17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Thomas Kentorp: Tale til Johnny P. fødselsdagsfest 9. maj 2019 – 70 år.

 Tale til Johnny Petersen – 9. maj 2019

Jeg har holdt en længere pause med taler til tjønserne. Jeg var blevet lidt metaltræt, og gentagelserne havde sneget sig ind. Men da tjønserformand Henrik Duun spurgte mig, om jeg ikke kunne sige et par ord til min soul-mate Johnny Petersen, som er vært i aften, kunne jeg ikke sige nej.

Jeg har den største respekt for Johnny P – som fodboldspiller, som træner og som mennesker. Johnny P er så dejligt ukompliceret. What you see – is what you get – kan man sige. Johnny siger sin mening lige ud af posen. Det har han altid gjort – både som spiller og som træner. Det har ikke altid været lige populært hos de trænere, som Johnny spillede under i AB, St. Pauli og B93. Og da Johnny selv blev elitetræner for klubber som Brønshøj, Frem, B93, AB, Herfølge og Nordsjælland, var det ikke altid, at de enevældige bestyrelsesformænd kunne lide Johnnys ligefremme stil. Johnny var i den grad spillernes mand og tog som træner altid fuldt ansvar for sit holds resultater. Det var ikke altid, at det gav kontraktforlængelse i de forskellige klubber (måske er det aldrig sket, altså kontraktforlængelsen 😊), men Johnny rystede ikke på hånden. Johnny var helt sin egen i sin trænerkarriere, der startede i 1981 i Ballerup og sluttede i 2007 i AB. 26 år som elitetræner godt gået Johnny.

Johnny er født den 27. november 1947 i Brande, men er opvokset i Stengårdskvarteret på kanten af Lyngby og Bagsværd. Både Johnny og lillebror Jan P gik på Stengårdsskole og blev meldt ind i AB, hvor de to brødre blev kendt for deres hårde og præcise spark. Johnny med højre ben og Jan med venstre. Det bør lige nævnes, at Johnnys søde søster Birthe blev gift med Jørgen Eiby, som var en lynhurtig højre wing i BIF (Bagsværd Idrætsforening) som blev fusioneret ind i AB ved udflytningen fra Nørre Allé. Jørgen Eiby er stadig aktiv på Det Gamle Bagsværd hold, som spiller om onsdagen, og fra hvem – vi har stjålet Benny Nørgaard.

Johnny var et supertalent som ynglingespiller, hvor han dominerede SBU-turneringen sammen med John Poul Oksbroe. Johnny kom allerede på 1. holdet som 19-årig i 1967, hvor AB vandt Danmarksmesterskabet. Johnny afløste faktisk en anden tjønser Finn Villumsen, som ellers havde spillet samtlige kampe i forårssæsonen. Villum blev lidt upopulær i spilleudvalget med Kai Lindegaard og Walther Jessen i spidsen, da han blev udvist på Hvidovre Stadion. Finn ville ikke opgive sit navn i forbindelse med en advarsel. Dommeren spurgte Villum: hvad hedder du? Og Finn svarede: nr. 9. Og da det spørgsmål/svar havde gentaget sig tre gange, måtte Finn have en ’early shower’, som de siger i England, og spillede vistnok ikke flere 1. holdskampe (kun i cricket).

Nå, men Johnny fik chancen, og jeg skal love for, at han tog den. Johnny scorede et mål fra 42 meters afstand i Idrætsparken mod KB. Der var et fantastisk foto i den Berlingske avis, hvor KB’s målmand Niels Jensen hang i luften, mens bolden susede ind i trekanten. Der var godt nok jubel oppe i hyle-hjørnet mellem Cementen ved Øster Allé og Den dyre Langside, hvor vi AB’ere holdt til. Johnny spillede på 1. holdet resten af mesterskabssæsonen efter det mål, men måtte alligevel aflevere sin guldmedalje til Villum efter den sidste kamp i Århus. Jeg husker stadig billedet i Ballosophen, hvor Johnny giver sin medalje til Finn Villum med fuldskæg.

Johnny etablerede sig som 1. holdsspiller i AB og i 1970 blev Johnny også landsholdsspiller. Sjovt nok fik Johnny først 3 A-landskampe (0-0 i Reykjavik, 1-1 i Helsingfors og så et nederlag på 2-0 til Polen i Idrætsparken.) og siden 3 U-landskampe. Det plejer at være omvendt, at man starter på U-landsholdet. Om det var nederlaget til Polen, der betød en degradering til U-landsholdet, kan Johnny sikkert fortælles os lidt om senere. Men i hvert sluttede Johnny 1970 sæsonen med 3 ungdomslandskampe (1-1 mod Sverige i Randers, 2-2 mod Polen i Næstved og gudhjælpemig et nederlag på 1-0 til klipfiskene fra Norge i Trondheim). Men 6 landskampe på et kalenderår – hvad siger I så? Skal vi skåle på det?

Det blev ikke til flere landskampe til Johnny, selvom han først tog til St. Pauli i 1974.

Jeg har ikke så meget info om Johnny prof karriere. Det blev til 51 kampe i St. Pauli og 5 mål har jeg googlet mig til. Men jeg kan fortælle, at da Johnny kom hjem til AB igen, gik det glimrende. Johnny har selv fortalt mig en historie om, at AB på et tidspunkt spillede en træningskamp med det stærke svenske hold Malmö FF, hvor Johnny bombarderede den svenske målmand med langskud fra alle vinkler og på frispark. Sidst i kampen kom den svenske centerforward Thomas Sjöberg, som spillede på helt fremme på det svenske landshold sammen med Ralf Edström, hen til Johnny P og sagde på svensk: Hvor får du de kanonkugler fra? Thomas Sjöberg, som spilede 45 landskampe, var godt nok imponeret af Johnnys hårde spark.

Nå, men Johnny er blevet pensioneret som elitefodboldspiller og elitetræner og har fået tid til at tjønse med os. Det har vi haft meget glæde af. Johnny er med til at holde os skarpe, når han om torsdagen råber, at nu skal vi ud og spille bold, for kl. er 16.30. Så tør vi ikke andet end at makke ret. Så er det ud, når træneren råber. Johnny er stadig rigtig dygtig til at behandle bolden, og indimellem kommer der også et rigtigt kanonskud – ligesom i gamle dage.

Johnny har altid været trofast i forhold til AB’s 1. hold og har i mange år kommet på Gladsaxe Stadion og støttet op om holdet. Men det har været svært i de seneste par sæsoner, har jeg kunnet mærke. Johnny har ofte stået sammen med os cricketdrenge Bent Rossen, Bo Helmer, Morgens Seider og Birger fra Purus i hullet ind til VIP-loungen, og vi har kunnet mærke, at Johnny næsten ikke har kunnet klare, når AB spiller dårligt, og det sker jo ret ofte, er vi nødt til at sige. Johnny har flere gange sagt til mig: Thomas, nu kan jeg ikke mere, jeg er i så dårligt humør, når jeg kommer hjem til Lilli om søndagen fra Stadion. Det kan jeg ikke byde min søde kone.

Johnny, det er svært, når man har haft så meget kvalitet i sin fodboldkarriere – som du har – og så skulle holde fast i den gamle klubs 1. hold. Jeg håber dog, at du får lysten igen til at komme på Stadion. Det er jo også hyggeligt at være sammen med os AB-idioter. Og tænk på, at du hvert år tager på skitur med din bror Jan P., hvor du skal høre på Jans vittigheder i en hel uge. Så må du også kunne finde tid til et par ture op på Stadion og se AB.

Johnny på tjønsernes vegne skal jeg takke dig for dette fine arrangement hos restauratør Belinda. Det er superfint.

 3 landskampe – 2 uafgjorte og 1 nederlag (0-0 i Reykjavik, 1-1 Helsinki og 0-2 mod Polen i Parken).

3 U-21 landskampe 2 uafgjorte og 1 nederlag (2-2 Polen i Næstved, 1-1 Sverige i Randers og 0-1 mod Norge i Trondheim).

Sjovt nok alle i 1970 med først 3 A-landskampe og så 3 U-landskampe.

Thomas Kentorp