15: Tjønser-fødselsdage

ab-fodbold

HK: Povl Kjøller fylder 90 år

Povl Kjøller 90 år

Povl blev født i 1932 i Åkirkeby og startede som 12 årig i ÅIF, Åkirkeby Idræts Forening, midt under 2. verdenskrig.
Sportsligt var det ikke den store succes, da Povls holdkammerater slet ikke var på samme niveau som ham, og det blev til nogle store nederlag lørdag efter lørdag. Især når de mødte RIK fra hovedbyen Rønne, vankede der store klø.
Jeg nød at komme til træning et par gange om ugen i Aakirkeby, og vi havde et godt kammeratskab i klubben. Naturligvis var modstanderne fra Rønne og Neksø noget bedre end os, men vi hyggede os med disse interne fodboldkampe. Jeg nåede at spille nogle kampe for Aakirkeby i den bedste række på Bornholm, men det var mere fordi, der IKKE var nok spillere, smiler Povl lidt genert.

Povl flyttede til København for at studere og blev medlem af AB i 1951, 19 år gammel. Her gik det bedre på og uden for banen. Især uden for banen. På banen udviklede Povl sig til en habil holdspiller med et godt blik for spillet og sine holdkammerater, og på jurastudiet var han meget populær; ikke mindst hos de kvindelige studerende, der var fascineret af hans bornholmske accent og flotte hår.

Efter studietiden blev Povl kandidat fra Kbh. Universitet, jurist og ansat i Kbh. Kommunes Skatteforvaltning. Havde Povl fortsat sin karriere der, var vi måske sluppet for alle de momssvindlere, der for tiden har kronede dage.

Som tjønser blev Povl den naturlige formand efter legendariske Erik Hagensen, og i 12 år styrede Povl tjønsen med sikker hånd og forhindrede, at vi blev rendt over ende af yngre hurtigløbere, der søgte om optagelse. Erik Hagensen, som blev 99 år, har Povl tænkt sig at overgå, så han vil blive den længst-levende Tjønser nogensinde – et meget realistisk mål.

Povl, eller Silden som han også kaldes, indførte et meget effektivt våben mod betalingssvage tjønsere, idet han brugte en stor kuvert til indsamling af de obligatoriske 20 kr., hvor de betalendes navne blev noteret på bagsiden, hvorefter kuverten (uden penge) blev afleveret til fødselaren på dagen, så det var åbenlyst, hvem der havde betalt.

Som svoren radikal følger Povl følger levende med i, hvad der rører sig på den politiske scene, nationalt og internationalt. Deadline på DR2 er et fast holdepunkt hver aften, og Politiken bliver nærlæst hver morgen.

Povl har stadig sit sommerhus på skønne Bornholm, og kommer du forbi, vil det glæde ham, hvis du ringer på.

Til tjøns er det altid en fornøjelse at spille med Povl – til gengæld er det knap så sjovt at spille mod ham. Altid forudseende, altid spilbar og altid finder han en medspiller med en præcis aflevering.

Tjønserne ønsker Povl tillykke med fødselsdagen!

Duun

Tryk her:

Interview med Povl Kjøller