SH: 2012

ab-fodbold

Henning Kurland: Tale

Lundberg-dagen

Henning Kurland

Jeg er blevet bedt om at fortælle, hvorfor jeg blev AB’er. – Det kan jeg svare meget kort på: Det var der nemlig 2 grunde til: 1) Lundberg og 2) AB’s flotte kampdragt: Grøn/hvidstribede trøjer og hvide bukser.

Vi skruer lige tiden tilbage til 1962 – altså 50 år siden. AB og BIF blev fusioneret og en drøm gik i opfyldelse. Jeg var 13 år – opvokset Bagsværd med stadion som nærmeste nabo. Jeg blev aldrig medlem af BIF (Bagsværd Idrætsforening) – mærkeligt nok – min far spillede på førsteholdet i BIF, og jeg var stort set ned på banerne hver eneste dag og spille fodbold, men jeg blev ikke medlem – hvorfor gjorde jeg ikke det? For det første fordi jeg gik i parallelklasse med én, som jeg ikke var sikker på at kunne slå af – og så spillede BIF i nogle historisk grimme dragter. Sort skjorte med hvidt V på brystet.

Et par år forinden havde jeg været i Idrætsparken for første gang og så AB gennembanke et eller andet hold. Knud Lundberg var med og spillede guddommeligt. Jeg var helt lost, og besluttede, at hvis jeg skulle starte i en klub, skulle det være i AB. Jeg kan lige bemærke, at jeg i hele min barndom blev kaldt ”Lillelund”, allerede den gang havde man blik for mit uomtvistelige talent. Heldigvis blev AB og BIF fusioneret i 1962, og så var vejen banet for mit medlemskab.

Tilbage til det med trøjerne. Der har gennem tiderne været rigtig mange udgaver – På et tidspunkt herskede der rent anarki på området. I en lang periode spillede vi med trøjer inspireret af Arsenals trøje. Senere spillede 1. holdet i trøjer inspireret af Ajax Amsterdam med en grøn stribe på brystet – resten hvidt. Sådan har vi sejlet rundt. I den efterfølgende tid havde hvert hold nærmest sin egen trøje. Når man så ud over anlægget var det en broget billede og svært at identificere sig med.

Når et hold er på skideren, altså ligger og roder nede i bunden af tabellen, smider træneren som regel det sidste kort, han har, på bordet: ”Kæmp for trøjen!” Det gav ikke rigtig nogen mening dengang og sendte os en overgang helt ned i 3. div. øst.

I dagens Superliga og 1. Division er der jo stort set ikke andet end hold fra udkants-Danmark. Ikke fordi der noget galt i det. Men de er nogle bonderøve.

Det med trøjens udseende er altså meget vigtigt for en klubs identitet. Jeg har gang på gang slået til lyd for, at vi skulle vende tilbage til de stribede trøjer. Den er der noget særligt over. Den er klassisk og trækker tråde tilbage til AB’s gloværdige historie, som vi skal værne om. Da jeg spillede ungdomsfodbold og senere seniorfodbold, regnede vi ikke de andre hold for noget. Alle hold uden for Storkøbenhavn var nogle bonderøve, som vi bare tævede. Når man trak trøjen over hovedet, var man usårlig og uovervindelig. Det er den følelse, man skal have, når går på banen som AB’er uanset på hvilket hold, man spiller, og derfor er det vigtigt med en fælles identitet og et fælles udtryk.

Vi er mange, der husker trøjerne fra da vi blev Danmarksmestre sidste gang i 1967. Holdet spillede i nogle fede, stribede skjorter. De var til gengæld ikke så praktiske i regnvejr, da de blev enormt tunge. I kan se holdet og trøjerne på trappen op til loungen på stadion.

Glædeligt, at vi igen, efter alt for mange år med helt grønne trøjer atter har fået striber på. Jeg vil gerne rose bestyrelsen for at alle hold i AB spiller med samme dragt. De er ganske vist ikke helt så pæne som de gamle, men det er et skridt i den rigtige retning.

Der er tit og ofte en sammenhæng mellem kampdragt, logo og den spillestil en klub vælger. AB har altid stået for teknisk flot spil, som falder helt i tråd med grøn-hvide dragt og uglen som symbol på klogskab – den kloge, der narrer den mindre kloge uden at få mudder på tøjet. – Ser vi på vores nærmeste nabo i divisionssammenhæng, Brønshøj, så har de jo en bi/hveps som logo og en kampdragt, der udstråler aggressivitet og kampiver. Her er der også sammenhæng mellem kampdragt, logo og spillestil. Men det er ikke altid sådan. Se på Barcelonas udebanedragt. Kan I forestille jer lille Thomas troppe op til Fastelavnsfest iført Barcelonas udebanedragt. ”Hvad er du klædt ud som, Thomas? Messi, kan du ikke se det? Nej, Thomas. Du er klædt ud som en ispind