2017

ab-fodbold

SH: Niels Torp interviewer Benny Nielsen

 

Benny Nielsen er tilbage, hvor det hele begyndte, nemlig på ABs anlæg i Bagsværd.

Af Niels Torp

(Østerbro) Den tidligere professionelle fodboldspiller, Benny Nielsen, har de seneste halve snes måneder været tilbage i de smukke omgivelser på AB`s anlæg i Bagsværd.

Efter flere tilløb og nogle positive input fra Bent Jakobsen, så besluttede den forhenværende landsholdsspiller i begyndelsen af 2017, at det var tid til at vende tilbage til ungdomsklubben i Bagsværd – og fællesskabet sammen med de såkaldte ”tjønsere”.

Det var med en vis nervøsitet, at jeg mødte op i omklædningsrummet på Skovdiget efter de mange års fravær, fortæller Benny Nielsen, 66 år, i forbindelse med en kop kaffe på, Den Franske Cafe, på Østerbro. Jeg kendte en håndfuld spillere fra tidligere, men var en smule i tvivl om, hvordan de øvrige ville modtage mig. Heldigvis blev jeg positiv overrasket og har allerede haft nogle herlige måneder i AB, hvor jeg nyder stemningen og det fantastiske sammenhold, som eksisterer blandt Alle spillere. Det er lidt af en livsstil at være tjønser, og jeg er faldet rigtig godt til. Det eneste minus er, at jeg skal skulle have været tilbage i AB for en del år siden – i stedet for at spille i KB på Peter Bangsvej, pointerer Benny Nielsen.

I en alder af blot 14 år, blev Benny Nielsen hentet til AB fra Frederiksværk, hvor han på deres drengehold, havde scoret alle tre mål i en sejr over AB på 3-2. Det var, Poul Kvist Madsen og ”Svoger”, som begge havde overværet opgøret på sidelinjen, som hurtigt fik kontakt med det unge lovende talent. Der blev etableret en kørselsordning med Bennys far, og dermed var grunden lagt for det lovende fodboldtalents debut i den grønne/hvide bluse i Bagsværd.

Vi vandt alt i vores ungdomsår i AB, og det gælder både Sjællandsmesterskabet og pokalturneringerne, erindrer Benny Nielsen. Vi blev også dansk mester for ynglinge i 1968 med finalesejr over AaB med 2-1, hvilket var en stor begivenhed, da det var året efter, at klubben havde vundet det danske mesterskab med et yderst talentfuldt mandskab.

I 1969 manglede AB blev et enkelt mål i at genvinde det danske mesterskab. I den afgørende kamp i 1.division (den bedste række) i Nykøbing Falster vandt AB med 6-1 efter storspil. Holdet fra Bagsværd havde flere kæmpechancer i slutminutterne, og det viste sig senere, at en sejr på 7-1 havde betydet, at mesterskabet var havnet hos AB. I stedet blev det B 1903, som løb med pokalen med den mindst mulige margin.

Vi var flere gange alene med hjemmeholdets målmand i de ”døende” minutter, men var ikke klar over, at vi var tæt på at sikre os DM, tilføjer Benny Nielsen, der lidt skuffet fik overrakt en sølvmedalje efter opgøret. Der var ikke mobiltelefon eller direkte radiosport, så lederne var ikke vidende om den aktuelle situation i den anden kamp. I øvrigt skulle B 1903 møde et bundhold, som allerede var rykket ud, og ingen i ”fodbold Danmark” havde forventet, at holdet fra Lyngbyvej kunne tabe, hvilket de gjorde – yderst overraskende!

I begyndelsen af 1970 fik Benny Nielsen et fint professionelt tilbud fra Cercle Brügge, og dermed gik en barnedrøm i opfyldelse.

Jeg havde nogle fantastiske år i Brügge på et virkeligt godt fodboldhold, ligesom det er en by med masser af atmosfære og nogle skønne vandløb, som giver et smukt sceneri. Efter tre år i Cercle, så fik jeg via den tidligere ABere, Kresten Bjerre, et tilbud om at spille fra Racing White (i udkanten af Bruxelles) og det var en stor sportslig udfordring. Vi havde et rigtig godt hold, og vandt sensationelt det belgiske mesterskab foran de tre storklubber, Anderlecht og Standard Liege samt Club Brügge. Vi havde et fantastisk hold og i bestyrelsen sad bl.a. den kendte cykelsports ikon, Eddy Merckx.

Den dygtige fodboldspiller opnåede 28 kampe på det danske A -landshold, ligesom han havde en del ynglinge – og U-landskampe, hvor han repræsenterede AB. (Foto: Niels Torp)

Senere gik turen de næste fire år til ”storklubben” Anderlecht, og hvor vi også havde et forrygende stærkt hold med en del belgiske og hollandske landsholdsspillere. Vi slog blandt andet, det engelske storhold, Liverpool, ud i Europa Cuppen og var blandt de bedste hold i Europa. Der var altid udsolgt til alle hjemmekampene, hvilket gav en herlig stemning i omgivelserne i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

De sidste par år i min professionelle karriere var i den franske storklub, St. Etienne, hvor jeg havde fornøjelse at spille sammen med Michelle Platini. Han var ”konge” i klubben, og en af de bedste spillere gennem tiderne i Europa. Det var også et rigtigt godt hold, men desværre måtte jeg ”lægge” støvlerne på hylden efter en alvorlig skade, og jeg rejste tilbage til Danmark, tilføjer Benny Nielsen. Flot opbakning

Den fodboldbegavede ABere havde en imponerende professionel karriere, hvor han blev belgisk mester to gange (Racing White og Anderlecht), fransk mester med St. Etienne samt en sølvmedalje fra DBU. Desuden er det blevet til flere pokaltitler, og ikke mindst vinder af Europa Cuppen for pokalvindere med Anderlecht, der slog Austria Wien i finalen med 4-0.

I øvrigt må jeg sige, at jeg gennem hele min karriere, har haft en fantastisk opbakning på ”hjemmefronten”, hvor min kone, Søs, altid har passet og plejet mig. Hun har sørget for, at jeg blot kunne koncentrerer mig om min træning og kampe. Alt i huset var tip-top, både vask, rengøring og madlavning, sørgede hun for. Hun har en stor del af æren for, at jeg nåede så langt rent fodboldmæssigt. Det er jeg hende dybt taknemmelig for, pointerer Benny Nielsen med overbevisning i stemmen!

Siden hjemkomsten til Danmark har Benny Nielsen prøvet lidt af hvert. Han har haft et øldepotet, arbejdet som fodbold-agent, og været involveret i diverse klubber, som henholdsvis leder og træner.

Nu er jeg tilbage, hvor det hele begyndt, og så er ringen endelig slut. Desværre har bentøjet ikke så godt mere, men jeg håber på, at der er fire-fem år endnu i mine ”gamle” ben, så jeg kan spille og nyde dette imponerende sammenhold, som der findes blandt de 20-30 tjønsere, som mødes hver torsdag og lørdag udendørs på AB – hele året rundt uanset vejr og vind, slutter Benny Nielsen den hyggelige samtale!

Niels Torp