17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Thomas Kentorp: Erik Storm og Lauge Nilsson – 2 x 60 år, 2006

Erik Storm og Lauge Nilsson 2 x 60 år
Af Thomas Kentorp
Vores holdleder Povl Reumert Kjøller har endnu en gang på sin helt specielle facon spurgt om det var muligt, at jeg kunne sige et par få og velvalgte ord til aftenens fødselarer – Erik Storm og Lauge Nilsson. Det foregår på den måde, at Povl kommer gåede med sine kalve knæ over til bænken – hvor vi sidder og høvler øl ned – og så er det ligesom at tænde for fjernsynet til en gammel dansk film om lørdagen med Ove Sprogø, Ib Sjønberg og Marguerite Viby – ’kunne man eventuelt forestille sig, at du Thomas kunne sammensætte en lille tale til de to 60 årige ungersvende Lauge og Erik Storm etc.
Klart klart Reumert – ingen problemer i det. Et par hurtige ondskabsfuldheder kan man vel altid finde på. Det skal lige siges, at Søren Hansen overhørte konversationen med Kjøller – og Sørens første reaktion var – ’så kan vi andre måske blive fri for at blive svinet til’. Ja – nu må vi se – jeg ved du er lidt følsom Søren – her to dage før den afgørende kamp i Vinterturneringen mod FB på Tingbjerg. Så jeg skal nok forsøge at holde mig til emnet.
Og emnet det er jo de to velplejede herrer, der sidder der og stråler i deres tresindstyvende år – Erik Storm Thomsen og Lauge Nilsson. Umiddelbart er der visse ligheder mellem de to værter i aften. Pæne mænd med alt deres hår intakt. Altid smarte i tøjet på den casual måde. Altid smilende og imødekommende begge to – et par rigtige guttermænd og fodboldkammerater. Men hvis man dykker lidt mere ned under overfladen, og leder efter Storms og Lauges sande jeg, så er der nogle forskelle, der virkelig batter.
Erik Storm er den impulsive, joviale kammerat, Mr. altid glad og svær at slå ud. Lauge er den mere eftertænksomme type, som lige tænker sig om, før der kommer en melding. Altid god tid – som der står i massagepigernes annoncer i Ekstra Bladet.
På AB har vi altid haft svært ved at fremelske rigtige centerforward typer på en fodboldbane. Der er kommet en enkelt jurastuderende fra Hjørring på et tidspunkt, men ellers har det været lidt tyndt. Men Erik Storm er vel en af de få her på AB med de rigtige stürmer ingredienser. En rigtig hurtigløber, der ikke er bange for noget. Erik Storm går ikke af vejen for at sparke en forstopper eller løbe en målmand ned, hvis det kan give et mål. Det er det, man kalder mål instinkt. Heldigvis forstår Erik Storm altid at charmere dommere og modstandere, når han har gennemført sine små svinestreger, så det drengede smil har reddet Storm fra mange udvisninger og potentielle øretæver efter kampen. Egentlig tror jeg ikke, at det oprindeligt har ligget i Storms natur, at der skulle gå en lige linie fra Søren Lerby til John Faxe Jensen videre til Brian Steen og Thomas Graversen – og til Erik Storms benbrækker spillestil. Jeg tror simpelthen, at Storm er blevet presset ind i denne spillestil. Tænk at spille op imod 300 ligegyldige serie 5 og oldboys kampe med Flemming Nielsens enorme røst i nakken. Hvem vil ikke forsøge at yde en ekstraordinær indsats, også selvom det koster et par frispark til modstanderne, når man ved at fyrværkeren halser rundt på sine åreknuderamte fodboldstænger og kommenterer hver en boldberøring. Flemming Fyrværker er AB’s dårligste taber – og det siger ikke så lidt.
Lauge Nilsson er noget mere afdæmpet i sin spillestil end Storm. Et enkelt frispark i ny og næ, men generelt er Lauge en utrolig fair spiller. En klassisk forsvarsspiller med en god teknik. Desuden er Lauge god til at placere sig – i dag vil dette hedde – at stå godt i forsvaret. Nu skal Lauge jo passe på med – ikke at tage det alt for alvorligt – det der med at stå godt i forsvaret – det er jo ikke forbudt at bevæge sig. Dertil skal siges, at Lauge undervejs i sin karriere har haft en perlerække af skader – nævn 5 fodboldskader – og Lauge har haft de 4 på et eller andet tidspunkt. Og det er klart, at så mange skader sætter visse spor. Men jeg vil vove den påstand, at Lauge sjældent falder igennem i en kamp. Det er Lauge for snu og klog til. Det er safety first – og måske kan man også ane, at Lauge har spillet en del kampe sammen med de notoriske tilsvinere Åge Hansen, Niels Torp og Flemming Fyrværkeren. Nu vi er ved gavehovederne – så er der i løbet af vinteren sket det mærkelige – at her gik vi og troede, at vi på AB har de største og groveste brokkerøve på vores gammelmandshold – men tænk – så hyrer AB en ny træner Allan Michaelsen – som har en fortid som topspiller i B1903 og udlandet – og så viser det sig, at Niels Torp, Aage, Fyrværkeren – og for den sags skyld Dennis Holmark – er vand ved siden af de injurier, der kommer ud af Allans mund. Forleden aften sagde Allan Michaelsen til Steen Lawetz – du er den dårligste fodboldspiller – jeg har spillet sammen med. Værsgo – take lige that. Og lidt senere fik Henning Kurland at vide – det her er det dårligste hold, jeg har spillet på – tak for kaffe. Jeg håber ikke udmeldingerne er så bastante til vores unge talenter og førsteholdspillere her i klubben. Det giver jo ikke ligefrem selvtillid. Det giver i hvert fald ikke så mange points i tabellen, kan vi se.
Nå – men nu er vi jo ikke sarte os AB’ere – for hvis vi havde været det – så havde vi ikke haft mange at spille med og imod i de mange år, der er gået. Så mon ikke, det ordner sig. Jeg tror, at vintermanager og bestyrelsesmedlem Søren Hansen træder i karakter – og giver den gode Allan en lille coaching session med et pift af de gamle Promentor mål og middel begreber.
Tilbage til festens midtpunkter Erik Storm Thomsen og Lauge Nilsson. Også udenfor banen er jeg nødt til lige at fokusere på et par forskelle mellem de to pæne, velplejede og ordentlige mænd. Erik Storm er jo den pæne ægtemand – Storm har været gift med sin kone siden han var 17 år. Kongebrev og hele svineriet. Det var dengang, det var nødvendigt at være gift for at få en 2 V’er i Nord Vest kvarteret. Storm giftede sig også ind i et trykkeri – HO + Storm nede på Brudelysvej i Bagsværd. Dvs. først hed trykkeriet HO Tryk – og så kom Storm til – deraf navnet HO plus Storm. Det er jo gået op og ned i den grafiske branche – men Storm har altid klaret sig godt – og jeg kan da også fortælle – at når man slår HO + Storm op i Krak på nettet – så kommer der sandelig også et firma frem på Brudelysvej adressen – der hedder Storm Invest ApS – hvad siger I? – der bliver investeret lidt ved side af tryksagsproduktionen. Men så er det skønt at kunne sidde her – med god samvittighed – og drikke sig en gratis halvskid på – når nu at der er styr på investeringerne. Finn Villum – du kan roligt gå til vaflerne.
Lauge Nilsson har også været gift – et par gange. Man kan vist rolig sige, at der har været lidt mere ’smooth operator’ over Lauges liv – end Storms kaffe og vanillekranse foran TV’et i Hareskoven. Lauge er som bekendt psykolog med speciale indenfor kvinders op og nedture i 20 til 40 års alderen. Og netop denne specialviden har givet nogle helt utrolige muligheder, som man kun kan være lidt misundelig over. Når de unge kvindelige psykologistuderende har siddet de lange mørke vinteraftener og kæmpet med formuleringerne, så har der altid været hjælp at hente hos lektor Lauge – der gerne tog ud og assisterede. Misundelse er som bekendt en grim ting – men det er klart, at der er langt fra Lauges verden af kvindetraumer og opgaveskrivning ud på de små timer – til de larmende trykkerimaskiner hos HO + Storm nede i industrikvarteret i Bagsværd.
Nå – men alting har sin tid – og Lauge er nu gået på pension – det er hårdt med alle de aftenmøder – og har fundet en dejlig hverdag i skiftevis Danmark og Sverige med sin søde kone. Der er ro på bagsmækken, og vi er altid velkomne til at få nogle råd hos Lauge til håndteringen af det modsatte køn. Det var faktisk dejligt at observere – at på Elios seneste tur til Sicilien – kom Lauges enorme erfaring os til gavn. Vi har kommet til Sicilien lidt udenfor sæsonen – og så vidt jeg kunne se – var der ikke meget at opdrive i sportsgrenen omkring det modsatte køn. Og det er selvfølgelig lidt af et problem – fx for AB’s sportschef Christian Andersen – som ifølge Don Ø aldrig har været på en fodboldstur – uden at have fået noget på den dumme. Efter 3 dage på Sicilien så det lidt sort ud med hensyn til at holde denne statistik for Christian, men pludselig slog psykologen Lauge til – og talte sig stille og roligt ind på et par ukrainske førsteårsstuderende – som var på deres første charterrejse til Vesten. Lauge gjorde det hårde rekrutteringsarbejde ’up front’ – men senere tog Christian over, så vidt Finn Villum og jeg kunne konstatere. I hvert fald havde vi pludselig Christians værelseskammerat Finn Rasmussen stående på vores værelse og anmode om lidt husly for en enkelt nat. Det var selvfølgelig helt orden.
Nå – men det var lidt løst og fast om forskelle og ligheder mellem vores to 60 års drenge Lauge og Storm. Det var dejligt, at Erik Storm lod sig provokere til at invitere til denne seance for fodboldkammeraterne. Storm blev jo hånet lidt for at have holdt en fødselsdagsmiddag for vennerne – alle 5 hjemme i privaten. Det ville Storm så alligevel ikke have siddende på sig. Og heldigvis faldt det sammen med, at Lauge havde gået og tænkt og tænkt over, at han ville holde noget for os. Faktisk har Lauge gået og tænkt så meget, at han næsten er nået at fylde 61 år – men det gør ikke noget. Vi er bare så glade for invitationen til – og skal vi så ikke rejse os og give dem tre lange og tre korte hurraer.
Tilbage til toppen