VM i Japan for GVM/70+, 2017

ab-fodbold

BJ fortæller om turen

AB tur til Japan  

I efteråret 2015 blev John Andersen fra AB kontaktet af en dansk-amerikaner ved navn Kim Bergenser. Han havde fået kendskab til at der i AB blev spillet fodbold, også når man havde passeret 70 år.

Korrespondancen medførte, at AB blev inviteret til at deltage i det uofficielle VM for +70 som ville finde sted i Japan. Forinden var amerikanerne dog på besøg i Danmark, hvor de i sommeren 2016 deltog i et stævne afholdt på Skovdiget. Kort tid efter blev det fastlagt, at VM ville blive afholdt i Japan, og at den fælles tur for amerikanerne og AB ville finde sted i perioden 31.3. – 14.4. 2017. Dette tidspunkt er der, hvor de japanske kirsebærtræer springer ud, hvilket er japanernes største fælles fest. Specielt kvinderne klæder sig meget smukt ud i deres flotteste farverige kjoler. Nogle af mændene gør det også, men i de lidt mere stilige og kedelige mørkeblå kjolelignende frakker.

John A. overtog derefter styringen for AB´s vedkommende, og efter flere møder og mange e-mails var der 22 tilmeldte deriblandt 7 ledsagere. 2 par kom til Tokyo af forskellige ruter, medens de resterende 18 tog med SAS – SK983 d.31. Humøret var højt, og en mærkbar forventningsfuld spænding var der også.

Vi blev 25 min. forsinket ved afgang, men gode vejrforhold gjorde, at vi efter 11 timer landede i Tokyo til planlagt ankomsttid. I programmet var der planlagt ret meget togtransport bl.a. med hurtigtoget Shinkansen også kaldet ”Bullet train”. For at dette kunne foregå billigst muligt måtte man have et Japan Rail pas til hver enkelt. Det tog ca. 1 ½ time efter ankomsten, inden alle have fået et sådan. Derefter med tog (metroen) til hotellet. Der var vi ca. 5 timer efter, at vi var landet. Her fik vi et forvarsel på afstand og tid i Japan, fakta som vi senere mange gange skulle lære at forholde os til.

Allerede dagen efter måtte vi for at deltage i en træningsturnering køre med Metro i 1 time, og derefter med taxi for at komme frem til anlægget, som lå et andet sted i Tokyo. Flere havde ”lånt” et håndklæde på hotellet til brug ved det efterfølgende bad. På anlægget blev vi henvist til vores ”omklædningsrum” hvilket var en stor blå presenning på 4 x 6 m. Og en skurvogn som toilet. AB var så ubeskeden efter 3 kampe at vinde turneringen som varede det meste af dagen. Og præmien var 3 L. sake.

Vi blev senere klar over at denne form for underlag var alment anvendt, også japanerne brugte den, når de skulle på ”skovtur” for at fejre træernes udspring. Man sender sågar en ansat af sted om morgenen med en plastikdug for at få den bedste placering. Vedkommende sidder der så hele dagen, indtil de andre ansatte kommer efter fyraften. Derefter bliver der festet og skålet i sake. Så det er lidt mere feststemte japanere man derefter møder i metroen, isf. dem som hele tiden sidder og kigger på deres I-phones.

Næste dag var det afgang med Shinkansen Hikari 505 til Kyoto, en tur på 2 ½ time med en gennemsnitsfart på mere end 230 km/t. Her blev vi afhentet af en bus for at blive transporteret til stadion, hvor den næste turnering skulle spilles. Den vandt AB også, og nok engang var præmien 3 L. sake. De må have fået info om, at det kunne vi godt lide. Efter turneringen var der fælles spisning, hvor vi på japansk maner kom ned på gulvet. Derefter kørte bussen os til Osaka som de næste 3 dage var vores base. Det skal siges at et japansk dobbeltværelse stiller store krav til beboerne, det er ca.10 m2 inkl. et badeværelse med kar.

Et besøg rundt i Kyoto, Japans gamle hovedstad, blev det også til. Vi så masser af udsprungne kirsebærtræer, haver og templer. Gion kvarteret blev også besøgt, og nogle var så heldige at få et billede af et par Geisha piger på vej til arbejde. Kyoto var under Anden Verdenskrig udset til at være mål for den første atombombe. Men den amerikanske krigsminister Henry L. Simpson havde været på bryllupsrejse i 1920erne, og var faldet for den smukke by. Så han fik overbevist Eisenhower og Truman om, at de måtte finde et andet mål, og det blev så Hiroshima og senere Nagasaki.

Næste dag var der besøg til Hiroshima. Vi skulle være klar til at gå fra hotellet kl.07:00. Efter en tur med Shinkansen Sakura 547 på 1 ½ T nåede vi frem til Hiroshima, hvor vi af en guide fik info om dens historie. Bl.a. så vi ”den evige flamme,” som først slukkes når der ikke længere findes atomvåben på Jorden. Besøget på museet var også specielt, der var totalt tyst, så selv om der var mange besøgende, havde man kunnet høre den berømte knappenål falde. Alle gik rundt med et alvorligt udtryk i ansigtet. Efter Hiroshima var næste besøg Miyajima, som vi nåede efter en kort sejltur. Det er stedet hvor der står en ”grand gate” kaldet O-Torii ude i vandet foran deres tempel som hedder Itsukushima Shrine, hvor vi overværende en japansk bryllupsceremoni. Efter endnu en tur med Shinkansen Sakura 564 var vi kl.21:30 tilbage på hotellet.

Sidste dag i Osaka blev brugt på bl.a. at se Osaka Castle som var et flot gammelt bygningsværk, igen med mange udsprungne kirsebærtræer. Sidst på dage tog vi Shinkansen Hikari 528 til Tokyo.

Så begyndte hovedformålet med turen World Cup/Japanese Masters. Der deltog 8 hold fordelt i 2 grupper. Vi mødte i første kamp et japansk hold der hed Shonan Pegasus, de førte 1-0 og 2-1 ved pausen, men i anden halvleg satte AB trumf på og med 2 yderligere mål af Mads et af Yde og et af CJ (den amerikanske pige) vandt vi 5-2. Nu var vi på tavlen og stor glæde/forløsning. Næste kamp stadig med regnen silende ned var mod Tokyo Akabane som vi desværre efter en meget lige kamp tabte 1-0. Igen blev vi mindet om, hvor ”forkælede” vi er på AB. Klubhuset var vel på ca. 50 m2, og der var 4 brusere med koldt vand, samt to telte med en blå presenning som gulv til de ca. 100 deltagere. Sidste kamp i turneringen skulle give point hvis vi skulle gå videre. Det var mod Shimizu, og de var virkelig gode. Alle kunne spille fodbold og nogle var MEGET hurtige, og de stod godt på banen. Så der var vi i menneskehænder, så på trods af to store chancer til Mads og Yde, måtte vi indkassere et nederlag på 2-0 og så var vi ude af turneringen med en 5.-6. plads. Vi kunne derfor køre tilbage til hotellet for at tage et bad, og dernæst gøre os klar til den sidste destination, Hotel APA Hanzamon i Tokyo. Vi erfarede senere at amerikanerne vandt stævnet på straffespark efter 0-0, imod Shimizo som slog os 2-0.

I Tokyo var der tid til besøg på såvel Imperial Palace samt Ueno parken, begge steder igen med udsprungne kirsebærtræer. I Ueno parken er der ca. 1200 træer fordelt på små 100 tdr. land. For japaneren handler udspringning af kirsebærtræer om naturen og livet. Her påtager de kortlivede kirsebærblomster sig en symbolsk rolle som illustration af hvor kort – og utroligt smukt – livet er.

Den sidste træningsturnering blev afholdt på træningsbanerne til det Olympiske stadion i silende regnvejr. Japan har 2-3 X den danske regnmængde. Den første kamp endte 0-0 og den anden blev med 3 mål af Yde vundet 3-0, så vi udråbte os selv til turneringsvindere på bedste målscore, da ogsa ameriknerne spilled 0-0, men kun vandt deres 2. Kamp 1-0. Bagefter var der besøg hos det Japanske Fodboldforbund, hvor der bl.a. var rundvisning på museet, ligeledes blev det mellem USA, Danmark og Japan talt om, hvordan ældrefodbolden kunne udbygges. Måske finder næste World Cup for Masters sted i 2019 i Japan eller Thailand.

Hvad har man så lagt mest mærke til i dette store land? Afstande, mange mennesker i Metro, fantastisk køkultur, en venlighed og hjælpsom helt uden lige, og sidst men ikke mindst en fantastisk ren storby. Ingen skrald, ingen cigaretskod, intet ligger og flyder. Der kan vi virkelig lære noget her i Danmark.

En pragtfuld og anstrengende tur er slut, dog tror jeg at der er mange gengangere, hvis en lignende tur senere bliver til noget.