Udvalg / arrangementer

ab-fodbold

Henning Kurland: Kulturudvalg – 4

Kulturudvalget higer og søger stadig, og har afsløret en kunstskat……

Kulturudvalget – nu udvidet med Bertel Würtzen fra tennisafdelingen – holder sommerferie efter en lang proces med at finde hoved og hale i det omfattende materiale, der findes på lageret i hallen.

Vi har undervejs løst en spændende opgave for Institut for Idræt, som har til huse i AB-bygningen. Instituttet vil bruge fodboldmotivet, som pryder bygningen (se foto), som logo og efterlyste i den forbindelse kunstneren, da billedet er uden signatur. Det lykkedes os at finde frem til kunstneren Ib Asbjørn Olesen ved at pløje de gamle Ballosoph’er igennem, og en efterlysning i Politiken gav en række interessante henvendelser bl.a. modtog vi følgende supplerende oplysninger fra konservator, Peder Bøllingtoft:

Billedet er udført i farvepuds  af kunstneren Ib Asbjørn Olesen indenfor perioden 1954-1956. Værket blev betalt af Ny Carlsberg fonden. Asbjørn Olesen udgjorde sammen med kunstnerne Hans Christian Høier og jens Urup Jensen den lille kunstneriske tremandsgruppe, der var medarbejdere for Axel Salto ved genfremstillingen af Sonnes frise på Thorvaldsens Museum 1949 – 58. De var blevet håndplukkede til opgaven fra Freskoskolen på kunstakademiet. Ib Asbjørn Olesen levede fra 1915 – 1973.” 

De tre kunstnere selv var så begejstrede for teknikken, at de håbede, at de skulle ud og farvepudse hele verden efter at projektet på Thorvaldsen var slut. Men sandheden var at teknikken var så dyr og omstændelig, at der ingen efterspørgsel var på den, selv om den er ualmindelig holdbar.

Kunstværket er derfor en stor sjældenhed, og det eneste eksisterende i denne særlige danske teknik på en bygning udenfor Thorvaldsens Museum.

Bidrag til bog om professionelle i Italien

Journalist Niels Jørgen Larsen er i øjeblikket i færd med at lægge sidste hånd på en bog om danskere i italiensk fodbold, og i den forbindelse henvendte han sig til Kulturudvalget for at få nogle oplysninger om to AB’ere, der angiveligt var de første danskere på hold i Støvlelandet. Her er et uddrag fra bogen:

Det hele begyndte altså tilsyneladende med John Hansen, men faktisk var han ikke den første dansker i italiensk fodbold. Det har hidtil været almenviden i dansk fodbold, at KB’eren Nils Middelboe blev den første dansker i udlandet, da han i 1913 skiftede til Chelsea hvor han spillede som amatør, og at Carl ”Skoma’r” Hansen blev den første professionelle, da han i 1921 skiftede fra B1903 til skotske Glasgow Rangers (for 20 pund – eller 10 kg som han sagde!).

Men faktisk optrådte en dansker i italiensk fodbold allerede i 1910, tre år før Nils Middelboe rejste til England. Samuel Pjeturson Thorsteinsson var godt nok født i Island, men havde status af dansker da Island først blev en selvstændig stat i 1918 og var under dansk konge indtil 1944.

Thorsteinsson spillede for Naples Football Club i 1910 og vendte tilbage i årene 1913-14 sammen med Svend Haagen Hansen som fulgte med fra AB.

Hvordan de havnede i Napoli fortaber sig desværre i historien. De optrådte som amatører i Italien og fik bagefter lov til at vende hjem til Danmark og spille for AB uden de straffeaktioner fra DBU’s side som andre senere blev udsat for.

Thorsteinsson kom tilmed på landsholdet i 1918 og nåede i alt syv kampe som højre wing. Han vandt i øvrigt også to danske mesterskaber med AB, blev uddannet som læge og havde siden praksis i Flakkebjerg ved Slagelse frem til sin død i 1956. I øvrigt en meget populær læge der under Anden Verdenskrig var en markant frihedskæmper i det sydsjællandske. Han måtte flygte til Sverige i båd fra Øresundskysten i en redningsaktion der var tæt på at gå galt. Det fortælles at han blev skjult i en trækasse som man kom til at vende på hovedet så han ikke kunne komme ud ved egen kraft!

I 1913 var Samuel Thorsteinsson og Svend Haagen Hansen med til at vinde den lokale titel i Campania-regionen ved at besejre lokalrivalerne Internazionale Napoli to gange. Thorsteinsson scorede et mål i den første kamp, Hansen to i den næste, begge på straffespark. Herefter måtte man i to tætte kampe se sig slået af Lazio, der siden blev besejret af Pro Vercelli i finalen om det italienske mesterskab.

De to danskere var også med til at spille om Lipton Cup mod Palermo, hvor Haagen Hansen i 1913 brændte et straffespark, da Napoli-holdet led et ydmygende nederlag på 0-5.”   

Udsmykning i restauranten

I restauranten vil man fremover kunne se Kulturudvalgets forsøg på at lege museumsdirektører. Her vil vi fra tid til anden præsenteres AB’s historie I forskellige temaer. Første tema er “Internationale aktiviteter”, hvor den første tur til Prag 1900, Island 1919 samt den imponerende tur til Østen i 1952 præsenteres.

Andre projekter er i støbeskeen:

  • Historisk oversigt
  • AB’s anlæg gennem tiderne
  • AB’s mesterskaber
  • Kunst på AB
  • Wall of fame
  • Specielle begivenheder

Så der er nok at tage fat på.……..

Dr. Spin