2018

ab-fodbold

Johnny P.: Referat

Årets Tjønser-fest 2018

Søren bød i vanlig velklædt stil velkommen til de 41 spisetilmeldte Tjønsere , hvoraf hele 28 først havde været ude og trylle på lille kunst. Imponerende! Lidt meget ærgerligt, at holdene havde styrkeforskel, som når DK spiller mod Chile under VM i håndbold.  

Vi sang Laust’s berømte sang fra AB’s 100-års jubilæum i 1989: AB er den bedste klub, vi kender…… Vi mindedes også Flemming Nielsen med 1 minuts stilhed, før vi startede på middagen, som traditionsrigt var flæskesteg med hvide, og brune kartofler med brun sovs og rødkål, is og pandekager samt kaffe.

Bent Jacobsen

Efter afsyngning af Laust’s smukke sang fik Bent ordet. Bent talte en del om det meget store antal 65+ spillere, AB kan stille op med til diverse turneringer rundt om i verden, ja vi skulle på det område være størst i Europa. Bent omtalte jule- og nytårstjønsen med børn og børnebørn som noget helt fantastisk!

Ingen tvivl om Bents følelser for Tjønser-flokken efter ordene om, hvor ofte Bent ser sine søskende kontra Tjønserne. Bent blev selv officiel Tjønser i 1993, så de 25 år er rundet! Derefter kom han ind på runde fødselsdage, hvor der efter Bents hovedregning er lidt for mange, der springer fra +9 til +1. Til Bents store fortrydelse, for der skulle nødig være flere begravelser end fester.

Bent snakkede lidt om tonen og opførslen ude på banen. Et lidt svært emne, da AB-jargongen jo er ret bramfri, men mon ikke alle kan være enige om, at vi kommer med godt humør, får rørt os og får en god 3. halvleg. Der blev takket for den store opbakning ved Flemming Nielsens bisættelse, og Bent foreslog så et Tjønser-kontingent på 100 kr. med begrundelse.  

Niels Torp roste Søren for hjemmesiden og dens vigtighed. Søren fik derefter en gave, som viste sig at være Jens Andersens bog om Kim Larsen – oven i købet med en personlig hilsen fra Jens. Henning fik også en gave for at give hjemmesiden så meget liv og humør.  

Ulrik Rasch 

På dette tidspunkt strejkede min diktafon, så Ulriks tale bliver ikke refereret som fortjent. Jeg kendte ham ikke, men han er et yderst behageligt bekendtskab med noget på hjerte. Ulrik vil gøre en forskel. Han vil udvikle, se om tingene kan gøres bedre, afvikle ABs gæld, bl.a. slippe for en årlig rentesum på 300.000 kr., for de penge kan bruges på udvikling, udlandsrejser for ungdomsspillere og meget andet. Ulrik fortalte om restauranten og den ny forpagter. Han havde tanker om, hvordan AB kunne få de unge til at bruge ungdomsrestauranten. Derefter kom Ulrik ind på en lovprisning af alle de frivillige, der hjælper til i ungdomsafdelingen – uden dem kunne det slet ikke lade sig gøre at få klubben på ret kurs. Det udmønter sig i, at vi pt. har meget stærke ungdomshold. En klub for livet er et slogan, som Ulrik gerne vil have de unge til at føle. Med de forhold, vi har i vores smukke klub, kan vi godt tillade os at håbe. Ulrik roste også Tjønserne meget. Vi labbede det i os, for hvem kan ikke lide at blive rost. For egen regning mener jeg, at han har ret.  

Henrik Duun

Tjønserformanden fik en flaske champagne for sit store engagement som formand. Han takkede og startede med, at han ville tale lidt om 2018 og lidt om 2019 samt om MeToo bevægelsen og om ligestilling blandt Tjønsere. Han ville også berøre krænkelsesepidemien, som jo er overalt i landet og så binde det sammen med de arketyper, som jo er her. Henrik fortalte om nogle store personligheder, vi havde mistet i årets løb. Flemming N. er blevet æret i Tjønser-kredsen. Referenten orker ikke at skrive vittigheder i referatet, men vil lige fortælle, at Henrik sluttede med, at Gud sad på Flemmings plads. Flemming var ikke en rigtig inkarneret Tjønser, men han var dog med i mange år.

Det er nu 12 år siden Tjønsersiden startede. Pas nu på i disse fake-news tider! Kun en tåbe frygter ikke Dr. Spin. Vi er nu 50 på Tjønser-listen, det er bare fantastisk.

MeToo og ligestillingsbevægelsen: Denne hysteriske selviscenebevægelse, som har jagtet typer som Weinstein og Trump, totalt urimeligt. Heldigvis er vi i DK udstyret med frisind, humør og manglende autoritetstro. Ligestilling, ja 4000 kvinder til stripshow med Chippendales, savlende, hujende og vilde fik de lov at berøre de mandlige strippere – det var aldrig gået på Waterloo! En vittighed om 2 kvinder og en agurk fulgte.

Der er for tiden en slags krænkelsesepidemi. Højskolesangbogens sang om en blond pige blev nærmest udskammet, så Henrik mener, at Tjønser-kulturudvalget bør granske AB-sangbogen nøje, så vi ikke kommer i skærsilden. Henrik fortalte derefter en sød vits om John og hans uvidenhed om strømpebukser!

Arketyper: Her kom Henrik til at tænke på Benny Bomstærk. Han blev sendt på genopdragelse, hvor han i en alder af 72 skulle genfinde sig selv. Nu er han kommet tilbage, hvor han vil vise, hvad han har lært. En macho-vits fulgte, hvor pointen er sex hver aften. Kvinder er nu snu.

2 andre arketyper er Torp og Villum med rødder i den fine cricketsport. 2 robuste nordjyder, som er konverteret til fodboldspillet med hang til spillet ved hegnet. Så er der den smilende skolepsykolog O.G. der mener, at alle kan besnakkes. Nu må man ikke mere sige grisefarvet, jamen hvad er der i vejen med O.G.s hud? Så er der rejseholdet – alle dem med udlængsel. Remmer – Lavetten – Yde – John A. (Alitalia’s skræk) alle er arketyper. Henrik mente, at John A skulle få indopereret en chip med kunstig intelligens i pegefingeren, så han bedre kunne holde statistisk styr på alle de rejsende. John A ville hellere følge et citat af Churchill: ”Jeg stoler kun på den statistik, jeg selv har forfalsket.”

Så er der cykelholdet. 4 ældre mænd i tætsiddende lycra, som kronprinsesse Mary ville sige. Undertegnede røg også ind som arketype, fordi jeg er procesorienteret ved holddeling. Smeden viser hver januar sin masochisme som afholdsmand, men i år fik han følgeskab af Villum. Silden holder orden med tomme flasker i kassen, en noget atypisk adfærd for en Tjønser med vores indbyggede anarkistiske adfærd. En vits med 4 ældre herrer om kvinder på en nærliggende ø. Svømme – sejle – vinke – se dem herfra – ´Povl ‘Silden’ står bag de sidste 3 ord. Tommy får ros, fordi han scorer som 80-årig.

Vi skal passe på hinanden på banen såvel som uden for banen, for mange af os spiller også tennis, golf og andre spil. Endnu en vits. Præst – golf – fredag.

Vi kan kun alt det her ved at vise rummelighed!!! 

Laust Joen Jacobsen

Laust starter med at fortælle, at han har bladret lidt i gamle krøniker, men det er ikke noget, han bliver glad over at læse, for der er ikke sket nogen ændringer i noget som helst. Der er ikke sket noget nyt siden 2012. Hvordan er aftenen her startet – I kan jo se – hvem, der har fået gaver. Er der nogen af dem, der har fået gaver, der ikke er Årets Tjønser? Næ! Vi snakker om rummelighed. Der er plads til os alle og gaver til nogle få. Det gør egentlig ikke noget. Det er den logik, vi har vænnet os til. Hvad sker der udenfor det herinde, for der sker ingenting. I dag har krøniken et nyt seriøst element i form af en quiz fra en udmærket bog ”Forstå Fremtiden”. Den, der kommer tættest på svaret, kan vinde en ganske særlig øl fra Carlsberg. Når jeg kommer med noget seriøst, er det fordi de quiz, Vagn kommer med år efter år, er under al kritik. Man kan jo ikke byde voksne mennesker at spørge: ”Hvad ligger længst mod øst Farum Park eller AB-hallen?”Skal vi snakke om det i gruppen? Han er jo gymnasiemand, men den sekt har jo også længe trængt til fornyelse. En jeg godt kan lide at hade er, når Vagn har billeder med – ligegyldige billeder af drenge fra 60erne, der er stillet op. Hvem er ham i bageste række nr. 2 fra højre? Vagn spørger gruppen: ”Hvem tror I, det er”? ”Jeg ved det jo ikke”, siger Vagn, ”jeg kunne bare godt tænke mig at vide, hvem det er”. Derfor kommer der en quiz senere. For at sige det ligeud: ”Det er et opgør mod dig, Vagn”. ”Det må jo have konsekvenser, når man er så ringe til noget, som du er Vagn”.

Vi kigger lidt på MeToo, men ingen af os har jo noget som helst at bekymre os om. Krøniken er her også for at være sandheden. Vi har en del udvalg, men vi har også et, ikke mange kender. Det er Kjøller og Kurt, som styrer udvalget, der beskæftiger sig med Lolita-dukker, som er en lille niche inden for det her, men der er også brug for det. Eksempelvis hvis dukken skal have udskiftet batterier, kan man komme til at krænke dukken alvorligt. Alle forstod på Laust, at han ikke beskyldte Kurt og Povl for noget. Hvis en af de her dukker bliver bidt for hårdt i en brystvorte, kan den godt punktere – og det kan måske godt være Povl.

Krænkelser. Laust kigger på os og spørger: ”Er det en krænkelse, når Denis har besluttet, at han ikke vil røre bolden”? Eller skal vi sige som Henrik, ”Det er vi rummelige nok til at forstå”. Laust mener bare, at hvis der bliver rigtig mange af dem, så bliver det svært. Er det en krænkelse, når Evers har 5 børn med til juletjøns? Er det en krænkelse, når 2 medspillere sviner hinanden skiftevis? ”Du kan ikke ramme en skid”, ”Du kan da bare løbe” og i den dur. Det med gaverne, det bliver bare værre og værre. Er vi nået dertil, hvor det er en krænkelse at blive Årets Tjønser? Måske er det noget pis at sige, men vi kan tage det roligt, for vi går ud fra, at det bliver Katten for 2. gang. Er den udmærkelse større end den første? Kan man hvidvaske en sort samvittighed?

Selvfølgelig kan man det, og det startede med dig, Povl. Mørkets gerninger blev belønnet med en titel – og sådan har det bare udviklet sig. Det har ikke været rart at være vidne til. Nu venter der udelukkende Tjønsere med ren samvitighed. De andre er taget. Der kommer en gruppe med gule veste, hvis ikke der kommer større åbenhed om udvælgelse! Betyder størrelse noget, er et tema i krøniken. Er det bedre at have en stor pik end en lille pik? Er der noget, der kan indikere, at en pik er stor udover pikken selv? Vi må spore os ind på det her. Vi kan starte med omskæring. Vi er vel enige om, at det er enormt ulækkert. En omskæringsbog for børn bliver omtalt. En lille sød historie om en dreng der hellere vil have vand i hovedet end have skåret et stykke hud af tissemanden ved dåben.

Har det noget med størrelsen at gøre? Nej, men det er nyttig viden. Trump fik lige en dejlig sviner på vejen hen mod næste offer. En enkelt Tjønser menes at have en pik, der næsten kan forsvinde, Alle ved det, for alle kan se det. Det der med at gå fra at være tissemand til at være tissekugle – nå det er en anden sag. Næsehanaber scorer bedre, hvis de har en stor næse. Laust viser et billede af Nelle i avisen, taget lige, da han havde fået rettet sin næse på plads.  

Hvis man har en stor næse, er der en overvejende sandsynlighed for at: ”Nå, Nelle, tillykke med det”. Vi må have et afviklingsudvalg. Vi tilpasser antallet af Tjønsere. Hvordan? I 2015 foreslog Laust, at vi tog til Vojens, hvor der blev arrangeret ældreskydning. Det er helt åbenlyst, at Denis og Vagn skal med på den bustur og Evers skal køre den, så vi bliver lidt færre til den der julequiz. Alt er ved det gamle. Der er ikke sket en skid.

Laust gik over til sin quiz, der handlede om, at fylde parken op med vand. En stakkels gammel mand blev placeret på øverste række med en vandhane ved siden af sig, så han ikke døde af tørst? Parken skal fyldes efter flg. formel: 1. min 11 dråbe vand, 2. min 2 dråber vand, 3. min 4 dråber vand og så fremdeles. Hvor lang tid går der? Henning vandt med budet på 45 min. Referenten har 2 indvendinger. Havde det været øl i stedet for vand, så var vi sikkert flere, der havde haft en chance, samt jeg køber fandme ikke den uforståelige bog! 

Årets Tjønser 2018: Niels Yde

Vi sang Claus Nørfelts meget fine Årets Tjønser-sang, og Søren præsenterede Årets Tjønser, der har haft hele sin fodboldtid i AB – en ægte AB-dreng. Han kommer stort set hver torsdag og lørdag til tjøns, når han er i landet. Han er teknisk god og en stor fighter. Årets tjønser kan træde over bolden i den finte, han kan. Flittig deltager i alle arrangementer – både som deltager og arbejdende i udvalgene, der arrangerer – ikke mindst i sommerens World Cup 70+. Årets Tjønser blev utrolig fortjent Niels Yde.Niels Yde fortalte i sin svartale, at han jo måtte finde på noget i en fart, for han var uforberedt. Han synes tjøns er en dejlig gren af fodbolden. Han glæder sig over, at han kan være med, når han er her. Fodbold er kun sjovt, når man tager det alvorligt, for Niels vil stadig gerne vinde under fairplayens vinger. Vi skal have en gnist, der gør, at vi spiller for at vinde. En klub for livet er jo Niels.Han forklarer, at han er meget glad for at se, hvor mange frivillige, der hjælper AB. Selv ville han også gerne have haft givet en hånd med, men arbejdslivet, fodbold på højeste plan samt tillidsposter i tandlægeforeningen spærrede. Døgnet har kun 24 timer. Niels spillede 14 sæsoner i træk på 1. holdet uden at være sat af, og hans kamprekord på 1. holdet holdt i 16 år!! Fodbold er livgivende og giver så meget livskvalitet. Tak for titlen var hans afsluttende ord.

Afslutning 

Derefter sluttede Søren aftenen af og takkede for fremmødet. Vi andre takker for en uforglemmelig, humørfyldt og fantastisk velforberedt Tjønser-fest. Der skal også roses for dejlig og velsmagende menu. Stor tak til Belinda og Co. 

Referenten understreger, at dette nogenlunde er, hvad jeg har hørt og opfattet.

Johnny Petersen

Flere billeder på 16: Årets Tjønser > 2018 > Billeder