Kultur / forskning

ab-fodbold

Denis Holmark: Bekende og benægte

Bekende og benægte

Forleden kunne man i formiddagspressen læse Erik Rasmussen, tidligere træner for AGF, bekende, at han havde været sin kone utro og det i den grad, at det havde påvirket AGF’s situation.

Det lyder ikke godt. Det fik mig til at tænke på gamle dage på bænken efter tjøns. Der kunne man høre de gamle, bl.a. Lund og Dalle, fortælle om alle de oplevelser de havde haft i deres storhedstid. De fortalte om kampe i Ålborg, på Fyn og vist specielt på Bornholm, hvor det var gået meget livligt til. Der er stadig aktive tjønsere, som har deltaget i disse aktiviteter.

Bekendelserne på bænken var nok ikke rigtige bekendelser. Det var vist en slags pral. En egentlig bekendelse var oprindeligt noget der foregik indenfor kirken. Så kunne man få tilgivelse og så var alt glemt.

Der findes en litterær genre som hedder bekendelseslitteratur. Den var rigtig fremme i 1970’erne med bl.a. Susanne Brøgger. Begrebet er således seriøst og har været behandlet seriøst.

Men, men, men, er det ikke en lille smule patetisk. Erik Rasmussen blev afsløret ved at hans kone checkede hans mobiltelefon og hans computer. Han var således afsløret da han bekendte. Lund og Dalle havde ingen tanker om at bekende. Det kunne vel egentlig kun gøre skade og ikke være til gavn for nogen.

Altså, vær varsom med at bekende.

Er det det samme som at man skal benægte. Det kan man vist ikke tage stilling til generelt.

F.eks. når Verner, efter at have taget bolden med hænder, når han står på mål, benægter at det var tilfældet og alle spillere på banen har set ham gøre det, så er det vel en benægtelse, som er en slags ritual. Har nogen nogensinde hørt Verner (eller andre målmænd) indrømme at han har taget med hænder?

Var der ikke engang en magtfuld jysk politiker, der sagde følgende: Hvis det er fakta så benægter a fakta.

En anden professionel benægter er Helle Thorning. Hun har jeg ved ikke hvor mange gange sagt: Jeg har ikke noget udestående med skattevæsenet og har aldrig haft det. Alle har kunnet læse i avisen, at hun har sparet skat p.g.a. fradrag fra hendes mand, som hun ikke var berettiget til. Skattevæsenet har reageret for sent og sagen er forældet. At hun er en ægte benægter på niveau med Verner kan man se på den kendsgerning, at hun ikke har betalt pengene tilbage.

Altså, det kan ofte betale sig at benægte.

Jeg skal nok lade være med at nævne navnene på de endnu aktive tjønsere, der har været på ture med Lund og Dalle. Så behøver de ikke at benægte.

 

Denis Holmark