2014

ab-fodbold

Johnny P.: Referat

Tjønser-fest 2014

Johnny Petersen

Søren, hvis konfirmationstøj synes uopslideligt, indledte på fornem vis årets fest. Vi kigger jo tilbage på det forgangne år og hylder os selv på behørig vis. Søren kunne fortælle, at vi var 35 fremmødte, 5 havde meldt afbud på dagen og yderligere 5 var ude at rejse. Vi hører lidt fra 2 af dem senere. Søren meddelte, at det var 8. gang, Tjønser-festen blev arrangeret, idet Tjønser-siden gik i luften 1. gang d. 31/12 2006 – netop på den dato kunne Søren se, at hjemmesiden havde haft 50.000 klik, så det svarer til 25-30 klik om dagen. Der udkommer et nyhedsbrev ca. 1 gang om ugen, men Dr. Spin trækker gennemsnitsklikkene lidt ned! Søren opfordrede forsamlingen til at komme med interessante indlæg, for det gør hjemmesiden mere levende. Nu var der jo 12, der i går fik flidspræmie, så mon ikke de ryger til tasterne?

Menuen var traditionsmenuen og Søren sluttede velkomsten med at fortælle aftenens program.

New Zealand:

Imponerende er det, at Tjønser-siden havde 2 udsendte på New Zealand, nemlig Yde og Laust. De havde forslag til årets Tjønser. De havde helt som ventet gravet dybt og foreslog gensidigt hinanden!

Kurland kunne fortælle, at de, der havde været i Wellington, jo vidste, at det altid blæste helt vildt og derfor blev kaldt ’windy Wellington’. Han kunne trække en parallel til vor Tjønser-kreds, idet vi har Egon Friis Christensen. Han har fået opkaldt stormen Egon efter sig! Det viste sig, at de 2 udsendte skulle undersøge, om der var nogen på New Z. der kendte Niels Torp. Trods ihærdig søgen på både Nordøen og Sydøen samt endog på museer, ja så havde de ikke held til at løse opgaven.

Formand Duun – Tjønser-krøniken:

Jule-tjønsen d. 24/12 – Henrik er ved at dele hold. Med de mange fremmødte en stressende affære, da han pludselig bliver angrebet bagfra af Søren, der spørger: “Kunne du tænke dig at holde årets krønike?” Efter chok og betænkningstid indvilligede Henrik. Det er en stor opgave at komme efter Niels Helveg og Laust, men Henrik besluttede at tage aben fra Søren’s skuldre!

Krønikken er jo et tilbageblik på, hvad der er sket i løbet af 2014 – samt en smule om, hvad der skal ske i 2015. Henrik hentede inspiration fra Dronningens og Helles nytårstaler til sin udformning af krøniken. Genialt. Løse og faste begivenheder, krydret med et par sylespidse bemærkninger.

Hvordan er så den typiske tjønser-profil: Han er hvid af hudfarve, midt i 60erne, økonomisk velstillet, har en mening om alt, også det, han ikke ved noget om, er ikke arbejdsramt, nyder uden at yde! Han rejser som aldrig før. Thomas K og Remmer for andres penge. Henrik talte lidt om aldersspredningen i Tjønser-gruppen – ældste mand er Verner. Han bliver 84 i maj (Silden: “Det er ikke sikkert!”)

På trods af en del skader så er fremmødet torsdag og lørdag ekstremt godt. I det hele taget er det bevist, at AB-Tjønsere er særdeles sunde. Man kan ikke søge om at blive Tjønser, man bliver udvalgt. Man skal have fodboldmæssige egenskaber og en passende adfærd – altså rummelighed. De nye banetider gav bølger på vandet, og dem spillede vi på i dag.

Omklædningen er jo speciel med den form for knagetyranni, der hersker. Man vil have sin plads. Spillet er jo sammen med det sociale det vigtigste. Siden kunststofbanen er kommet, er det hele blevet hurtigere og større. Hegnet og trykket i bolden er særdeles vigtige for en god tjøns. Holdsætning er jo genstand for megen diskussion. Der er rigtig mange, der har en mening, men ganske få der melder sig som holdsættere. Hvorfor mon?

Omskoling. ’Den lille efterlønner’ Henning K. har brugt mange år på at blive omskolet fra backpladsen til angriber. Referenten mener: “Nogen har det, andre lærer det aldrig!” Lauge har luret det, og han har omskolet sig selv fra stopper til kantspiller, fordi det gjorde Lundberg også oppe i alderen!

Resultatet af de 2 omskolinger beder Henrik forsamlingen om at bedømme.

Tidtagning. Elio vil ikke mere, da der er for mange der blander sig.

Efter tjønsen udspiller der sig en ny kamp i omklædningsrummet. Solen i ryggen og den korte vej til ølkassen spiller en stor rolle. Denis og Silden udkæmper kampen om den bedste plads. Badet og saunaen har jo også stor betydning. Bruser 1 er forbeholdt formanden, og det gælder om at gå sidst ud fra saunaen, hvis man vil undgå bagtalelse, men derudover bliver verdenssituationen ordnet!

Vi kan godt lide at fejre hinanden og i 2014 holdt Helveg, Lønhart og Henrik deres fødselsdage.

Tjønser-gruppen spillede en stor rolle i jubilæumsåret – både til receptionen og festen. Italiensturen under Jane og Elio’s ledelse var en stor succes og flot beskrevet af Thomas K.

Vi benytter enhver lejlighed til at fejre og øllet spiller her en stor rolle. Er der ikke noget at fejre træder konsortiet til – men der er stadig for få, der kommer til lommerne. Tro mig – med det styr formanden har på mærkedage, så ved han også nøjagtig, hvem nærigrøvene er!

På verdensplan er Tjønserne nu kendt, fordi professor Peter K. har fortalt om denne aldersgruppe og den sundhed sammenlignet med ikke aktive, de repræsenterer. Helveg har skrevet en flot kronik, hvor halvdelen var kærligheden til fodbolden i Tjønser-regi og en flot opsat artikel i Berlingske understreger fodboldspillets værdi.

Værdierne, der opsamlet siden 1942, skal bevares. Tjønsen skal ikke udvikles, den er udviklet og gennemtænkt af akademiske hjerner, så nu er der kun tilbage at sige som dronningen:

“Gud bevare tjønsen.”

Flidspræmier:

Ved Grand Old Mastersturneringen fik AB en del gaver fra inviterede klubber. De 3 holdledere fik hver en bold – Henrik D., John A. og Henrik V. En vimpel gik til Kurt. En bog: Med AB til Østen gik til Verner og den sidste bog fra KFUM gik til Niels T.

Så blev der uddelt 12 flasker rødvin til 12 forskellige (der var til stede). Kriteriet var flest fremmøder om torsdagen. Topscoreren var Silden.

Henrik V. uddelte en præmie skænket af Ford. Prisen gik til Jan Ivar med den begrundelse, at han går og gemmer sig mellem dem, der altid kommer til fadet.

 

Årets Tjønser: Motivering

Henrik: Han er født 1948, sammenlignes med Terruzzi, har været træner for AB’s 1.hold.

Søren: Han er Bagsværddreng, har spillet på AB’s 1. hold og favoritpladsen er angriber. Han har 2 rekorder som træner i AB. Han er den, der har tabt flest kampe og han er den, der har rykket ned flest gange. Han har en bibeskæftigelse som skribent, har været særdeles aktiv i kulturudvalget og spillet en meget aktiv rolle for de store turneringer, der løb af staben i jubilæumsåret.

Verner: Han er ikke den store spiller – rent fysisk – Verner mener heller ikke omskolingen er lykkedes – nul mål. Han er rar, for han uddeler ikke skideballer, selvom man jokker i den.

Søren kunne til stor overraskelse for hele forsamlingen afsløre Henning Kurland som Årets Tjønser.

Stort og velfortjent tillykke.

Niels T. bad sluttelig forsamlingen sætte kryds i kalenderen: 31/7 – 1 og 2/8. Ålborg Chang inviterer AAB – KB – AB til fodbold, fest og farver i forbindelse med et skonnert- og sejlbådetræf.

Endnu en dejlig aften sluttede.