2015

ab-fodbold

Thomas Gram: Fra vugge til krukke

Fra vugge til krukke!

 

Jeg er af Søren Hansen blevet bedt om, at skrive en artikel til Tjønsernes hjemmeside, som skulle kredse omkring den sætning jeg har født for nylig, nemlig: Fra vugge til krukke.

AB har på nuværende tidspunkt over 75 medlemmer – aktive medlemmer! – over 70 år. Jeg tæller ikke de passive med…. Uden at have nogle former for evidens for min påstand, så vil jeg påstå, at det er mange! Mange flere end i mange andre klubber. Hvorvidt de 75 medlemmer så er gode er ikke noget dette lille indlæg skal forholde sig til. Blot konstatere at AB har en kæmpe mængde fodboldspillere (eller gamle mænd der mener de spiller fodbold!) over 70 år. Dette indspark handler lidt om dem!

Jeg har en kærlighed for indianere – og specielt deres syn på mange ting! Heriblandt deres syn på, hvem der har til opgave at føre stammen videre. En stamme kan føres videre på mange måder. Rent antalsmæssigt er en måde. Det kræver at tissemanden kysser tissekonen, som min datter på fem år siger! Men en stamme kan også føres videre ved at blive oplyst om hvad der skete “i de gode gamle dage”.

Jeg sagde forrige år, på “forældremødet for Tjønsergruppen”, at mit ønske – som formand for stammen AB, var, at de ældste videregav deres viden, holdninger og lærdom fra livet til “min generation” (dem der pt. kalder sig Old Boys & Veteran-spillere), som så havde til opgave at viderebringe de ældstes lærdom til de yngste medlemmer af stammen. På den måde sikrer man, at en stamme ikke forgår – hvis vi tager for givet at der bliver produceret nye medlemmer til stammen, men denne opgave bør overlades til nogle der er yngre end Tjønserne…. Prøv bare at tænke på, hvis Niels Lindgaard, satte flere børn i verden… En disko-danser mere!! Næ, giv os fodboldspillere!! Som Niels engang sagde til mig…

“Konger laver prinsesser”…. Det er måske rigtigt, “men når der kommer en mand ind – kommer der også en mand ud“, svarede jeg! MEN… Vores stammes ældste har en forbandet pligt til at videregive traditioner, ritualer, historier der er med til at definere vores DNA mv. til min generation, for hvem det vigtigste er, at give det videre til de yngste. LUNDBERG-dagen er et formidabelt eksempel på en aktivitet i AB-stammen, som lever op til dette. ALLE lyttede til en af stammens ældste, Niels Yde, da denne fortalte om ham der… I ved. Ham der har lagt navn til dagen! Det var selvom man var ung grøn russer, overvægtig Old Boys spiller (mig?!) eller tjønser fra en af AB’s mange lukkede grupper.

Men hvad har “Livets cirkel” så at gøre med min overskrift, fra vugge til krukke? Ikke det store – men det er en fed pointe jeg har!! Og så alligevel en del – for min titel ville aldrig kunne bruges i AB hvis det ikke var fordi vi har en masse spillere som for mig er vigtige for AB. Et af de AB medlemmer som jeg ser mest op til; Måske det medlem jeg ser MEST op til – og som jeg altid trykker i hånden når jeg møder ham mødte jeg engang i Kastrup Lufthavn. Han havde påtaget sig noget frivilligt arbejde for vores moderorganisation, DBU. Han skulle være guide for det Israelske landshold der skulle spille play-off kamp i PARKEN. Jeg skulle, i forbindelse med samme kamp, være guide for de israelske ledere…. (Kan I forstå hvorfor der er så mange ansatte i DBU?) og det gav mig fire dage, i foyeren på Hotel Scandic Copenhagen, siddende sammen med dette AB medlem. STAMMENS ÆLDSTE! Hvordan vi kom fra Kastrup Lufthavn til Scandic er historien uinteressant men dagene i hotellets foyerer var interessante for mig!

Jeg er den dag i dag taknemmelig for disse fire dage i selskab med Hr. Erik Hagensen – som lærte mig MEGET om AB, de dage.

Men er Hagensen, årsagen til min titel? Nej – men han kunne være det, for han har været med fra klubbens vugge (Nørre Alle), men i dette tilfælde skal vugge tænkes som vores yngste medlemmer. Stik hovedet ind i AB Hallen, onsdag eftermiddag kl. 16.00 og se vores stammes yngste. Der er mange af dem! De er små, videbegærlige, nysgerrige på livet omkring dem – og livet på AB. Det er dem der er vigtigst. Præcis 24 timer senere kan man, på Lille Kunst, møde stammens ældste. JER!! Dem der kender DNA’et, klubbens sande værdier, de eneste nuværende der kan sige “dengang på Nørre Alle….” så indenfor et døgn kan man opleve AB, fra vugge til krukke.

Men hvorfor så krukke? Det kunne referere til hvor vi ender. Det kan også referere til jeres opførsel, men det er vel oftest kvinder der er krukker, eller?

Mænd bliver vel bare sure og tvære, eller? Eller nogle medlemmer af stammen gør…. Her tænker jeg ikke på nogen specielt men AB har da enkelte medlemmer som sagtens kunne have været med i TV2 Zulus gamle Tv-serie, “Syv gnavne mænd”. Men min titel handler ikke om disse mænd – men faktisk om hvor vi ender.

For selvom det måske kan virke morbidt, så er den god nok. Jeg deltog sidste år i en AB kæmpes sidste rejse. Han havde ikke været medlem af klubben i en del år men han var AB’er. En af de ypperste. Han havde repræsenteret vores land – og gjort det godt. Spillet i Belgien og spillet næsten 250 kampe i streg i den bedste række. Da det, efter bisættelsen, blev min tur til at kondolere overfor familien, så præsenterede jeg mig som formand for Akademisk Boldklub, og vores medlems efterladte enke og børn lyste op og smilte og takkede mange gange for, at vi (klubben) havde tænkt på ham! Det gjorde mig glad!

I DBU havde man et gammelt pay-off der hed “Fra leg til landshold”….. OK – det er flot. Det spænder over en periode på (hvis jeg er flink!) 20 år. Fra man er fire, hvor man begynder at lege med bolden, til man ender på landsholdet (måske som en ung 24-årig dreng med underbukserne udenpå tøjet!). DBU har fundet ud af, at det ikke holder. De har byttet…. Nu er de “en del af noget større”. De har – måske – skelet til en af de klubber, som var med til at stifte dem. Nemlig os… For det har altid været “en del af noget større” at være AB’er. I AB er man nemlig hele livet. Fra vugge til krukke. Man kan godt fjerne drengen fra AB. Men aldrig fjerne AB fra drengen. Derfor er mit morbide pay-off, slet ikke så morbidt. Det er bare sandhed!

Thomas Gram Formand, AB Fodbold Medlem af AB siden nov. 1976.