2012

ab-fodbold

Johnny Petersen: Referat

                    Referat: Tjønser-fest 17/1 2013

Johnny  P.

Hvert  år den 3. torsdag i januar er blevet noget helt specielt for os Tjønsere.  Således også i år, hvor vi ’sørme’ var usædvanlig heldige med vejret. Lille  kunst blev fyldt helt op med 28 glade Tjønsere. Efter en rigtig god kamp – når  man tager hensyn til antallet – fulgte vor sædvanlige snak over en kop tår  kold. Pragtfuldt med alt det lir.

Kl.  19 startede det officielle program. Søren bød alle 45 velkommen i sædvanlig  oplagt stil. Tøjet var i år genbrug fra sidste år og forrige år og ……, men  det er sikkert for at understrege de festlige traditioner, som Tjønser-festen  jo indeholder. Menu og dagsorden var tidligt annonceret på Tjønser-siden. Her  skal det nævnes, at det er utroligt billigt for den velsmagende menu. Strålende  forhandlingsteknik, Søren!

Årets Torsdags-Tjønser:

Efter  Laust’s smukke sang fik John A. ordet for at kåre ”Årets Torsdags-Tjønser”. Han  startede med at sige: “Det er som altid en stor ære at stå her og fortælle  noget, som ingen andre forstår noget af.” Efter Johns indlæg på ca. 8 min  kan man konstatere, at manden har ret! Efter forskellige reklameindslag, der  alle handlede om at gøre gavn for AB, kom John efter sindrige talforklaringer og  bortforklaringer frem til, at Erik B. var ”Årets Torsdags-Tjønser”. Han blev  udstyret med et flot AB halstørklæde som trofæ på titlen.

Årets Tjønser-bemærkning:

1)  Ved juletjønsen ryger bolden ud bag det ene mål i sneen. Bjørn er ikke sen,  tager bolden med hænderne og kaster den over målet lige midt for, hvor Helveg  står og helt selvfølgeligt header den i et helt tomt mål. Helveg er jo altid  ekstremt glad, når han scorer, så over øllen i omklædningsrummet udbryder han:  “Den havde ikke engang Storm brændt!”

2)  Laust og Claus holdt rund fødselsdag. Duun skulle jo som formand lige sige et  par ord bl.a. sagde han: “Det er et par flotte fyre, der kan gøre enhver  svigermor stakåndet!” Villum: “Så skal hun da ligge nederst.”

3)  Efter en torsdagstjøns i december, hvor Silden flere gange på fornem vis havde  brudt modstanderens angreb, ryger følgende gennem lokalet. Kurland: “Povl,  du og jeg læser spillet fremragende.” (kort pause) “Du har min  fodboldhjerne!” Povl sagde ikke noget, men jeg tolkede straks hans ansigtsudtryk  som: “Hvad fanden, er du ude på at genere mig?”

4)  Til en rund fødselsdag havde Villum og mange andre bagt op. Nu skulle der ædes  og drikkes. Villum dukker op benævnte dag. Spørgsmål til ham: “Er du i bil  eller med tog?” Villum: “Er du åndsvag?” “Nå ja, du har jo  også mange, du kan køre hjem med.” Villum: “Ja, men i dag bliver det  i ambulance!”

5)  Efter en 60+ kamp sidder vi igen over øllen. John A befinder sig næsten oppe  ved varmeskabet, hvor han ivrigt snakker med en for mig ukendt person. Niels  Torp siger så: “John har som ingen anden styr på økonomien. AB var gået  fallit for længst uden ham.” Niels Remmer knastørt: “Ja, hold den  mand i live, men borte fra banen!” Niels  Remmer vandt – enstemmigt valgt af enmandskomiteen!

Årets Ugle:

Næste  kåring var ”Årets Ugle”. Det blev en sand gyser. Sidste års heldige vinder Finn  V. havde det ærefulde hverv at skulle uddele den. Han kunne ikke finde ud af  kriterierne for at vinde uglen. Han omtalte uglen som ualmindelig grim, og han  havde derfor haft den liggende i køleskabet. For et par måneder siden havde han  startet drøftelser med Vagn om valgkriterier, men Villum mente, at Vagn havde  haft mindst en måned for lidt til spørgsmålet. For 14 dage siden drøftede Finn  det så med Poul K. og Verner, og derefter havde han så 3 kandidater på sin  liste. Kurt B. meddelte pludselig Finn, at flertallet havde bestemt, hvem det  skulle være. Sidste års vinder var slet ikke blevet hørt. DR1’s Borgen og de  politiske rævekager blegner i sammenligning. Den lille forsvundne fuldmægtig  overtrumfet! Kurt  B. overrakte ”Årets Ugle” til Niels Y. – der noget overrasket modtog prisen med  en smuk takketale, hvor han fortalte, at han for nøjagtig 50 år siden havde  fået overrakt en ugle. Stolt pegede han på reverset.

Årets Krønike: ”Årets  Krønike” ved Laust blev noget anderledes. Han var rejst til Chile og Argentina  fra 2. juledag med hjemrejse om nogle dage. Derfor kom ”Årets Krønike” live fra  Argentina – sendt over de moderne multimedier, vi råder over i dag. Smart! Laust  startede med at kigge 2 år tilbage på det ungdomsoprør, han satte i gang mod 7’er  banden, og som stadig giver Laust kuldegysninger. Der skete jo ikke ret meget,  men sidste år skiftede ledelsen helt naturligt til Henrik D., og det  understregede med al tydelighed, at hele den gamle ledelse var en samling  eunukker, mente Laust. Sidste  år var focus på ledelse og sex. Her fremhævede Laust ”Quadrofonien”, som de  eneste der holdt niveau. Her var mantraet, at man hvert eneste år skulle have  lige så meget fremmed fisse som sidste år. Alle 4 levede fortjent op til det. Laust  kiggede tilbage på 2012 som et harmonisk Tjønser-år. Hvorfor harmonisk? Laust  mente, at det simpelthen var, fordi Vagn og Denis ikke havde været der ret  meget, for de lavede splid i enhver gruppe. Så gik turen til sundhedssektoren.  For at fremme forståelsen delte Laust det op i kategorier:

Skader: Flere  havde været ude lang tid med fodboldskader, andre havde været ude for skader  ved ….

Uheld: Denis  faldt ned fra en stige og slog sig ret slemt. Katten kom slemt til skade ved et  cykelstyrt og Laust ved et uheld i baren, begge uheld på Mallorca. Måske er der  noget symbolsk over de uheld. Måske skal Denis ikke kravle ret højt her i livet  på nogen måde. Det var et signal til ham. “Denis, stræb ikke højere end du  kan, du falder ned.” “Kat, lad være med at cykle, du falder af, du  kan det ikke, du er bilmand.” Laust: ”Du skal aldrig hente øl i  baren.”

Operative  indgreb: Lad  os holde operative indgreb meget langt væk. Smuk omtale af, hvordan Henrik D.  hurtigt vendte tilbage efter en operation.

Revalidering: Under  den kategori finder man vel kun Vagn. Laust var glad for, at Vagn stadig fik  lov til at lave sine komplet uforståelige julequiz. Laust endte dog med at  udtrykke tvivl om, at revalidering overhovedet ville hjælpe i dette tilfælde.

Terapi: Ole  Gunner går i terapi. Han har bestilt tid hos sig selv. Laust synes ikke, man  kan mærke nogen udvikling, så han tvivler noget på projektet!

Hukommelsen: Kategorien  kan måske blive lidt tung med tiden. Eksemplificeret ved Quadrofonien på  føromtalte cykeltur på Mallorca. De 4 sidder oppe på terrassen ved et ishus med  smuk udsigt over bjergene. Katten  siger til Søren: ”Jeg vil gerne give dig en isvaffel med 3 kugler.” ”Mener du  det?” spørger Søren. ”Ja, hvad vil du have?” ”Jamen, så vil jeg gerne have én  med vanilje, jordbær og chokolade, men skriv det ned, for du glemmer jo!” ”Åh,  hold op, en is med 3 kugler.” ”Skriv det nu ned, du ved, du glemmer!” Katten  rejser sig resolut, går ind i ishuset og kommer ud med vafler med 3 kugler i  hver. ”Hvad sagde jeg,” siger Søren, ”du glemmer.” Katten bliver bøs og siger:  ”Der er da 3 kugler.” ”Ja, siger Søren, men du glemte pomfritterne!”. Derefter  fulgte en dødssyg vittighed om en kvinde, der tog noget forsøgsmedicin og endte  med at få hår på nosserne.

Uden  for kategori finder vi den lille efterlønner. Han har hørt om regeringens  vækststrategi og har personligt skrevet til Helle Thorning om at komme i  betragtning. Laust slukker alt håb, da han klart udelukker den lille  efterlønner med ordene: “Du bliver ikke højere end du er.”Hvis  sundheden var lavpunktet i 2012, så var højdepunktet Lundbergdagen, hvor Elio  var en fantastisk initiativtager og igangsætter og sammen med styringsgruppen  gjorde dagen uforglemmelig.Et  andet højdepunkt var Remmers flytning til Malmø. En klog beslutning. Det skete  efter et møde med Helle Thorning (der var hun igen), hvor Niels spurgte hende,  om hun kendte forskel på et blowjow og en rejemad. Næ, var svaret. “Godt,  så vil jeg gerne invitere dig på frokost.”Sluttelig  kom Laust ind på Silden og Gravballemanden. Museet i Silkeborg skulle bygge om,  og i den forbindelse havde man spurgt hans standin Povl Kjøller, om  Gravballemanden kunne bo hos ham. Laust var lidt usikker på oplysningerne, men  han syntes, at Povl i den sidste tid havde været så glad og afslappet, så måske  var der kommet en slags liv i dobbeltsengen? Usikkerheden fik Laust til at  spørge Silden direkte: “Poul, har du Gravballemanden boende?” Ved et  bekræftende svar, stiller Laust spørgsmålet:” Hvem af dem er det, der  kommer til tjøns i dag?”

Hvorfor er  tjønserne så smukke?  Thomas  K havde fået til opgave at besvare dette svære spørgsmål. Thomas mente, at vi  jo udgjorde et fantastisk materiale. Hurtigt kom den indlysende forklaring: Skønhed  kommer indefra! De mange fotos på Tjønser-siden fortæller om en noget broget  forsamling, og her kan man ved selvsyn se, at det ikke ser helt skidt ud –  bortset fra det fodboldtøj vi iklæder os. Verner kører jo helt sit eget show  med tøj fra 50erne og Brylcreme i håret. Preben Mahrt levede ikke forgæves! Causeriet  gik videre over Lisbet Dahl, som jo har levet livet. Om skønhed har hun bl.a.  sagt disse kloge ord: “Det kan være svært at være virkelig smuk og så  blive ældre, for måske er en stor del af identiteten knyttet til det at være  smuk. Det er lettere for mig, for jeg har bare været sød og naturlig.”    Så  slog Thomas ned på Quadroen og specielt Søren H. Søren blev omtalt som en smuk  mand, men Thomas var en del utilfreds med, at ingen af de 4 på deres cykelture  havde scoret. Thomas mente, at det var derfor Søren tog alene på cykeltur til  England. Han kunne derved slippe for en solskoldet Vester, en lille  efterlønner, der skulle op på en kasse for at bestille en øl ved baren og den  dominerende Laust med alle de fine uddannelser. Søren ville i England  undersøge, om han ikke kunne støve en stiv engelsk øltøndeinde med høje hæle og  kort nederdel op, men nej, Søren blev forhindret af en cricketkamp, der kom i  vejen. Så stak Thomas en løgnehistorie om Berner’s fodboldspil. Tro ikke på det  Claus!
Årets Tjønser: Efter  Claus N’s velskrevne sang kom turen så til ”Årets Tjønser”, den pris med mest  prestige. Duun, John og Bent udgjorde komiteen, der i ugevis havde voteret for  at finde frem til den rette. Bent, udklædt som Tribini, skulle uddele trofæet. Bent  startede med at uddele en skideballe til de dårlige betalere, der stadig ikke  giver fødselsdagsbajere.  Det er skidt! Øllerne skal squ være der. Dårlige betalere til Tjønser-siden fik  også en over nakken. Mindre end 10 havde betalt i 2012, så det så virkelig sort  ud. Svend O trådte dog til. Han fandt en anonym velgører i Luxembourg. Godt  gået! Duun  åbnede derefter kuverten på bedste Oscarmaner – og ud kom navnet: Søren H. Et  velbegrundet og godt valg efter referentens mening. Søren kom ind på flere gode  ting i sin takketale, hvor han bad Verner om fortsat at kalde Kurland for  bonderøv, og Thomas K. blev bedt om fortsat at kommentere på Ole G’s gudekrop.  Han talte en del om nepotisme, men det ved vi alle ikke findes i Tjønserkredsen.  Han undlod dog at takke sin mor og far for de medfødte gener, undlod at  fortælle, at uden støtte fra familien var det aldrig gået! Herligt at Søren  havde mod til at gå mod strømmen!

Sluttelig  vil jeg lige kommentere på Sørens ensomme cykelture i England. Min agent  derovre fortæller, at han har set Søren køre rundt på en tandem. I flere  tilfælde har han set Søren parkere den uden for en pub. Igen går Søren mod  strømmen. Hvor mange rige, smukke og lidt ældre mænd bruger ekstremt dyre  sportsvogne eller lystyachter, ja så bruger Søren sin tandem som fissemagnet.  For satan. En blændende idé. En  festlig og fornøjelig aften var nu slut.
Referatet  er næsten, som det I selv lagde ører til. Enkelte steder kommer referenten ind  med nogle personlige kommentarer. Bær over med det.

Johnny P.