17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Henrik Duun: Niels Helveg – 75 år, 2014

Tjønser-formand  Henrik Duun’s tale til Niels Helveg Petersen’s 75 års fødselsdag I AB’s restaurant, torsdag den 6. februar 2014.

Først lidt fakta. Vi er i aften 39 fremmødte ud af en aktiv Tjønser-gruppe på 46 samt 5 passive.

Målt på succesbarometret er der dødt løb mellem dagens fødselar Niels og Povl’s 80 års dag.

Flot opbakning! Tallene taler for sig selv.

Blandt de fremmødte er der allerede flere farverige talere, der har meldt sig, og som traditionen byder, skal vi også synge Laust’s udødelige 100 års sang ledsaget af kapelmester Povl Kjøller’s elegante klaverspil.

Kære Niels.

Traditionen tro har vi samlet ind til den velkendte vingave, men før du får den, skal du have et par ord med på vejen. I november 2013 faldt jeg over en artikel i sandhedsorganet Gladsaxe Bladet, hvoraf det fremgik, at du faktisk startede dit voksenliv i Gladsaxe Kommune i 1965 i et nyopført rækkehus på Nordvad/Fremtidsvej – netop der hvor Skattekommisionen holder til i Gladsaxe Ret.

Det var dengang Erhard Jacobsen og Poul Schlutter styrede kommunen – og dem skulle du senere

Komme til at lægge arm med. Det var også nogenlunde samtidig, at AB blev inviteret til Bagsværd

I 1962 med endelig udflytning i 1964/65 til Skovdiget – Danmarks smukkeste anlæg!

Tjønsen har i tidens løb, siden starten i 1942 og din start i AB i 1977 med lørdagstjøns, gennemgået mange ændringer. Vi har i nyere tid fået internettet samt mange sociale aktiviteter: Fødselsdage, skiture, Premier League ture og Elio’s Italiens ture. I dag fejre vi din 75 års dag lidt forsinket (17/1), og du har altid været meget generøs i fødselsdags-sammenhænge. Din 50 års dag i villaen på Frederiksberg er der flere, der husker tilbage på som meget festlig. 60 års dagen på Langeland, hvor vi var 25 mand i bus til sommerresidensen i Tullebølle, med kamp og frokost kun afbrudt af udenrigsministerielle pligter, var en oplevelse i sig selv. 75 års dagen her på AB tegner allerede godt og startede faktisk allerede på dage 17/1 med en fødselsdagshilsen på vor hjemmeside.

Citat med lidt politiske undertoner:

”Du fordeler stadig boldene både til højre og venstre med stor autoritet fra din solide position på midtbanen – en sand balance spiller – samspillet med fløjene har du ikke brugt energi på, de må klaree sig selv”.

Ved Tjønser-festen for nylig holdt Laust et indlæg om rummelighed og i den forbindelse tænkte jeg, om du, med din forbindelse til sportens minister Marianne Jelved, kunne formidle en ”Zornig” til  os.

Vi er en gruppe udsatte heterogene mænd i den bedste alder, som godt kunne bruge 1 mio. kr. til et bedre hegn bag målet, bedre lys på banen, øl efter kampen og ikke mindst 100.000 kr. til formanden i løn. Du kunne fremme sagen ved, at invitere ministeren i omklædningsrummet efter tjønsen, hvor vi kunne byde på en håndbajer og lidt mandehørm. Blot en lille ide i disse OL tider.

Tak fordi du ville se os og endnu engang til lykke med fødselsdagen.

Niels længe leve. 3 korte og 1 langt HURRA.

Skål og gaveoverrækkelse.