17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Torben Oldenborg: Tommy Andersen – 75 år, 2014

Torben Oldenborg: Tommy Kvist Andersen – 75 år, 2014

Tommys 75 års tjønserfødselsdag – Torbens tjønsertale

Kære Tommy

Bent Jacobsen, smee´n, er jo en meget, meget travl mand. Han har så travlt, at han ikke kan deltage her i aften, og holde den tale for dig, som han ellers har forberedt. Han har derfor bedt mig tage dette tunge hverv for ham, hvilket jeg jo gør med glæde, mens smee´n formentligt render halvnøgen rundt på en eller anden fremmed hotelgang, hvor han end nu er, og hvor ingen kender ham og hans halve fisk – endnu da – det er jo hans specialitet!

Nå, men han har jo givet mig nogle stikord, ham den gode Bent, for han syntes jo ikke du skulle slippe helt så pænt af sted, selvom han ikke selv kan være her. Dog det med at ”kysse hans røv”, det har jeg altså streget, – det vil vi altså ikke!

Men det må du jo selv vide noget om, for Bent og dig har jo taget mange ture sammen både på ski og til vinenes moderlande. Jeg kan godt forstå, at du hellere vil sove sammen med mig, når vi er på skiferie, end med Bent, og det har vi jo snart gjort i mange år, Tommy. Er der noget vi to kan, så er det at snorke om kap. Eneste problem er, at det er fandens svært at falde i søvn først, for du sover inden du når puden. Den skal du ha´ Tommy, jeg kender ikke nogen som dig, som kan tørne så hurtigt ind.  Når vi ligger og hygger os efter endnu en pragtfuld skidag, hvor dig og Bent har været parkeret i et lille hyggeligt ”vandhul”, og vi andre, Anden, Duunen, Lavetten, Raketten, Hyleren og hvem som ellers har været med, Scorejakken og Askeskuffen, kan vi andre fise frem og tilbage med skiløb på egen hånd, mens I to lige ordner verdenssituationen med et lille glas eller en flaske mere alt imens i nyder de barmfagre stramt opbundne østrigske servitricer. Jo, både verdensmænd og levemænd det er I sgu begge to. Og mange gange, har I frekventeret ”Helmuth i hullet” i Wagrain ved nattetide især, som særdeles velkomne stamgæster á la de to gamle fra altanen i Muppetshow, – I har jo Jeres Stammtisch der!

Når vi sådan har sovet sammen i Østrig, så lærer man jo lidt om hinandens rytmer. Du skal ryge på ”den krumme”, de krogedes cerutter du elsker, du skal også lige ordne lidt over mobiltelefonen, både dine mange damebekendtskaber og lidt udlejning i Nice og sååen. Du når det hele inden du lige skal i Wellnessraum og besigtige både modvilligt smee´ns fisk, men også de ”rigtige” sild. Så ryger badekåben sgu ned på knagen!

Nå, men som sagt, så er du 100 meter mester i at knalde brikker på kommando. Når baren lukker, og det gør den jo sjældent i Østrig, så lægger du dig til rette og spørger konsekvent: ”Er der ikke noget fodbold på flimmeren?” Men selv om jeg zapper forbi også hudfilm i 3D, – så er du for længst gået i dvale, – højlydt dvale faktisk. Du er helt enestående, Tommy.

Bent har fortalt mig, at du er født i 1938, Tommy. Hvad var det lige der skete i verden den gang?? Bent husker svagt, at venstrefløjen i Tyskland anført af en hr. Adolf, var begyndt at røre på sig. Det forlyder baseret på nogle ganske fæle, men sande rygter, at tjønserne dengang valgte at sende OG på en info rejse til Rigsarkivet i Berlin, – og OG er jo ekspert i slægtsforskning, det ved vi.

Det viste sig også, at der var hold i rygterne. Førerens fulde navn var Adolf Hitler Andersen. Det er sgu flot arbejde OG.

Men da der senere på året blev født en dreng i Danmark som var rødhåret, hvilket ikke helt passede ind med Adolfs ideologi om den ariske slægt, så slettede ”Der Führer” efternavnet Andersen.

Tommy kastede sig over fodbolden som målmand og viste tidligt, at han kunne gribe bolden, – den evne er senere blevet mindre!

Hans første store bedrift var som 15 årig, hvor han var med til som junior at vinde KBUs pokalturnering med en finalesejr over Frem. – I 1957 debuterede han på Ynglingelandsholdet mod Norge, og året efter i 1959 debuterede han i en alder af 20 år for B93, hvor han i 2 sæsoner fik 29 kampe, dvs. han var fast målmand der. Ved siden af blev han uddannet som klejnsmed af Guds nåde og barmhjertighed. Samme år fik han også debut på Ungdomslandsholdet. Tommy har en rekord der er ret svær at slå, han har aldrig tabt en landskamp!

I 1960 blev han proff i Schweiz hos Grasshoppers, for hvem han spillede en hel del år. Han overgik bagefter til en karriere som træner, og var i mange år speciel rådgiver for det daværende tophold Real Madrid som vandt Europa Cuppen. Tommy kunne ikke sproget, men sendte signalerne via den evige cigar som sad i mundvigen. Kun når han tabte den var der uro på banen!

Tommy kom tilbage til Danmark i 1971, hvor han forsatte fodboldkarrieren i AB, som fast inventar til mange sommerkampe. Det kunne han dog ikke leve af, hvorfor han købte firmaet  ”Papirhallen”. Firmaet lå først i Kompagnistræde, senere flyttede det til Kødbyen, – den brændte som bekendt!

Nogle påstod, at brandårsagen var en tabt cerut. Der blev funder en stump fra en Caminante nærved, tilfældigvis det mærke Tommy ryger! Iflg. aviserne var der rygter om forsikringssvindel, det blev vist aldrig rigtigt bevist, men firmaet flyttede efterfølgende til Amager. I dag drives firmaet af sønnerne med en skarp overvågning af Tommy som driftssikker fører af virksomhedens lastbil, når det kniber på lageret..

Få har ofret så meget for fodbolden som Tommy. Han har aldrig skånet sig selv, hvilket har medført at han i dag efter alle de år med målspark, har måttet acceptere en operation der har givet ham et stift ankelled. Og med sine talrige redninger, hvor han pga. sin velproportionerede smedekrop, lander med en betydelig ballast, er det nu også gået ud over hans nyrer. Men Tommy giver ikke op, han prøver fortsat at holde gang i karrieren ved hjælp af vedholdende nydelse af øl, og under skiferierne ryger der også gerne et par obstler indenbords.

Tommy du er en mand med dine egne meninger, du ved hvad du vil. Du går også gerne dine egne veje. Du er en god og betænksom ven, også pigernes, og dit samvær har altid været en fornøjelse. Alt i alt er det en gæv kæmpe som vi i dag fejrer.

Jeg håber ikke, at vi sammen har rejst for sidste gang, trods dine nye udfordringer med helbredet og Tjønserne kan sgu heller ikke undvære dig, Tommy.