2013

ab-fodbold

Johnny Petersen: Referat

Tjønser-festen 2013

Johnny Petersen

=?iso-8859-1?Q?Tj=F8nser-fest_160114_002.jpg?=

Søren bød velkommen til 38 glade Tjønsere i vanlig sikker stil. Endnu engang fik vi set, at Søren stadig kan passe sit konfirmantionstøj – intet mindre end imponerende! Vi fik oplyst, at det var 7. gang, der afholdtes fest. Søren og Dr. Spin stod jo for den praktiske del, hvilket fremgik af et lysbilled- og filmshow på storskærm, hvor især en enkelt supertjønser blev fremhævet. Lækkert.

Menuen var den gode kendte – sild, gule ærter med pølser og flæsk, pandekager med is og kaffe. Alt dette for kun 150 kr. Søren gennemgik kort aftenens program, der var en smule reduceret i forhold til de sidste par år.

 • en film
 • årets krønike
 • årets Tjønser

Derimellem blev der sunget 2 svimlende gode sange. Herligt.

Omtale af film- og billedshow vil jeg overlade til andre anmeldere. Jeg holdt mere øje med de medvirkende og konstaterede igen, at de sad der i går aftes med et lykkeligt smil på. Jo, det var en succes, specielt de meget ledende spørgsmål fra Dr. Spin. Endelig en journalist, der vidste, hvor han ville hen med denne lille film. Den gik i hvert fald meget tæt på Vagn. Vi så hans ansigt igen og igen ledsaget af mange forskelligartede bemærkninger, der alle handlede om Vagns hurtighed. Dr. Spin var især imponeret af Vagns temposkift fra gående til stående. Referenten husker, at det ikke er første gang, det emne berøres. Efter en nylig lørdagstjøns siger Søren til Vagn: “På billedet på hjemmesiden, hvor du er lige i hælene på Duun, er du ikke tæt på at tackle ham?” Vagn kigger undrende på Søren, men Claus Berner indskyder: “Den tackling bliver så først sat ind næste lørdag!” Sådan er det bare!

Krøniken: Laust

Årets krønike 2013 er ikke bare et tilbageblik, for der er sket ting og sager, der gør, at den måske nok bliver lidt mere rund og lidt mere tilgængelig, end den har været før. Jeg startede det allerede, da Remmer og Bjørn holdt deres fødselsdage med at lancere, at i virkeligheden er der et adelsmærke i den her forsamling. Det er rummelighed, det, at vi giver hinanden plads, og det gør vi på trods af, at der jo er rigtig meget grund til ikke at gøre det. Det er noget, der karakteriserer os: “Her er plads til alle!” Prøv at kigge op på billedet, hvor Claus står og smiler. Det er der jo nødvendigvis ingen grund til, men her er da rart at være. Tjønser-DNAet er vel, at vi kan være sammen på trods af alle de forskelligheder, vi har. Det er jo også et oplæg til noget, der i virkeligheden er større end os. Hvad var det, man gjorde i Sydafrika, da Mandela blev præsident? Han talte om forsoning. Skal vi være rummelige, og det er vi jo, så er der måske også noget, der skal forsones. Måske skal vi her i AB’s jubilæumsår finde ud af, hvad det er for et DNA vi har – og så tage den derfra. Forsoningen er nok der, hvor rummeligheden måske kommer til kort, der hvor man alligevel ikke har plads til at rumme en person eller en hændelse. Rummeligheden, inklusion som det hedder med et fint ord, er vi sådan et inkluderende miljø? Der er jo forskellige aldre til stede. Det udgør ikke noget problem, udover, at der er for mange gamle. Vi håndterer det meget godt. Så er der jo det, der hedder BMI. Det er en af grundene til, Remmer er her ikke, ved I hvorfor? Det jeg sagde til Remmer til hans fødselsdag, var jo sagt kærligt. Han er nu indlagt, for at få gjort noget ved det der. Der er sket noget nyt. Ude ved hegnet bliver der råbt: “Pas på, pas på!” Det er jo det, Remmer ligger og tænker over.

Der er forskel i fodboldmæssig kunnen. Det må man jo sige. Rigtig mange kan for lidt, rigtig mange har kunnet meget mere, men rigtig mange kan nu for lidt! Jeg vil ikke nævne navne, for det er ikke det, der er målet i dag, men I ved godt, hvem jeg taler om. Jeg siger til dem: “Der er plads til Jer her!”

Social status, det kan man se på, altså en der sådan en lyst til at give og sige: “Det skal jeg nok tage mig af” Det skal man ikke lade sig narre af. Man kunne godt tro, at den status, man har, er ligefrem proportional med, hvor meget øl, man giver. Sådan er det slet ikke. Det kører efter helt andre regler, og det rummer vi fint. Jeg er nødt til også at tage seksuel observans med, for rent statistisk er det velbegrundet, at vi udnævner det ene hold til et homohold – og det taler vi jo ikke om. Nej det svære at tale om er intellektuel kapacitet. Her er både ministre og revisorer, kontorchefer og alt muligt andet. Mon ikke det er ligesom med fodbold: Det er lidt småt, men det har været godt på et tidspunkt. Så er der politisk ståsted. Der er hele spektret, oh så er der Kurt helt ude til højre. Vi lægger os tæt op af Solkongen, for vi er rummelige. Hvorfor? For vi har hjerterum.

Jeg skal også huske at nævne etnicitet her i et rummeligt miljø. Her er det ærgerligt, at vi ikke har en neger i blandt os. Det ville pynte. Det er det, der hedder et socialt kapitel. Tænk, hvis vi offentliggjorde det på Tjønsersiden. Det ville se rigtig godt ud. Det nærmeste vi kommer, det er der ikke rigtig nogen af jer, der ved, men Vester har været neger som ung. Det var hans valg, at han i en periode af sit liv ville være neger, og det var han. Han havde stort set ingen succes med det, og så gjorde han det centralt modsatte. Han sprang ud som albino. Når vi er ved det der område, kan vi spørge: “Har vi muslimer, har vi jøder?” Nej, ikke så vidt jeg ved. Laust får øje på en enkelt og siger: “Jo, en enkelt. I den forbindelse har jeg taget en enkelt med, og den er på engelsk for Kjelds skyld. In the states, in a very crowded bar and a guy came in and he shout: “I want to give drinks to everyone, except yo the jude down there!” Alle bliver glade og han siger: “Come up to the bar.” Den her jøde kommer også op og spørger: “Did I hear you right, did you say, you will give drinks to everyone except me? Why?” “Because you were responsible of the Titanic!” “The Titanic?” siger jøden, “that was an iceberg.” Så svarer fyren: “Iceberg, Spielberg, Weinberg!”

Når nu jeg har listet alle de ting frem om rummelighed, hvad skal man så med forsoning? Vagn er jo blevet italesat som en udfordring. Når jeg nu nævner Vagn igen, er det jo ikke, fordi det er Vagn som Vagn. Jeg kan sagtens rumme Vagn, og Henning har åbenbart også valgt at fremhæve Vagn, og det er fordi Vagn er et godt eksempel på en person, hvor man arbejder med at rumme ham, og det er der ikke noget galt i overhovedet. Jeg tror godt, at Vagn ved, at vi arbejder med forsoning i øjeblikket. I dag lagde jeg f.eks. min mobil, som jeg nødigt slipper, ind i Vagns skab. Det er jo en tillidserklæring fra mig. Vi arbejder med det og lykkes det, vil jeg seriøst tænke over at gå videre til Denis og prøve.

Søren har sin udfordring med Lavetten. Søren kan ikke lide at blive tacklet af Lavetten, og vi kan jo ikke have, at den samme spiller bliver tacklet to tjøns-dage i træk! Her kommer rummeligheden ind, der blev glattet ud i omklædningsrummet, men rigtig gode venner bliver de jo aldrig. Rigtig mange har jo prøvet at arbejde med Niels Torp, nogle skifter hold og nogle skifter område på banen osv.

Alt det er jo småting i forhold til den opgave, vi har i at forsone os med ledelsen.

Historisk, dem vi har haft, den nuværende og måske også dem der aspirerer til at blive de kommende. Her er jeg nødt til at sige, at den håndtering af ledelse, den retning som Silden ligesom lagde, det spor, han lagde, er man nødt til at sammenligne med det, der sker i Nordkorea. Silden gav sig selv navnet Den Store Leder, og ingen gjorde noget ved det. I virkeligheden var han jo en skrupelløs diktator, som jo havde allieret sig med en første håndlanger. Den Store Efteraber – og det var Denis. De 2 kørte det her med hård hånd. Det kan vi forsone, men kan vi også forsone os med, at de uden at spørge nogen gav den depeche videre til Duun, som jo gerne vil kaldes Den Kære Leder, men i virkeligheden er en skrupelløs holdsætter. Duun har ikke tabt i 2013. Han kunne jo godt mærke, at nu nærmede Tjønser-festen sig med statistikker, så gør han det, som er så lumpent – men typisk for den slags ledere – han udnævner sin første håndlanger Ole Gunner med spørgsmålet: ” Kunne du ikke tænke dig at sætte hold i dag?” Og Ole Gunner er jo totalt uduelig, og den dag blev helt ødelagt, så skævt kan ingen sætte hold, og det fjerner jo ikke focus fra Duun overhovedet. Måske lægger det op til et snarligt skifte. Så er der jo en magtkamp i gang, og hvad er det så? Den, der ønsker sig uindskrænket magt, må sikre sig kontrol over medierne. Det er jo ved at ske her. Vi bliver dagligt bombarderet med, hvad vi skal læse på Tjønser-siden, vi får film, vi er fuldstændig i medievold. Jeg siger bare: ” Det kan være farligt!” Henning og Søren har sat sig i spidsen for det, og der er jo venlige folk, men lad os nu tænke os om. Her ved siden af mig sidder Den Lille Efterlønner. Det tilnavn fik han her og internationalt. Nu vil han kalde sig selv Den Store General, og hvem skal være den første håndlanger med tilnavnet Den Sore Vidvinkel? Vi er nødsaget til at tage stilling til det.

Der er kommet en særlig udfordring i den forbindelse, nemlig kondomstørrelse. Der er lavet en undersøgelse om emnet, og de er størst i Congo (måske var det årsagen til) nå det ved jeg ikke noget om, mellemstørrelse i Europa og mindst i Korea. Der er en kategori mere. Den vi kalder: “Lilli kugle kategorien” som Smeen repræsenterer, men det er en lokalkategori. Jeg vil bede jer om, det er heller ikke så svært, at se bort fra sammenrullet lille kugle kategori.

Derefter fulgte Nordkoreas reaktion i et avisudklip. I korte træk gik det ud på, at Nordkoreas leder Kim Big One har verdens længste.

Vi går ind i jubilæumsåret med viljen til at fastholde rummeligheden, forsone os, måske også med magtens lakajer.

Sluttelig blev vi indviet i 3 medlemmer af Quadrofoniens sexlege i USA.

Årets Tjønser

Søren og Duun var prisoverrækkere og kom med begrundelser for valget

 • traditionelt vælger de sidste 3 vindere Årets Tjønser
 • enige efter kort diskussion i udvalget
 • flot ambassadør for Tjønserne
 • frygtløs tackler, jerner igennem
 • taber (efter sigende) aldrig en torsdags- eller lørdagstjøns
 • atypisk øldrikkevane – meget tilbageholdende
 • ikke digatiliseret overhovedet
 • populær hos Ålborg Changs bedstemødre med scrapbøger
 • helt særlig tøjstil – Regent og Den blå Butik
 • hårstil er særdeles flot og holdbar
 • spottet af Lundberg og kom til AB i 1953
 • fik 157 kampe  på AB’s førstehold
 • flest landskampe, 26 A-landskampe, heraf 25 i træk og 3 B-landskampe
 • ældste Tjønser i blandt os
 • mener, der er for mange pivskidere

Under stor jubel og mange og højlydte klapsalver kunne Verner Nielsen modtage pokalen som Årets Tjønser 2013.

Årets Tjønser-fest blev igen en hyggelig og meget rar aften.

Referat: Johnny