15: Tjønser-fødselsdage

ab-fodbold

NTA: Niels Olhoff 80 år

Niels Olhoff, 80 år, er stadig aktiv på fodboldbanen, men det går en smule langsommere, efter at han er kommet lidt op i årene. (Foto: Niels Torp)

Professor fylder 80 år
og er ”still going strong”

Af Niels Torp
(Bagsværd) En rigtig gentleman både på og udenfor banen runder et skarp hjørne mandag den 12. april 2021, når Niels Olhoff – også kaldt ”Indersiden” – fylder 80 år.

Fødselaren har altid med stolthed båret den grønne AB-trøje, og det er blevet til godt et halvt hundrede førsteholdskampe som fløjhalfback (midtbanespiller), hvoraf en del var som respekteret anfører.

Niels debuterede i september 1960 på ABs førstehold, og det var på et hold i krise med blot fire point efter den netop afsluttede forårssæson. Klubben gav debut til tre unge spillere Henning Hauth, Erik Rasmussen (målmand fra Esbjerg) og Niels Olhoff i opgøret mod Frederikshavn med stjernespilleren, Harald Nielsen, der netop var vendt hjem fra De Olympiske Lege i Rom med en fornem sølvmedalje og en topscorertitel i bagagen.

Det totalt undertippede AB-mandskab vandt med 3-1 i Idrætsparken, og Niels Olhoff pakkede fuldstændig angriberen Harald Nielsen ind, og Guld-Harald fik overhovedet ikke gjort sig bemærket. Det gjorde de tre debutanter til gengæld, og det blev et forrygende efterår, der dog alligevel sluttede med nedrykning til den næstbedste række. AB manglede et point, da holdet måtte nøjes med 2-2 i den sidste kamp mod KB i Idrætsparken. Året efter var AB-mandskabet atter at finde i landets bedste række.

Niels Olhoff havde et fint forhold til tidens helt store sportsikon Knud Lundberg, der prægede klubben i en hel generation. Knud Lundberg var mere end nogen anden “Mr. AB”, og fødselaren nåede at spille på førsteholdet med denne legende, hvis navn aldrig bliver glemt i klubben i Bagsværd.

Tilnavnet ”Indersiden” fik Niels i ungdomstiden, hvor Vagn Ludvigsen, John Nilsson og Niels Olhoff var under ”kærlig” behandling af ungdomstræner, Poul Petersen (Europa-Poul), som både i drenge-, junior- og ynglingetiden konstant befalede, at der blev sparket med indersiden. Niels lyttede andægtigt og udførte indersidesparket til perfektion, mens Vagn ”Ludvig” ofte fik skideballe, da han ikke kunne lade være med at drible.

Professor

Det var blevet til betydeligt flere førsteholdskampe for AB, hvis ikke Niels Olhoff havde prioriteret sin uddannelse så højt. Niels blev student på Metropolitanskolen i 1959, civilingeniør i 1965, ph.d. i 1969 og doktor i 1979 fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Doktorgraden blev tildelt på baggrund af en afhandling om ”Optimal formgivning af mekaniske konstruktioner med hensyn til vibrationer og stabilitet”. Doktorafhandlingen var skrevet på engelsk og blev senere oversat til bl.a. russisk og kinesisk. Hovedformålet med arbejdet var at lave det bedst mulige design med det mindst mulige forbrug af ressourcer.

Niels Olhoff blev ansat som lektor i styrkelære ved DTU og blev senere udnævnt til professor i datamatassisteret maskinkonstruktion ved Aalborg Universitet. Det var en stilling, som Niels bestred indtil 2012, hvor han blev professor emeritus.

Aalborg Chang

I en periode på 25 år var Niels Olhoff og hans kone Jette bosat i Nordjylland, og det var ikke kun eleverne på universitetsstudiet, der fik glæde af Niels’ behagelige selskab. Det gjorde klubben Aalborg Chang også. Fødselaren tilbragte en del tid både på og udenfor banerne på Provstejorden. Niels spillede flere år på Changs oldboyshold, som var et helt suverænt mandskab, der vandt det ene lokale mesterskab efter det andet.

En af de dygtige spillere i Chang, Erik Jensen, bekræfter, at Niels Olhoff var meget populær, og det skyldes ikke kun det rent spillemæssige, men også fordi Niels havde en lune og ikke mindst en underfundig humor!
Niels Olhoff har været gæsteforelæser i en del lande, og Niels er udnævnt til æresprofessor på Dalian University i Kina og udenlandsk medlem af det Kungliga Vetenskaps- og Vitterhets-samhället i Gøteborg samt i Milano i Italien. I 1980 modtog Niels Olhoff Esso-prisen for et fornemt forskningsarbejde. I 1997 blev han tildelt Max Planck Prisen på 250.000 D-mark (svarende til én mio. kr.), og denne pris blev overrakt af den tyske forskningsminister. Den bliver også kaldet den ”lille” Nobelpris!
Niels Olhoff er desuden ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.