2007

ab-fodbold

Carsten Wiedemann, Danmarks Radio: Om AB

AKADEMISK  BOLDKLUB
Danmarks Radio – Program  1,Danmark Kort, 22. november 2004 Af Carsten Wiedemann
Efteråret  er ved at gå på hæld, og de udendørs sportsgrene er så småt ved at pakke sammen  for vinteren. Den danske første division i fodbold lukkede og slukkede for  sæson 2004 for få dage siden, og så er det jo, at man må konstatere, at på  samme tidspunkt sidste år, der lå ens yndlingshold ikke og rodede rundt i den  underste del af midten af næstbedste række – der var det et Superliga-hold –  ganske vist med dystre udsigter.
Nå,  men sådan har det jo været i snart sagt mange, mange år. Nogle gange oppe andre  gange nede, og det har da bestemt været værre end det er nu. Fodboldklubben jeg  taler om kunne efter beskrivelsen være flere, men det er AB, Akademisk Boldklub,  det drejer sig om. Hvorfor det lige blev AB, der blev mit favorithold, det ved  jeg ikke, sådan har det været lige så længe jeg kan huske tilbage.
Ud  over at være mit favorithold, er AB en af de danske fodboldklubber med de  stolteste traditioner. Da Den Fredericianske Latinskoles disciple i 1883 blev  studenter og flyttede til København, bragte de mere end den akademiske viden  med sig. Da fodboldspillet endnu ikke helt havde slået igennem i Danmark,  startede disse studenter i stedet en Kricketklub som samlingspunkt for deres  sportslige aktiviteter. I 1889 fusionerede ”Fredericia-studenternes  kricketklub” med den lidt yngre ”Polyteknisk Klub”. Navnet blev herefter:  Akademisk Boldklub. Kontingentet for aktive medlemmer i AB var i 1889 50 øre om  måneden.
På  samme tid udsatte DBU en flot pokal, til den nette sum af 150 kr., og  resultatet af DBUs første turnering, blev, at AB vandt finalen over KB med 2-0.  Omkring århundredeskiftet havde både KB og B93 fået egne baner, og i AB tænkte  man, at sådan en måtte man også selv have. Man skaffede den nødvendige  finansiering – 60.000 kr. – fra klubbens supportere, og man kunne leje et 6  tdr. land stort område på Lammefælleden på Tagensvej af Københavns Kommune, og  så stod anlægget klart i 1903.
En af den tids største personligheder i AB, var Departementschef Charles  Buchwald, der spillede alle de tre boldspil, man kunne på AB den gang: fodbold,  tennis og cricket. Buchwald spillede på landsholdene i fodbold samt cricket og  var klubmester i tennis. Han debuterede på ABs 1. hold i fodbold som 16-årig,  samme alder som Harald Bohr debuterede, der nåede 4 landskampe. Broderen Niels,  som nok blev mere kendt udenfor grønsværen, var målmand, og følgende fortælling  viser, at han havde meget andet i hovedet end fodbold. AB var temmelig  overlegen i en kamp mod et udvalgt tysk hold, Niels Bohr fik tiden til at gå  ved at stå og læne sig op ad den ene målstolpe. Pludselig blev der sparket en  lang bold mod ABs mål. Alle forventede, at Bohr ville gå ud og tage bolden, men  han gjorde ingenting. Efter kampen måtte han erkende, at hans tanker var  omkring et matematisk problem, som optog ham mere end kampen.
ABs  sportslige storhedstid var tiden efter anden verdenskrig. Medlemstallet lå  langt over 1000 og strømmen af danske mesterskaber steg, med sejre i 1945,  1947, 1951 og 1952. Og fodbolden var populær, til de fleste kampe var der  30.000 tilskuere i Idrætsparken.
AB fik seks spillere med i truppen til OL i London 1948: blandt dem så kendte  navne som Knud Lundberg, Karl Aage Hansen og Ivan Jensen. Efterhånden blev  omgivelserne på Tagensvej for små, og AB flyttede til Skovbrynet i Bagsværd,  hvor hjemstedet også er i dag.
I  1960’erne var AB flere gange med i de europæiske turneringer, og man fik også  et danmarksmesterskab i hus med Danmarks bedste backpar Niels Yde og Erik  Sandvad – jeg husker en forrygende kamp i Idrætsparken mod KB, der så vidt jeg  husker endte 4-3, men så kom der tyve magre år, hvor klubben lå og rodede i  anden og tredje division og sågar var ved at ryge helt ned i Danmarksserien.  Men 90’erne med den stærke René Henriksen på holdet kom AB op i Superligaen  igen, hvor det to gange blev til tredjepladser og en enkelt pokaltriumf.
Men  i øjeblikket går det altså ikke alt for strålende for AB. Dog ikke håbløst, så  mange points er der trods alt ikke op til en oprykningsgivende andenplads. Det  kan sagtens nås til foråret. ”Alt kan ske, så længe bolden er rund”, som Gunnar  Nu sagde.