Tjønser-portrætter

ab-fodbold

Denis Holmark: Elio Acunto-de Lorenzo

Elio Acunto-de  Lorenzo – en tjønser, som kan være guld værd for sit hold – og for modstanderne.                       Af
Denis Holmark
Du er jo en  indvandrer, fra en tid, hvor vi endnu ikke brugte asyllejre, men kun opholds-  og arbejdstilladelser. Hvordan var det?
Er man født i Italien i 1935, midt i Middelhavets  kolonikrige og umiddelbart før den spanske borgerkrig og anden verdenskrig, er  der ikke meget spræl i ens barndom. Min far blev dræbt da jeg var 6 år og da  krigen sluttede var jeg 10 år. En sommer i det mælk- og honningprægede Danmark  i 1947 (Red Barnet), fik stor betydning for mig. Efter studentereksamen i  Milano og bac i Cannes i slutningen af halvtredserne – og nogle år før  Thestrups frigivelse af pornoen – flyttede jeg til Danmark.
Jeg kunne ikke et ord engelsk og kunne derfor kun vælge  mellem at lære dansk …..  og lære dansk.                     Måske derfor blev min integration knapt så vanskelig.  Dengang var der meget få udlændinge i Danmark og Italien var i danskernes  bevidsthed måneskin og musik.
Hvordan blev du  etableret i Danmark?
Oprindelig skulle jeg have været civilingeniør i Italien for  at senere overtage min onkels elektronikfirma. Imidlertid er min tekniske  formåen og interesse ufattelig lille. Jeg kan intet praktisk – og gider i  øvrigt heller ikke.
Jeg valgte derfor at studere på Københavns Universitet. Fag  som jeg fra Italien havde baggrund og interesse for. Latin, historie, kunsthistorie  og fransk. Som cand.mag i fransk og latin underviste jeg i gymnasieskolen.  Siden blev jeg mag.art i italiensk litteratur og underviste på et seminarium og  på universitetet. Jeg skrev lærebøger, holdt foredrag, lavede dokumentarfilm  osv. Jeg blev fagkonsulent i Direktoratet og havde mange spændende opgaver. Da  imidlertid Ritt Bjerregaard begyndte at husere som Undervisningsminister kunne  jeg se, at jeg ikke ville kunne arbejde med den kraftige forringelse af  uddannelsesniveauet, der ville blive resultatet.
Jeg læste derfor HA og HD på Handelshøjskolen og blev i 1980  ansat som konsulent hos Mercuri Urval. Sammen med Jane etablerede jeg i 1986  Mercuri Urval i Italien hvor jeg var administrerende direktør indtil min  pensionering i 2004. Nu lever vi igen i Danmark med børn, børnebørn, familie og  venner.
Sportslig fortid?
Ingen – som mange af mine medspillere ofte har bemærket. Da  jeg kom til Danmark, fandt jeg ud af, at jeg kunne blive rimeligt god til at  spille bordtennis og jeg spillede et par år for SBTK.  Min fodboldmæssige jomfrudom blev brudt for første gang i AB  i midten af halvfjerdserne. Få år efter – sandsynligvis fordi nogle tjønsere  ønskede at styrke deres selvtillid – fik jeg mulighed for at blive optaget på  det fornemme tjønsehold. Måske også p.g.a. min indsats som formand for  forældreforeningen. Jeg har siden gjort alt hvad jeg kunne for at blive værdsat uden for banen.
Største bedrift i fodbold?
Uden tvivl i 1967 at levere en talentfuld fodboldsøn – og i  2000, Emilio, et talentfuldt barnebarn, som midlertidigt er ”udlånt” til SIF –  og Claudio Elio i 2004, som også synes fodboldminded!
Hvad betyder tjønsen  for dig?
I de sidste 30 år af mit liv har torsdag og lørdag været to  af ugens højdepunkter. Kollegaer, medarbejdere, familiemedlemmer osv. har lært  at acceptere, at de hellige tidspunkter ikke var til forhandling fordi de betød  noget særligt for mig. Og det på trods af de fysiske og psykiske lidelser, som  de førte med sig. Også i den periode, hvor familien boede i Italien  (1986-2004) forsøgte jeg at være med til tjøns hver anden uge. Familien, få  venner og mine medtjønsere skulle vide, at Danmark altid var på mit spisekort.  Det er altså noget, som betyder meget. Hvis du spørger mig om hvorfor, bliver det sværere at svare.  Masochisme? Drenge-nostalgi? Stædighed? Jeg ønsker ikke at tænke på den tid, som nødvendigvis nærmer  sig, hvor torsdag og lørdag ikke vil kunne bruges til tjøns. Med en let  omskrivning vil jeg på sokratisk vis vælge at sige: Hvis jeg er her, er tjønsen  her også.
PS
Årets AB-tjønser 2007
Elio er blevet udnævnt til ”Årets AB-tjønser 2007”. Som  begrundelse blev nævnt
  1. Elio sender venlige påmindelser om lørdagstjøns for at  sikre, at der altid er nok fremmødte til en sjov kamp
  2. Elio arrangerer populære årlige dannelsesrejser for  tjønserne til Italien
  3. Elio skiller sig ud fra andre tjønsere ved at være  stabil, pålidelig, næsten altid i godt humør, positiv, ikke bleg for at rose  andre, yder altid sit bedste – og er altid spilbar.