15: Tjønser-fødselsdage

ab-fodbold

NTA: Verner Nielsen 90 år

Nørresundby-dreng endte på landsholdet

 

Det skete flere gange, at Verner Nielsen, fik tildelt BTs gyldne bold, for de flotte præstationer på fodboldbanen.
(Foto: Privat)

Hvidovre) Det lå ikke lige i kortene, at den lille knægt fra Godthåbsgade i Nørresundby, blev en af de første danske fodboldspillere, der opnåede at få 25 landskampe i træk.
På fredag den 14. maj bliver Verner Nielsen, 90 år. Verner Nielsen havde en tryg og dejlig barndom med familien i Godthåbsgade 44, Nørresundby. Han var ikke ret gammel, da han blev medlem af boldklubben Thor, der senere i 1946 blev slået sammen med den anden lokale klub, Velo. Det blev til Nørresundby
Boldklub.
Den fysiske stærke og hurtige fodboldspiller blev rykket op på NBs førstehold i mesterrækken, da han var ynglinge. Det blev til mange kampe i den blå trøje, og på et tidspunkt blev, Verner Nielsen, udtaget til JBUs seriehoid, hvilket var en stor erkendelse. I 1953 blev sundbynitten udtaget til Aalborg Byhold, der mødte et af Europas bedste klubhold, AC Milan på Aalborg Stadion. De italienske gæster havde den frygtede svenske trio, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Lidholm på holdet, og det var noget af enmundfuld!

Lokket til AB
I forbindelse med en sommerkamp i 1954, hvor Verner Nielsen forstærkede, Aalborg Freja, sammen med de to kendte københavnere, Knud Lundberg og Flemming Nielsen, hyggede spillerne sig bagefter. Det medførte, at de to fra AB hørte, at den unge Nielsen flyttede til Hovedstaden, og tænkte på at spille
fodbold i arbejderklubben Frem. De fik de to gæster forpurret og lokkede Nørresundby-dreng til AB på Nørre Alle. Der var dog et mindre problem, da det var nødvendig at være akademiker for at bliver medlem af klubben. Det betød, at Verner Nielsen, officielt planlagde at studere på teknikum på et tidspunkt!

“Det var første, da jeg debuterede på landsholdet i 1955, at ledelsen i Akademisk Boldklub stoppede med at spørge om, hvordan det gik med studierne,” erindrer Verner Nielsen med et smil, der var uddannet auto-elektriker.
Det blev til 157 førsteholdskampe for AB, 26 landskampe, som venstre back, der sluttede med et fremragende opgør mod Sverige 4-4 på Råsunda.
Den første kamp i september 1955 i den rød/hvide trøje var lidt af et antiklimaks, da Verner Nielsen fra AB lavede selvmål i opgøret mod Norge i Oslo. Det var faderen, Bertel, ikke helt tilfreds med, og der kom nogle kraftige bandeord i lejligheden i Nørresundby. Heldigvis fik Jørgen Jacobsen fra B93 senere udlignet, så opgøret endte 1-1.

Det blev også til tre B-landskampe sidst i karrieren, hvor den dygtige back også var anfører. Sundbynitten var impliceret i et frygteligt færdselsuheld 2.juledag 1958 på Frederiksberg, der medførte et alvorligt kraniebrud og han var væk fra grønsværet i mange måneder.
Det betød også, at han gik glip af deltagelse ved De Olympiske Lege i 1960 i Rom, hvor han ellers var selvskrevet.

Fødselsdagen fejres på fredag med hustruen, Inger og døtrene, Ewe og Joan samt børnebørn i villaen i Hvidovre. Det forventes dog, at nogle af fodboldkammerater fra AB dukker op, for at fejre, at han har spillet i klubben i mere end 60 år.

 

Niels Torp Andersen