Tjønser-portrætter

ab-fodbold

SH: Niels Helveg Petersen

Den tidligere ’udenbysminister’ Niels Helveg har et stort ’grønt hjerte’.
Af Søren Hansen
Hvorfor blev det AB, der blev  din klub for ca. 30 år siden?
Fra jeg var 18 til jeg var 35 spillede jeg desværre ikke fodbold. Jeg havde spillet meget som lilleput og dreng i HIK og har adskillige gange spillet imod AB i Nørre Alle – på   højen. Vi plejede at tabe.
Fra september 1974 til februar 1977 – i 2½ år  var jeg kabinetschef for den daværende danske kommissær Finn Gundelach. Den gamle AB’er Bjørn Elmquist – som jeg kendte fra jura-studiet ved Københavns Universitet  – var på   det tidspunkt DRs EU-korrespondent i Bruxelles. Han spillede på et ’danskerhold’   og fik mig med. På det tidspunkt havde jeg ikke spillet fodbold siden min gymnasietid. Nu kom jeg i gang igen.
Da jeg kom hjem til Danmark, og blev genvalgt  til Folketinget, var også Bjørn i Danmark og spurgte om jeg ville  med til tjøns. Jeg blev accepteret – jeg ved stadig  ikke hvorfor?
Omkring 1.april 1977 begyndte min nye ’fodboldkarriere’ så i AB, hvor der med Lunds ord ”altid er plads til en psykopat mere”.
Det er 30 år siden, men en del af Tjønserne  har været med meget længere. Nogle i mere end 60 (!) år. Sært at de ikke er bedre, når de har trænet i så mange år. Som eksempler kan jeg nævne Ole Gunner og Palle Flemming. Træning er ikke nok; der skal også et minimum af talent til. Det kan jeg tale med om!!
Hvad har – indtil nu – været dit eget sportslige højdepunkt som AB-tjønser?
Mit sportslige højdepunkt? Kun een tildragelse kan vist fortjene betegnelsen højdepunkt.  For ihvertfald 15 år siden sendte jeg en aflevering ud til Benny Nielsen (Trikkeren) og løb selv frem ad banen. Afleveringen faldt lige hvor den skulle, jeg ramte flugteren klokkerent med højre fod og bolden sad i     trekanten. Langt udefra. Fem minutter senere gentog historien sig – blot med den forskel, at bolden denne gang lå til det kolde venstreben og sad i den modsatte trekant!!!
Du nævnte engang i radioen, at når du sluttede som ’udenbysminister’, så ville der blive mere tid til at lytte til P 1. Blev der også mere tid til tjønseriet?
Ja, jeg fik mere tid, da jeg ophørte med at være minister. Paradokset i mit tilfælde er, at det faktisk går ud over tjønseriet. Nu har jeg oftere tid til at tage til Langeland i week-end’erne – så blir det til tennis i Rudkøbing i stedet.
Hvad vil være din største ambition som AB-tjønser?
Min ambition er at blive ved i en del år endnu. Hagensens højder når jeg ikke – hvem gør det? –  men jeg lider af (en næsten uigengældt) kærlighed til spillet og håber på, at jeg kan blive længe ved. Det er herlige lørdagstimer.