VM-historier 2010

ab-fodbold

Denis Holmark

”Min bedste  VM-oplevelse”

Denis Holmark

Tyskland – Holland  1974

Uretfærdigvis har jeg aldrig været i nærheden af udkanten af  truppen, ej heller kandidat til tjansen som vandbærer og jeg har heller ikke  overværet en VM-kamp på stadion.

Det nærmeste jeg har været en live oplevelse ved VM var  engang, vist nok i 1974.

Vi, dvs. min fætter Tonny, som også har optrådt som tjønser  og som mange tjønsere derfor kender, og jeg, havde klokket gevaldigt i det. Vi  havde arrangeret sommerferie for vores familier i Spanien på samme tid, som VM  skulle afvikles. Torskedumt, men umuligt at ændre.

Vejret var fint og alle nød ferien, men, men, men. Der var  jo lige det med VM. Heldigvis var der på hotellet stor forståelse for  situationen. Man riggede et fjernsynsrum til, hvor folk med abstinenser (= fravær af mulighed for at se VM) fik mulighed for at  overvære nogle af kampene. Rummet lå tilpas afsides, således at andre gæster  ikke skulle forstyrres af eventuelle tilråb.

Jeg husker kampen mellem Tyskland og Holland. Vores sympati  lå helt klart hos Holland. Tænk på Cruyff, Neeskens og alle de andre  fantastiske spillere og deres totalfodbold. Blandt tilskuerne i fjernsynsrummet  var et større antal tyskere, et mindre antal hollændere og så Tonny og mig.

Holland spillede fremragende og dominerede spillet i lange  perioder. Vi nød udviklingen og roste de flotte hollandske spil. Tyskerne  (altså tilskuerne) virkede urolige og vi syntes, at de var ved at blive en  smule provokerende. Jeg må her diskret antyde, at Tonny har betydelige evner  til at håndtere en sådan situation. Han har det som Søren Lerby, der som  bekendt siger: ”Fodbold er ikke for de stumme”. Og han har også den særlige  kvalifikation, at han har virket som reaktionssekretær på Ekstrabladet. Han gik  i clinch med tyskerne og jeg følte, at jeg måtte støtte ham og det gjorde  hollænderne også.

Således bølgede kampen, både på skærmen og i  fjernsynsrummet. For ikke at trække historien i langdrag (mange kender  alligevel resultatet af kampen) må jeg vedgå, at Tyskland vandt og vi måtte  slukøret sammen med hollænderne traske ud af fjernsynsrummet.

Jeg vil slutte med et citat fra Gary Lineker:

”Fodbold er et spil for 22 mennesker, der løber rundt efter  en bold, og en dommer, der laver en masse fejl. Og til sidst vinder Tyskland  altid”.