have ud til journalisterne som skrev noget værre vrøvl, de var jo alle inde og klikke flere gange om dagen, for tænkt om der faldt nogle guldkorn af de måske kunne bruge fra mit tastatur. Nu har facebook mere og mere taget over, men det var sjovt så længe det varede og efter sigende meget poulært. Jeg var nok før min tid kommunikativt, i dag findes der jo bloggere, jeg skrev altid med grønt husker jeg.

Torben Oldenborg