Benny Nørgaard: Kulurudvalget arrangerer tur til Møn

ab-fodbold

Referat

Referat af Kulturudvalgets tur til Møn den 12.06.2019

Vi var 11 forventningsfulde tjønsere, der mødtes ved GeoCenter Møns Klint.

Ad snørklede stier langs kanten af klinten fandt vi 20 minutter senere Niels Peter Andreasen, der havde fulgt vandrefalkene fra morgenstunden og vidste, hvor vi skulle finde dem.

Parret havde i år fået tre unger, som lige havde forladt reden, den sidste havde forladt den lige før vi ankom. På afstand kunne vi se den hule i klinten, hvor reden, der kun er en fordybning i jorden, fandtes.

Hunnen sad ved foden af et lille træ sammen med de tre unger. Desværre var sigtbarheden dårlig på grund af havgus, og vi havde aldrig fundet falken, hvis ikke NPA havde indstillet periskopet på den. Dem, der holdt længst ud ved klinten fik også flyveøvelser at se.

Tilbage til GeoCentret, hvor vores guide Ole Eskling tog imod os. Han fortalte først lidt om centret, der i sin tid blev udbudt som en arkitektkonkurrence. Det specielle ved udbuddet var, at indholdet var givet og arkitekterne skulle så udforme rammen. Der var meget stor interesse for projektet, hvor ikke mindre end 292 arkitektfirmaer gav deres bud på udformningen. Det danske firma PLH Arkitekter vandt konkurrencen i 2002.

Udstillingen handler ikke overraskende mest om kridttiden som foregik for 70-65 millioner år siden. Vi hørte om, hvordan kridtet blev dannet af skiveformede kokkolit alger, der når de døde, lagde sig på bunden af havet. Flinten, der også findes i kridtet, dannedes i de hulrum, der blev skabt af forskellige krebsdyr, ved at kisel blev omdannet til flint.

Der var også en stor udstilling med forskellige vættelys, der er en forstening af en uddød art af blæksprutter, der kaldes Belemnitter.

Vi så også en lille film om, hvordan temperaturen havde forandret sig over tid på jordkloden med de heraf følgende istider, der havde betydet meget for dannelsen af Danmark. I den forbindelse var der en model med forskellige ledesten fundet på Møn, som man ved at trykke på, kunne se hvor de kom fra i det nordlige Skandinavien.

Udstillingen beskæftigede sig også med den katastrofe, der skete i slutningen af kridttiden, hvor to tredjedele af dyr, fugle, insekter m.v. blev udslettet. Teorien er, at årsagen skyldes et meget stort meteor nedslag i den Mexicanske Golf efterfulgt af nogle store vulkanudbrud.

Der var også en specialudstilling om dinosaurer fundet på Grønland.

Vi så også skoletjenesten, hvor eleverne fik praktisk undervisning i naturvidenskab.

Efter den spændende tur i GeoCentret, kørte vi til Cafe Klintholm Gods Lake Apartments, hvor vi fik en lækker frokost bestående af lokale råvarer og en venlig betjening.

Her hilste vi lige på den unge generation Scavenius, der skal drive godset videre. Vi fik også lov til at se tre af lejlighederne, som var lækkert indrettede og med en flot udsigt over søen.

Kulturudvalget overrakte en flaske Bagsværd rom til Ole som tak for den fantastiske guidning.

Nogle af os tog lige omkring Nyord og så den ottekantede kirke fra 1846 og fik en portion rabarberkage inden turen gik hjemad.

Tak til Niels Torp for initiativet til denne spændende tur.

Med venlig hilsen

Kulturudvalget

Benny Nørgaard