Tjønser-fodboldungdom

ab-fodbold

SH

Min fodboldungdom – i Lyngby Boldklub 

I september 1953, da jeg var 8 år, cyklede min far og jeg fra Jernbanevej, hvor jeg boede lige over for Lyngby Bio, til Lyngby Stadion. Her blev jeg meldt ind i Lyngby Boldklub på 5. junior, som det hed dengang – svarer til Lilleput eller U9 i dag.

LB’s 1. hold spillede i Sjællandsserien, og mit store forbillede blev hurtigt Arne Røpke, der spillede en meget boldsikker centre half (til tider også med ’skarpe’ afleveringer til egen målmand….). Vi trænede på Lyngby Stadions dejlige anlæg, som allerede dengang var udbygget, som vi kender det i dag, dog med et lidt ældre sort træ-omklædningsrum.

Jeg kom i mine første kampe til at spille venstre wing og løb hele tiden off side. Min træner spurgte mig, om jeg kendte off side reglen? Jeg svarede ”Ja!”, men havde aldrig hørt om den! Min første kamp var mod Vedbæk på Vedbæks træningsbaner. Der var muldvarpeskud over alt på banen, og vi cyklede til og fra Lyngby Stadion – jeg mener, vi tabte 1-9!

Senere kom jeg til at spille centre half.

Søren ‘Knæbind’ allerede som 10-årig

Jeg var så heldig at komme på hold i hele min ungdomsperiode med så gode spillere som Søren ’målmand’ Jensen, ’Røde’ Kurt, Torben Nielsen, Flemming Pedersen, Ove Kiilerich, Mogens Jensen (Danmarks gennem tiderne bedste højre half), Flemming ’Gæser’, Peter Lee, Bjarne Larsen, Jens Henrik Nielsen, Jan Lorentzen (først som målmand og senere som målscorer), Per Holger Hansen, Søren ’Knald’ Petersen og Svend Erik Christensen.

Op igennem rækkerne vandt vi 6 Sjællandsmesterskaber og 2 Ynglinge Danmarksmesterskaber (4-2 i 1961 over AGF og 4-1 i 1962 over KB), og flere af os kom på Ynglingelandsholdet. Jeg var også så heldig at komme på Skolelandsholdet arrangeret af dagbladet Aktuelt med Knud Lundberg som UK og Arne Sørensen som træner. Vi vandt over Sverige på Frederiksberg Stadion med 5-2, Jørn Bjerregaard, AGF, scorede 3 mål.

Jeg var også stolt over, at være med på SBU’s juniorhold, der vandt Landsjuniorstævnet i Odense i 1960 – her mødte jeg for første gang Niels Yde, der spillede for KBU, og Flemming Nielsen, der var journalist på POLITIKEN.

Igennem alle årene havde vi meget dygtige trænere og ledere, især husker jeg med stor glæde Erling Nielsen og Willy Jensen. Jeg har mange meget dejlige minder fra min ungdomstid i Lyngby – en velfungerende klub med meget stort fokus på ungdomsfodbold og talentudvikling.

I sommeren 1962 – sidste år som ynglingespiller – arrangerede LB en tur til Island, hvor vi besøgte klubben Valur. En meget stor oplevelse. Vi sejlede til Reykjavik via Thorshavn og efter 2 uger tilbage til København. Vi spillede 3 kampe, bl.a. på Vestmannaøerne, hvortil vi fløj (min første flyvetur).

Ungdomstiden i Lyngby kulminerede med 2 øst-finaler i Talentturneringen – begge mod AB. I den første vandt vi 5-1 på Lyngby Stadion, og året efter vandt vi 1-0 (Jan Lorentzen scorede) på Bagsværd Stadion med 3.500 tilskuere i en omkamp efter at dommer Gunner Michelsen havde afblæst den første kamp, hvor AB førte 4-1, da der manglede ca. 8 min. grundet faretruende tordenvejr og mørke. Jeg vil ikke gå i detaljer med disse 2 kampe mod AB, for så begynder Niels Yde og Jørgen Collaitz igen at stortude, og det ser ikke så pænt ud!

Mange, mange dejlige minder fra ungdomstiden i Lyngby. Så begyndte seniortiden i både Lyngby (1963-1971, ca. 250 1.-holdskampe) og AB (1972-1977, ca. 150 1.-holdskampe), og det er jo en hel anden historie, som jeg også husker med meget stor glæde…….