15: Tjønser-fødselsdage

ab-fodbold

NTA: Benny Nielsen 70 år


Af Niels Torp
Det lå ikke lige i kortene, at den lille purk fra Frederiksværk i Nordsjælland, skulle blive en kendt personlighed i fodboldmiljøet – både på og udenfor banen.

Den 17. marts fylder Benny Nielsen, Greve, 70 år, og han kan se tilbage på en professionel fodboldkarriere i 12 år med stor succes i både, Danmark, Belgien og Frankrig. Det er blevet til 28 A-landskampe og ni mål – under tre forskellige landstrænere, Rudi Strittich, Kurt Nielsen og Sepp Piontek, ligesom han også repræsenterede U-18 og U-21 i den røde trøje en snes gange.

Benny Nielsen er født og opvokset i Frederiksværk, hvor en del af ungdomstiden blev brugt i den lokale brydeklub, Heros Frederiksværk, der var landets bedste atletklub.

Da han var 15 år flyttede forældrene til København, og de overtog en kiosk på Borups Alle, og for Benny blev det noget lettere, at komme ud til ABs anlæg i Bagsværd, der gennem årene fungerede som ”sit” andet hjem.

Klubben fik øje for angriberen i forbindelse med semifinale for drenge i SBU-regi. Her lavede knægten fra Frederiksværk alle tre mål i sejren på 3-2 over favoritterne fra Akademisk Boldklub. Det var ungdomstræner, Poul Kvist, der straks så det store talent i unge Nielsen og fik ham til AB.

Skiftede til Belgien
Efter et dansk mesterskab for ynglinge med AB i 1969/70, så blev Benny Nielsen, rykket op som seniorspiller før tid. Det følgende år vandt han sammen med AB sølvmedaljer med samme pointantal, som de danske mestre fra B 1903.

Det blev den belgiske klub, Cercle Brùgge, der skrev kontrakt med Benny Nielsen i 1971. Klubben var netop rykket op i den bedste belgiske division, og holdet formåede at overraske og blev nr. fem i den første sæson.

Efter tre år i de smukke og maleriske omgivelser i Brùgge, gik turen til Racing White, der var en forholdsvis ny klub efter fusion mellem Molenbeck og Racing. Her herskede ”generalen” Kresten Bjerre, også tidligere AB, og det blev til et uventet og flot belgisk mesterskab i 1975 samt semifinaleplads i UEFA-turnering.

Derefter blev det til et skifte til storklubben, Anderlecht, i den belgiske hovedstad, der havde et af de bedste hold i Europa. De største spillere var de to hollændere, Rob Rensenbrink og Arie Haan. Det lykkedes klub at vinde UEFA-finalen over Austria Wien, – og Benny Nielsen blev dermed den første dansker, som vandt denne fornemme europæiske klubturnering.
Efter fire år i Bruxelles gik rejsen videre til franske St. Etienne med stjernerne, Michael Platini og Johnny Rep. Desværre blev den aktive karriere ødelagt af en muskelskade efter knap halvanden år i den grønne trøje i Frankrig, og det satte en permanent stopper for en fornem karriere på banen.

Hjalp Bendter
Hjemkommen til Danmark kastede Benny Nielsen sig over trænergerningen, og var i nogle år i Hellas, københavnsserien, og senere seks år i Avarta, Rødovre. Ved siden af arbejde han som spilleragent og var blandt andet behjælpelig med, at Nicklas Bendtner fik en gylden kontrakt med storklubben, Arsenal. Senere blev Benny hentet til Chelsea i London, som ansvarlig for at finde fodboldtalenter i både Storbritannien og Europa, og det job havde han i tre år.

Hustruen, Søs, har gennem hele den spændende fodbold-tilværelse været en solid støtte og altid sørget for, at den hjemlige base fungerede optimalt. Også børnene, Mia, Tina og Morten, har haft glæde af en kosmopolitisk tilværelse med mange interessant oplever.

Nu bruger Søs og Benny, en del tid med familien og de seks børnebørn, ligesom det også bliver til lidt motion på golfbanen og med ABs oldboys, hvor også de tidligere holdkammerater fra AB, Niels Yde (tidl. anfører) og Johnny Petersen, boltre sig.

Billedtekst: Benny Nielsen hygger sig med AB-legenden Poul Kvist Madsen, som gik bort i 2019