17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Niels Torp: Tale til Benny Nørgaard, 70, 1. aug. 2016

Benny Nørgaard 70 år!

Kære Benny – først tillykke med de 70 år den 1.august. Det var godt, at Du nåede at komme hjem fra din tur til Tanzania. Jeg har fået tlldelt den blandede fornøjelsen fra formanden side, at forsøge at sige nogle bevingede ord – om dine positive og negative sider.

Du skrev på et tidspunkt et godt indlæg på ABs tjønser-side, hvor svært det var at blive optaget som tjønser. Du nævnte, du havde ventet omkring fire år, men bl.a. ved min medvirkende, så gik det pludseligt forholdsvis hurtigt. Det har hverken formanden eller jeg, fortrudt! Du har også pointerer, at Du har fået en fantastisk modtagelse både på og udenfor banen i AB, hvor Du har været medlem siden januar 2002 – og du nyder at komme i klubben.

Efter at have tjekket hos formanden, Henrik Duun, så kan jeg bekræfte, at din prøvetid ER udstået, og det betyder naturligvis, at Du kan tjønse, når Du har lyst!

Skal vi tale lidt om det rent fodboldmæssige, så har Du en udmærket teknik, men Du er ikke meget for at dække din bold, og Du bliver gang på gang overrasket over, at modstanderne kan finde på at skubbe dig væk. Det ligger dig helt fjernt for din personlighed – måske at begynde at skubbe igen! Det overraskende måske forsamlingen, at jeg kan fortælle, at Du sammen med din gode ven, Erik Poulsen, fik en ny træner i Terndrup. Han lærte jer at tackle og I formåede at ødelægge klubbens eneste bold, hvilket absolut ikke faldt i god jord!

Generelt er Du faldet godt til hos tjønserne – og langt de fleste nyder dit bekendteskab. Du er og bliver en sindig himmerlænding, men Du er også meget generøs, hvad dit “pæne” sponsorat i forbindelse med USA-besøget, er et bevis på. Det er godt, at Du ikke kommer længere nordfra – og her mener jeg, Vendsyssel, hvor de er betydelig mere påholden – bare spørg vendelboen, Finn Villumsen.

Jeg har haft mange forskellige opgaver i min tid som journalist, men én af de mere vanskelige research-job var, at forsøge at få lidt viden om din gøren og laden fra din opvækst og gennem ungdomsårene i Terndrup – en lidt større landsby med 1.500 indbyggere – beliggende mellem 30 km fra Aalborg og 20 km Hadsund i den østlige del af Himmerland. Jeg ringede til din knap 90-årige mor, Eva Marie, søndag aften, men “desværre” blev jeg lidt uhøfligt afvist med ordene: Unge mand, de må ikke forstyrre mig, da jeg sidder og ser fodbold – AaB mod Esbjerg. Kan De ringe tilbage, når kampen er færdig omkring kl.20.00, farvel og tak!

Det var en klar besked af en “frisk” og senere yderst veltalende dame, som Du absolut kan være stolt af. Iøvrigt viste det sig senere, at hun har arbejdet 37 år på dommerkontoret beliggende i samme bygning, som Retten i Terndrup – og hun kendte min far, som hun omtalte som en rar mand!

Du har altid været en flittig og velopdragen dreng, der har haft en god evne til at tjene penge via diverse job både på land og til vands. Du var bydreng hos købmanden og senere gik Du også med morgenbrød hos bageren hver søndag fra tidlig morgen, senere på formiddagen, så skyndte Du dig over på boldbanen, for Du skal ofte spille kamp søndag formiddag for Terndrup Idrætsforening – og stadion var beliggende lige bagved landejendommen på Bælumvej 23, hvor Du er født og opvokset i en velfungerende familie, og Du har tre brødre, Erik, Ole og Ib!

På et tidspunkt, så røg Du lidt uklar med et par ledere i TIF (eller var det nogle spirende ambitioner) og pludselig meldte Du og Erik Poulsen, sig ind i naboklubben – og de værste “arvefjender”, nemlig i Bælum/Solbjerg IF, der spillede en række højere – jeg tror, at det var serie 2. Det faldt absolut ikke i god jord i din barndomsby, hvor der var flere, der i en længere tid så skævt til dig. Din forældre, Gunnar og Eva, forsøgte at støtte dig, da de overvære en del kampe, men der var for alvor lagt i kakkelovnen, når Du spillede mod Terndrup. Efter nogle år vendte Du dog tilbage til din barndomsklub, fik eksamen fra Bælum Realskole og senere tog du studentereksamen, hvorfor bruge tre år med transporttid til et gymnasium, når det kan foregå hjemme per brevkursus på to år.

Du mødte din kone, Anni Guldbæk, – måske til bal på Terndrup Kro, der iøvrigt på et senere tidspunkt var ejet af sangeren, Gustav Winkler – og I flyttede til Hovedstaden, hvor Du efter soldatertiden i Vordingborg, læste til produktions-ingeniør!

I har begge haft en vellykket erhvervskarriere, hvor I de senere år har hjulpet kommunerne med voksne personer, der havde adfærdsvanskeligheder – og onde tunger påstår, at Du ind imellem går og suger til dig i omklædningsrummet på Skovdiget, hvor der er mange “cases”, som Du snilt kan overføre og bruge i din behandling af de såkaldte “klienter”.

Kære Benny. Det har været en fornøjelse at lære dig at kende og slutteligt, vil jeg også rose dig for et konstruktivt stykke arbejde – ikke mindst i det nyoprettede Kulturudvalg. Håber Du fortsat vil nyde din tid i AB – og forventer, at Du har rigtig mange gode år tilbage på boldbanen – og det er både torsdage og lørdage!

Skål og vi ønsker tillykke med de halvfjerds år om godt en måned!