17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Thomas Kentorp: Tommy Andersen – 70 år, 2008

Tommy Andersen – 70 år – fredag den 17. oktober 2008
Kære Tommy
Du skal selvfølgelig ikke snydes for et par ord fra Sheriffen – her dagen før du fylder 70 år. Du har været så venlig at invitere dine tjønservenner til øl og fin mad her i Inge og Allans AB restaurant. Det skal du have tak for, og som du sikkert har lagt mærke til, så har Povl Markus Kjøller suset rundt med en kuffert i de seneste par uger, for at få samlet nogle penge sammen til en fornuftig gave. Men det har jeg ikke noget med at gøre – altså gaven.
Nej – det jeg har gjort – er – at jeg har udført lidt research på dig. Jeg har startet med at Google dit fulde navn Tommy Kvist Andersen, og der står følgende:
  • Tommy Kvist Andersen
  • født 17. oktober 1938
  • Karriere: B 93 – Grasshoppers Bern – FC Baden – Ebikon – Küsnacht
2 U-21 landskampe 1 U-19 landskamp
1 sejr 1 uafgjort 0 nederlag 0 sejre 1 uafgjort 0 nederlag
5 – 2 i målscore 2 – 2 i målscore
B 93 B 93
Debuteret som spiller nr. Debuteret som spiller nr.
Indskiftninger: 0 Indskiftninger: 0
Udskiftninger: 0 Udskiftninger: 0
1. 41) 21.06.59 Sverige-Danmark  2 – 2 1. 10) 22.09.57 Norge-Danmark  2 – 2
2. 42) 13.09.59 Danmark-Norge  3 – 0

Dette fremgår af Peders fodboldstatistik over alle landsholdsspillere i Danmark. Jeg har så suppleret med informationer fra Flemming Fyrværker Nielsen og Niels Torp. Tommy spillede for B93 i sin ungdom og som ungsenior og var en meget talentfuld målmand. Tommy lod sig friste af en prof tilværelse i Schweiz – først i Grasshoppers i 1959 og 1960 og i Bern – derefter i FC Baden og Ebikon og Küsnacht. Tommy blev hængende i Schweiz som træner efter endt karriere og var i mange år træner i mindre schweiziske klubber med succes. Tommy – i henhold til mine kilder – var du i alt 11 år i Alpelandet. Tilbage i Danmark gjorde Tommy ligesom Flemming Fyrværker – meldte sig ind i AB og har siden været en trofast tjønser især om torsdagen.
Tommy står fantastiske kampe i tjønsemålet i den ene halvleg – for i anden halvleg at gå op på toppen som målfarlig tankcenterforward. Operationsradiusen som tankcenterforward er blevet mindre med årene. Hvis bolden ikke ligger lige præcis til hovedet eller i fødderne, så stiller Tommy sig op med hænderne i siden. ’Spil mig lige på’ råber ham. Som regel er man for træt til at råbe tilbage ’det gjorde jeg også, men du nåede den ikke alligevel’. Andre gyldne Tommy kommentarer på banen ’hold kæft hvor du selvisk’ og ’brug mig som bande’. Så står du bare der i din parcelhus habit af en træningsdragt. Masser af turkise og lilla farver i samme dragt – indkøbt på en lørdagsshopping i Fields.
Som I ved, så bor Tommy på Amager. Det er også her, at Tommys forretning Papirhallen ApS ligger. Helt ude ved Lufthavnen på Amager Landevej. Papirhallen er jo Tommys egen lille succeshistorie, hvor Tommy var langt forud for sin tid med hensyn til genbrugstanken. Jeg har hørt historien således, at Tommy lå og kørte en masse overskudspapir væk til forbrænding for Det Berlingske Hus inde i Sværtegade – og så fik han ideen til at bruge dette overskudspapir og videreforarbejde det til indpakningspapir til flytteforretninger og bagerforretninger etc. Genial idé, som Tommy har levet godt af i mange år. Forretningen er nu fusioneret med en partner – Brinkland Emballage – og Tommys 2 søde sønner er involveret i butikken, hvor Tommy stadig holder et vågent øje med det hele.
Nå, men i en periode af mit liv boede jeg også på Amager, og så havde jeg fornøjelsen af at køre lidt frem og tilbage med Tommy til AB. Det foregik i Tommys flotte Mercedes. En rigtig direktørbil – frikørt taxi, der havde rundet 300.000 km og det hele. Ikke noget med at køre udenom i motorvejssystemet. Nej stille og roligt rullede vi igennem byen ind over Rådhuspladsen i roligt tempo mod Skovdiget. Jeg skulle hilse at sige, at der gerne måtte ryges i Mercedes’en. Hold kæft – der skulle et godt helbred til at sidde ved side af Tommy og hans cigar både ud og hjem til Amager. En dyb indånding inden du steg ind i Merceren – og så galt det ellers om at holde vejret i 25 km.
Nå – men tilbage til Tommys meritter – altså dem udenfor fodboldbanen. Tommy er på mange måder damernes ven. Høj og flot og mandig. Masser af rødt hår på hovedet og på pikken. Det er noget damerne kan lide. (Og der er masser af forhud – vi er næsten oppe i Bent Jacobsen klassen). Desuden har Tommy jo sin ferielejlighed i Nice, som jo også er meget godt at have på scorevisitkortet. Tommy tager tit til Nice med modellerne – og kommer hjem med krydderen og kroppen fyldt med fregner. (Har du taget solbad igennem en si? – sagde vi altid til de rødhårede på Bondehavevej, hvor jeg var dreng).
Lige inden at jeg fik lusket mig ind på tjønserholdet, var der arrangeret en tur til Schweiz og Bergamo i Italien. Tommy havde udset sig sin gode ven Ole Andersens mørke veninde fra Jamaica, som en mulig scoring. Og meget af tiden på turen gik med at kurtisere og bage på denne mørke skønhed. ’Have you ever seen a red cock with a lot of foreskin?’ spurgte Tommy den chokoladebrune skønhed. Men som sædvanligt på AB’s ture er man blandt venner, så lige pludselig meldte AB’s ’lady spotter’ nr. 1 sig på banen. Christian ’Fodboldshold’ Andersen kunne ikke lade denne Jamaica dronning gå sin næse forbi, så Tommy endte op med en flot andenplads. Nu er det desværre kun førstepladser, der tæller i denne sportsgren med damerne – så Tommy var godt tosset. Han havde lavet alt det opsøgende arbejde, og hvad var takken – en skide sølvmedalje.
Nå, men Tommy er kommet sig over skuffelsen. Der er ’hvide heste på stald’, og de behøver ikke alle ligne Jamaica dronninger. Nu er Tommy kommet til det stadie af sit liv, hvor der skal noget helt særligt til at gøre ham sur. Der skal være noget med mad, hvis Tommy skal være mopset. I skal se Tommy i hovedet, hvis der en sjælden gang går kuk i bestillingerne via Kurt Berg til Inge i køkkenet i AB’s restaurant. ’Så falder der brænde ned’. Vejen til Tommys hjerte går via maven – her i de senere år. Tommy – du er en rigtig direktør, der forlanger en del af dine omgivelser. Det er også fair nok. Vi håber alle, at dit bentøj snart er i orden igen, så du kan komme frem som tankcenterforward igen. Endnu en gang tak for denne fine invitation til mad og drikke i AB’s restaurant. Skal vi råbe hurra for Tommy?