17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Thomas Kentorp: Ole Gunner og Palle Flemming – 2 x 70 år, 2007

Tale til Ole Gunnar og Palle Flemming – den 3. marts 2007
 
Af Thomas Kentorp (med støtte fra en vis hr. Kurland)

Kære Ole Gunnar og Palle Flemming (2 x 70 år)
Dette arrangement – som vi sidder til i dag – jeres dobbelt 70 års fødselsdag – har haft en svær fødsel. Først blev arrangementet til noget – og så meddelte Ole Gunnar – at det ikke blev til noget på grund af baneforhold og tidspunkter – og så forleden blev det alligevel til noget. Er der nogen – der er forvirrede?
Måske er dette et meget godt billede på den pensionisttilværelse – som I begge har indledt nu. Der kan gå kage i hvad som helst. Det kan tage en arbejdsdag at gå i banken og hæve 500 kr. Om torsdagen begynder Palle Flemming at pakke fodboldtaske med den 50 år gamle lyseblå – totalt forvaskede – træningsdragt kl. 10.00 – og efter en hurtig frokost er han alligevel ved at komme for sent ud af døren kl. 15.30.
For ikke at tale om den tid – det tager for Palle Flemming at sætte hold – hold kæft det tager en Irak krig – at få skruet to uretfærdige hold sammen sådan en torsdag eftermiddag. Søren Hansen kan nå at tisse 2 gange ovre i poplerne inden holdene er sat – og det tager virkelig tid for Søren at få Prostata vandet ud af røret.
Men uanset hvor lang tid tingene tager – så har Ole Gunnar altid et smil på læben. Det kan godt være – at Ole Gunnar har været omgivet af mavesure lærere i sin tid – men som skolepsykolog har OG valgt at vende det hele på hovedet – og er i princippet verdens venligste mand. OG, Harry Frederiksen og Vagn Ludvigsen konkurrerer om – hvem der med deres overskæg kan fremvise – den flotteste kusse med tænder. Flotte grå overskæg og så et sæt blå tænder lige bagved. Flot Flot lige noget for damerne. Kys bedstefar, siger jeg bare.
Ole Gunnar og Palle Flemming – I bærer tilsammen på 4 klassiske drengenavne. Det at I er blevet tildelt 2 navne hver – kan tyde på, at jeres mødre har haft flere end en kæreste – hjemme i gården på Nørrebro. Nej – sorry – sådan var det ikke den gang før 2. verdenskrig i 30’erne. Nej – Palle Flemmings forældre var splittet mellem den populære børnebog ’Palle alene i verden’ og de spændende Flemming bøger. Og så var det naturligt at tage begge navne med i kirken til dåben. Ole Gunnar – eller OG – som vi så praktisk kalder dig – er vist en anden historie. Min egen far hed også Gunnar – den gang han levede og styrede vores familien med hård og uretfærdig hånd. Jeg plejede at sige til den gamle: Far – en Gunnar – det er ikke noget man hedder – det er noget man får – hvis man har været uheldig en aften i byen – eller som Hagensen har været en tur på Grønland. OG – du er verdens flinkeste fyr – selvfølgelig har du aldrig haft en Gunnar – du har bare fået navnet. Du er uskylden selv – når du sidder der med din marmorhvide krop efter fodbold. Der er aldrig en solstråle – der har haft fat på den krop. Så selvfølgelig har du også passet på i andre sammenhænge.
OG og Palle Flemming – vi bliver lige nødt til at berøre jeres fodboldspil. Vi er jo ovre i en ren slow fox på banen. Selv Lauge Nilsson og Povl Kjøller er hurtigere til at komme af med bolden. Men selvom OG og Palle Flemming har det langsomme tilfælles, så er der alligevel stor forskel på at spille på hold med dem. Palle Flemmings standardbemærkning – når en medspiller har lavet noget lort – ’hvordan synes du selv det går?’. Her er OG modsat. Når Jørgen Frost for 3 gang har sparket bolden ud på motorvejen siger OG: ’Kom igen Frost – godt forsøg’. Sådan noget pis at sige. Frost skal selvfølgelig svines til – som han har fortjent efter sådan et amerikansk spark. Men OG du er en positiv mand. Og så har du en anden spidskompetence i forhold til Palle Flemming. Du kan heade – det er en fornøjelse at se dig gå i luften – et par cm over jorden – og heade bolden i mål, væk fra farezonen eller til en medspiller. Det kan du bare. Palle Flemming har ikke udviklet denne detalje endnu. Jeg tror faktisk, at Palle Flemming har så travlt med at skubbe og lave frispark, at han helt har glemt, at der er noget der hedder at heade til bolden. I stedet for skubber Palle Flemming modstanderen ind i bolden. Det er vel egentlig kun Niels Torp, der laver flere frispark end Palle Flemming.
I den forbindelse vil jeg lige nævne – at jeg synes – at det er en skandale – at John Andersen er begyndt at forsøge at filme sig til frispark. Så I hvordan han smed sig i en snedrive – helt uden at være i nærheden af en modstander – i dag til tjøns. Det er ikke fair John.
Jeg vil slutte med på tjønseholdets vegne – at sige OG og Palle Flemming – tak for dette flotte arrangement i dag. Skøn brunch fra Inge og Allans dejlige ’Kantine’ (som Jyllandsposten kalder AB’s Restaurant).
Tak skal I have – og lad og så råbe 3 lange og 3 korte hurraer for vores 70 års drenge.