Udvalg / arrangementer

ab-fodbold

Benny Nørgaard: Tur til Herlufsholm sept. 2018

Referat af kulturudvalgets tur til Herlufsholm den 14.09.18

På en flot efterårsdag satte 22 tjønsere kurs mod Herlufsholm, hvor vi blev budt velkommen af skolens tidligere rektor gennem 23 år, Klaus Eusebius Jakobsen, også kaldet Gammel Heis på Herlovianersproget.

Klaus indledte med skolens spændende historie. Oprindeligt et Benediktinerkloster, som under reformationen i 1536 blev inddraget af Kong Christian 3. I 1560 er Kongen Frederik 2., som er meget jagtinteresseret og derfor hellere vil have Frederiksborg Slot. Han mageskifter derfor i 1560 med Herluf Trolle og Birgitte Gøye, som ændrer navnet til Herlufsholm. De beslutter at oprette en skole på stedet i maj 1565, men allerede en måned efter dør Herluf Trolle af de sår, han pådrog sig i en krig mod Sverige. Birgitte Gøye bliver derefter forstander indtil Herluf Trolles bror udnævnes i 1567.

I dag er der 620 elever på skolen, hvoraf de 400 er dagelever. For dagelever koster det kr. 55.000,- om året og for kostelever er prisen kr. 150.000,- om året. Der er dog søskenderabat på 25%. Men skolen uddanner også til eliten.

Der er ca. 100 elever, hvor forældrene har bopæl i udlandet og man kan gå på skolen fra 6. klasse til 3.g. og man kan også tage en international studenter eksamen.

Vi starter rundvisningen i Vylen, som er herlovianersprog for Vestibulen, hvor eleverne holder mause eller middagspause. Bygningen blev renoveret i 2015 vha. en donation fra A. P. Møller. Den røde plads bag Vylen er også ny renoveret med støtte fra Realdania.

Vi går derefter til Helensalen, der er fælles møderum eller agora, der også bruges som teatersal. Også ny renoveret i 2014. Derefter til Vuen, som er Vuggestuen, som indeholder værelser, bad, køkken-alrum og sovesal for de yngste kostelever. Alle elever har eget værelse, men de sover ikke på værelset. Ved ti-tiden bevæger de sig til sovesalen på 1. sal, hvor sovesalene rummer 8 senge. Det giver ifølge Klaus et specielt socialt samvær og sammenhold, som eleverne er glade for, hvorfor man bibeholder denne i nogens øjne middelalderlige tradition.

Herefter tager vi lige en fotosession sammen med statuerne af Herluf Trolle og Birgitte Gøye.

Vi ser herefter den flotte sportshal, som også er renoveret ved hjælp fra APM, Augustinus Fonden, m. fl.  Herefter museet, som rummer en række buster, herunder Sokrates, som forsvandt et år omkring eksamen, da han skulle hjælpe et par elever med at bestå. Han blev dog stillet tilbage igen efter bestået eksamen.

Museet rummer også en meget stor international og alsidig samling af dyr, fugle, fisk, sten m.v., herunder et kranie af en elefant med stødtænder. Elefanten er en gave fra en tidligere medarbejder i ØK, som havde elefanten gående i haven. Derefter besøger vi Klostergården, der bl.a. omkranses af kirken, spisesalen, festsalen og forstanderens bolig. Kirken er under renovation, spisesalen er i brug, men festsalen og forstanderens bolig får vi at se.

I festsalen hænger en del portrætter, dels Thomas Kluges flotte portræt af Dronningen samt skolens forstandere gennem tiden. Her kan man bl. a. se Axel Reedtz-Thott, Bernt Johan Collet og Søren Haslund-Christensen.

I forbindelse med festsalen findes en stor fireværelses lejlighed med tilhørende køkken og repræsentationslokaler, som står til rådighed for forstanderen. Denne er formand for skolens bestyrelse, der består af 7 medlemmer og 3 observatører. Under bestyrelsen har vi Rektor og under ham Direktøren og ca. 170 medarbejdere.

Besøget i forstanderens lejlighed afsluttes med et glas vin, der blev serveret af Inge, der er gift med Klaus og i øvrigt datter af Jette og Niels Olhoff. Inge, som er lektor på Herlufsholm og medlem af gymnasieledelsen, underviser derudover på skolens internationale linje, International Baccalaureate (IB).

Efter denne forfriskning begav vi os ud i haven til skulpturen ”Thélème” udført af Eva Steen Christensen, skænket af Ny Carlsbergfondet i 2015. Kunstneren har fundet inspiration til skulpturen fra det utopiske kloster Abbaye de Thélème, hvor levereglen var: Gør, hvad du vil.

Herfra kan vi også se Næstved Kommunes gave til Skolens 450 års jubilæum, hvor der blev foretaget en folkeindsamling, som gav 1 million kroner til den hvide bro over Susåen.

Efter den spændende rundvisning gik vi til Hr og Fru Kok, hvor vi fik en lækker frokost og hvor Niels Torp på kulturudvalgets vegne takkede Klaus for rundvisningen, Inge for vinen og Niels Olhoff for initiativet til denne tur.

Efter frokosten fik de konditionsstærke en gå tur langs Susåen som afslutning på en lang men spændende dag.

PS: Klaus har publiceret en velskrevet og spændende bog om sin tid som rektor på Herlufsholm: ”På Herlufsholm – en dans med eliten”, Gyldendal, 2017 (255 sider – inkl. 20 fotos) – ISBN:078-87-02-23469-5.

Ved direkte henvendelse til Klaus (klauseusebius@gmail.com eller på telefon 40 27 60 97) kan bogen købes med en signatur for en favørpris på kr. 225,- plus forsendelse. Betaling via MobilePay. I bogladen koster den pt. kr. 299,-.

Benny Nørgaard

Flere billeder på 8: Tjønser-billeder > Ture og arrangementer > Tur til Herlufsholm