17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Bent Jacobsen: Tale til Tommy A. 80 år 11. april 2019

Tommy Kvist Andersen 

Født i 1938, hvad var der lige der skete i Verden den gang?

Venstrefløjen i Tyskland anført af en hr. Adolf var begyndt at røre på sig. Baseret på nogle rygter valgte tjønserne at sende OG på en info rejse til Rigsarkivet i Berlin. OG er ekspert i slægtsforskning. Det viste sig at der var hold i rygterne, Førerens fulde navn var Adolf Hitler Andersen. Flot arbejde OG.

Men da der senere på året blev født en dreng i Danmark som var rødhåret, hvilket ikke passede med Adolf ideologi om den ariske slægt, slettede Der Führer efternavnet Andersen.

Tommy kastede sig over fodbolden som målmand og viste tidligt at kunne gribe, den evne er senere blevet noget mindre. Hans første store bedrift var som 15- årig hvor han var med til som junior at vinde KBU pokalturnering med en finale sejr over Frem. I 1957 debuterede han på Ynglingelandsholdet mod Norge, og året efter i 1958 debuterede han i en alder af 20 år for B93 hvor han i 2 sæsoner fik 29 kampe, dvs. han var fast målmand. Samme år fik han også debut på Ungdomslandsholdet. Han har en rekord der aldrig bliver slået, han har aldrig tabt en landskamp. Ved siden af blev han uddannet som klejnsmed af Guds nåde og barmhjertighed.

I 1960 blev han proff i Sveitz hos Grasshoppers, for hvem han spillede i mange år. Han overgik bagefter til en karriere som træner, og var i mange år speciel rådgiver for det daværende tophold Real Madrid som vandt Europa Cuppen. Tommy kunne ikke sproget, men tavler og kridt samt signalerne via den evige cigar som sad i mundvigen var nok. Kun når han tabte cigaren var der uro på banen.

Tommy kom tilbage til DK i 1971 hvor han forsatte fodboldkarrieren i AB, som fast inventar til mange sommerkampe. Det kunne han dog ikke leve af, hvorfor han så købte firmaet Papirhallen, først i Kompanistræde, så i Kødbyen, hvor det brændte. Nogle mener det var pga. en tabt cerut, der blev funder en stump af en Camaniente, tilfældigvis det mærke som Tommy ryger. Ifl. aviser var der rygter om forsikringssvindel, det blev aldrig bevist, firmaet flyttede efterfølgende til Amager.

I AB hvor Tommy tjønsede indtil for nylig har vi en sauna og et saunaråd. Her bliver der truffet mange vigtige beslutninger, bl. a. kan jeg berette om at der i starten af 2003 var et møde på foranledning af vores tidligere udenrigsminister Niels Helweg som også var tjønser. Han ville høre ”rådet” om DK´s evt. indgriben i Irak krigen, det blev til et JA hvilket Niels dagen efter meddelte Anders Fog og så var DK med. For et par år siden, vi taler om 2016 blev ”rådet” igen anmodet om at hjælpe i en pikant sag. Det var Tommy som havde bedt om hjælp. Han havde lidt mange bolde i luften, og følte at det nu var tid til at skære til. Der var Den flyvende hollænder, der var Mary, der var en alkoholiker, der var en hestehandler, der var kaffe damer, der var også en rapand, og en frisør. Det er dem jeg husker, men der har sikkert været flere. Smart nok havde de alle øgenavne, kun Mary husker jeg. Tommy forelagde problemet med alle damerne for ”rådet” og efter en meget lang drøftelse mente vi han skulle satse på frisøren, dog havde ”rådet” en anbefaling, og det var at han lige skulle tjekke hendes bankbog. Det er gjort sagde Tommy. Og derved blev det at Merete var den der fik lov til at fortsætte. Hvilket betød at de i dec.17 blev gift. Læren af dette må blive ” at der godt kan gå ild i gamle huse”. Og se så lige på hans garderobe, som har fået noget af et løft. lyserøde skjorter mm. jo, der er kommet en dame i huset. Til gengæld er der mange ovre på Kofoeds Skole som også har fået en ny garderobe.

Personligt har jeg nydt godt af Tommys venskab og gæstfrihed. Og mange gange er livet blevet vendt og drejet på altanen i Cagnes sur-Meer, selv døden har vi talt om, og vi er enige om at vi har haft et godt liv, og intet har til gode. Vores personlige rekord i østersspisning er 36 stk. og dertil champagne. Efter alle de år i Sveitz og Frankrig må jeg sige at han kan sproget ”vie vie madame” og ”bonjour” samt ”alles gute” er de ord jeg har hørt.

Tommy har virkelig ofret meget for fodbolden, aldrig skånet sig selv, hvilket har medført at han i dag, efter alle de år med målspark har måttet acceptere en operation der giver et stift ankelled. Og med sine talrige redninger hvor han pga. vægten lander hårdt, er det nu også gået ud over hans nyrer. Men Tommy giver ikke op, han prøver fortsat at holde gang i karrieren ved hjælp af vedholdende nydelse af øl, og under skiferierne ryger der også gerne et par obstler indenbords.

Alt i alt er det en gæv kæmpe vi i dag fejrer.

Bent Jacobsen