2015

ab-fodbold

Niels Torps referat af NY og SH, 2 x 70 fødselsdag

  Niels Yde og Søren Hansen

fejrede 2 x 70 års fødselsdag

5. februar 2015

Niels Torp

Det var godt 40 veloplagte tjønsere og tre gæster, Jan Lorentzen, Mogens Jensen og Bjørn Bech, der torsdag aften i ABs Restaurant, fejrede Niels Yde og Søren Hansen, der begge rundede 70 år for nogle måneder siden.

Fødselsdagsfesten blev som sædvanlig en hyggelig sammenkomst, hvor den positive stemning absolut var i højsædet. Forenet med god mad, seriøse og morsomme taler samt velskrevne sange, kan det ikke gå helt galt.

Denne brede vifte af vidt forskellige mennesker, der heldigvis bruger en del af deres fritid på at tjønse, formår at skabe en fantastisk atmosfære, som mange andre klubber misunder os.

Festen startede naturligvis med den obligatoriske tjøns i herligt solskin, hvor 28 spillere på den lille kunststofbane, formåede at spille en intens fodboldkamp. I perioder hændte det, at nogle af spillerne ramt èn medspiller. Søren Hansens udvalgte vandt med 3-1, hvilket ikke var helt fortjent!

Henrik D.

Aftenen blev indledt med en fin velkomsttale af formand for tjønserne, Henrik Duun, der tydeligt trives i dette krævende job. Han roste Søren for flere flotte tiltag og ikke mindst den ”berømte” hjemmeside, som er blevet et hit blandt fodboldfolk.

Søren

Søren Hansen fik derefter ordet, og han fortalte i muntre vendinger om egne meriter på boldbanen. Først repræsenterede han Lyngby Boldklub i ungdomstiden og senere med til at tæve AB i talentfinalen to gange. Det skete i 1962 med 5-1, året efter blev det til en ny sejr efter omkamp på Bagsværd Stadion med 1-0 – i øvrigt på et mål af Jan Lorentzen. Få dage forinden havde AB ellers spillet Lyngby ud af banen – og førte med 4-1, da dommeren pludselig afblæste opgøret, nogle Lyngby-spillere mente, at sigtbarheden var for dårlig.

I 1971/72 skiftede Søren Hansen til AB, og det skyldes ikke mindst et godt venskab med Niels Yde fra diverse udvalgte SBU-kampe og en tur til Island. De to fødselarer opnåede at spille cirka 120 førsteholdskampe sammen i AB i henholdsvis 2. division og senere i landets bedste række.

Niels

Niels Yde var næste taler og han erindrede Søren Hansen fra deres første møde ved Landsjuniorstævnet i 1960 i Odense, hvor Niels repræsenterede KBU (AB lå dengang på Nørre Alle) og Søren optrådte for SBU.

–      Jeg husker Søren, som en meget elegant spiller, og han blev også kåret til Landsjuniorstævnets bedste spiller. Sidenhen skabte vi et godt makkerpar i forsvaret i AB med en fælles fodboldforståelse. Det udviklede sig til et nært venskab. Gennem årene har vi hjulpet hinanden både med gode gerninger og med glæde brugt hinanden i erhvervsmæssige sammenhæng.

Johnny P.

Den tidligere førsteholds – og landsholdsspiller, Johnny Petersen, holdet en følelsesladet og meget personlig tale for Niels Yde. Han priste denne i høje toner, som en stor ”ABer” og ikke mindst for at være en glimrende anfører – og i det hele taget for at være en klubmand og ildsjæl, der altid var klar til at gå forrest!

–      En enkelt gang var vi meget uenige, tilføjer Johnny Petersen. Det var da klubben i 1968 skilte sig af med Mario Astorri – og i stedet ansatte Ernst Netuka, som træner. Det var dog en plausibel forklaring, da det viste sig at være en beslutning, der var truffet noget tid forinden vi begge var med til at sikre klubben det seneste Danmarksmesterskab, nemlig i 1967. I øvrigt havde Yde også chancen for en professionel fodboldkarriere i England og Italien, men han valgt det civile erhverv, som tandlæge frem for eventyret. Dentisten har gennem årene med faglig dygtighed behandlet diverse tandsæt på mange af klubbens medlemmer.

Thomas K.

Efter Johnny Petersen bevingede ord var det Thomas Kentorp, som fortalte lidt om interessen for AB. Han erindrede om en kamp i Idrætsparken, hvor Niels Yde i et opgør mod KB mistede en tand og de fleste spillere var nede på knæ for at lede efter den. Heldigvis vandt AB med 4-3 (med ni mand) og senere denne sæson det danske mesterskab i 1967, hvor Kentorp blot var 10 år gammel.

Laust J.

Laust Jakobsen havde atter fabrikeret en poetisk sang, der omhandlede Søren Knæbinds meriter.

Henning K.

Henning Kurland sluttede aftenen af med en quiz-konkurrence mellem de to fødselarer om deres respektive viden – om hinanden. Yde sejrede suverænt med 10-2.

Talerne kan læses på: Tjønser-taler