4: Tjønsens historie

ab-fodbold

Henrik Duun: Historik og psykologi

Henrik Duun, AB-Tjønser 2011

Udpluk af formandens tale til Bent Jakobsen og Denis Holmarks 70 års fødselsdagsfest på restaurant Stjernen, torsdag den 27. juni 2013.

Mange har efterspurgt, hvornår og hvordan tjønsen opstod. Endelig er det lykkedes at komme helt tæt på en besvarelse af dette vitale spørgsmål for enhver Tjønser. Takket være Kurt Bergs ihærdige søgen i gamle AB arkiver og Hagensens hukommelse kan jeg berette følgende:

En fremsynet og driftig ABer annoncerede i 1942 i medlemsbladet Uglen efter nogle boldspillere over 40 år, som var interesseret i at spille småbold efter klokken 16 om lørdagen (dengang arbejdede man om lørdagen). Det lykkedes at samle tilstrækkelig mange, og så var tjønsen en realitet.

Udover organisatoriske evner, havde omtalte Tjønser et særdeles godt øje til de yngre damer, hvilket i sig selv er et sympatisk Tjønser-træk, som senere har vist sig at være langtidsholdbart….!

Historien går herefter på, at denne driftige Tjønser skiftede den ”gamle model” ud med en meget yngre af slagsen, men hurtigt skulle det vise sig, at han ikke i længden kunne leve op til hendes ungdommelige erotiske krav. Det kedelige resultat heraf blev, at den første Tjønser tager livet af sig selv i fortvivlelse.

Det ville aldrig ske i dag, da Tjønseren straks ville søge psykologisk 1. hjælp hos kammerater, som har prøvet dette, eller blandt Tjønsernes professionelle ”behandlere” som dygtigt og myndigt ville vejlede og coache vedkommende i 3. halvleg efter tjønsen.

Endelig er det slået fast, hvordan og hvornår tjønsen opstod, og således kan den fortsætte i sit 71. år. Gid den aldrig må stoppe.