15: Tjønser-fødselsdage

ab-fodbold

NT: Vagn Ludvigsen 80 år

Vagn runder et
skarpt hjørne

Vagn Ludvigsen sammen med et af ABs cricket-koryfæer, Jørn Finnich. (foto: privat)

Af Niels Torp

Vagn Ludvigsen fylder den 13. marts 80 år.
Han er prototypen på et typisk medlem af Akademisk Boldklub. Lidt sløv, akademisk, bedrevidende og nyder alle former for boldspil!

Han blev meldt ind i AB på Nørre Allè den 1.maj 1950. Lige siden har han brugt utrolig meget tid på banerne i klubben (der siden flyttede til Bagsværd i 1965), og det var og er både fodbold, tennis og cricket.
Vagn var en dygtig tekniker på fodboldbanen, men han var en anelse langsom, og det betød, at det blot blev til nogle få kampe på klubbens næstbedste mandskab. Han var aktivt involveret i de årlige Universitetskampe mod Aarhus, hvor han var på midtbanen og holdkammerat med Knud Lundberg.
Senere oprettede vennen, James Ward, sit eget hold, der hovedsagelig var de lidt ”dovne” talenter, som ikke ønskede at yde det optimale på klubbens bedste hold. Det passede Vagn Ludvigsen godt, og han nød at tørne ud for dette mandskab hver weekend, da der også var rigeligt med øl efter kampene. Det var i forbindelse med en af disse kampe, at Vagn fik øgenavnet ”Krølle”, da han driblede for meget – og ikke ønske at slippe bolden. Onde tunger påstod ellers, at navnet skyldes, at hans tøj altid var krøllet og ofte fra glemmekassen!

Vagn Ludvigsen var en glimrende cricketspiller, og han opnåede godt et par hundrede førsteholdskampe. Han levede højt på et godt boldøje, og var en habil gærde- og markspiller. Hans kastning var mere end slow, og visse modstandere var allerede faldet i søvn – end bolden nåede ned til gærdet. Han opnåede at blive udtaget til udvalgt København/Sjællands hold nogle gange, og det var altid med fine præstationer, ikke mindst som kaster. Han tog blandt andet et håndfuld gærde mod Bermuda i en jævnbyrdig kamp på AB i 1969. I øvrigt udraderede gæsterne nogle dage senere det danske landshold i Skanderborg. Også mod et stærkt hold, Indian Gymkhana, var han markant og det var både som slowbowler og gærdespiller.
Efter matematisk studentereksamen læste Vagn mange år på København Universitet, og senere fik han i 1972 job på Gladsaxe Gymnasium og underviste i fysik og kemi. Han blev efter få år ledende inspektør. Gennem sit mangeårige virke på gymnasiet var han behjælpelig overfor en del AB-medlemmer, der havde vanskeligheder med fravær eller med at klare diverse fag ved eksamen! En af de utal af elever, som fik glæde af Vagns kendskab til bl.a. kemi var også ”bombemanden” fra Søborg, en mønsterelev der gennem flere måneder skabte frygt og rædsel i hele lokalområdet, da han sprængte telefonbokse i luften.

Vagn er stadigvæk aktiv på fodbold/tennisbanerne, og selvom det går lidt langsommere, så kan han stadigvæk begå sig med et godt boldøje. Desuden er han yderst populær, når han fremføre de årlige konkurrencer til julefester, hvor de rigtige svar altid blæser lidt i vinden.
Gennem mange år har hustruen, Birthe, været en trofast støtte. Også børnene, Henrik og Gitte, og ikke mindst de fem børnebørn, har en vigtig plads i familielivet i Kokkedal.