31: Nekrologer

ab-fodbold

Kresten Bjerre (Niels Torp)

ABer og meget dygtig spiller tabte sidste kamp til kræften

AF NIELS TORP

Den tidligere ABer, Kresten Bjerre, døde i nat, og han ville være blevet 68 år på lørdag.

Kresten blev ikke uden grund kaldt “generalen”. Det skyldes et overskud og en fantastisk jernvilje, som han udviste på banen, han styrede og dirigerede ofte midtbanen med et imponerende løbepensum og fysik.

Amager-drengen startede karrieren i Sylvia på Kløvermarken. Da han var sidste års junior “lokkede” gymnastiklæreren på Østrigsgade Skole, Dan Ohland – Andersen (AB og landsholdsspiller), både Kresten Bjerre og Mogens Bølling til AB på Nørre Alle, hvor begge var med til at blive dansk mester for ynglinge i 1963. Fodboldkendere mente, at sidstnævnte var det største talent, men han havde ikke Krestens vilje til at ville noget med sin fodbold.

Seks af spillerne på ABs ynglingehold var med til at sikre AB det sidste danske mesterskab i 1967 efter forrygende flot fodbold hele sæsonen. Samme år debuterede Kresten Bjerre i landsholdstrøjen på midtbanen. Ikke mindst opgøret mod Island i august 1967 vil blive husket af mange fodbold-elskere, idet Danmark vandt med 14-2, og foruden anføreren, Kresten Bjerre, så scorede også Finn Laudrup og Ulrik le Fevre også hattrick i dette opgør, der er den næststørste sejr i DBUs historie.

Til USA

I slutningen af 1967 skrev Kresten kontrakt med Houston Stars, men efter en enkelt sæson lukkede den amerikanske liga. Turen gik videre til PSV Endhoven, hvor det ikke blev den helt store succes. Det blev det til gengæld fra 1969 i Racing White, Molenbeek, hvor det blev til et belgisk mesterskab i 1975. I øvrigt spillede Kresten Bjerre 248 kampe i træk for den belgiske klub, hvoraf hovedparten som anfører, hvilket også var uhørt. Det er en fornem rekord, der stadigvæk ikke er slået i Belgien. I 1975 blev Kresten belgisk statsborger, således at der kunne blive plads på klubholdet til den tidligere ABer, Benny Nielsen. På dette tidspunkt var det “kun” lovligt at have tre udlændinge på holdet og derfor udskiftede Bjerre sit danske statsborgerskab med et belgisk.

Kresten Bjerre spillede 22 landskampe for Danmark, hvor han scorede 12 mål. De syv af dem scoret på straffespark med et tilløb på et par meter, hvorefter han knaldede bolden ud i én af siderne uden chance for målmand.

DM for Old Boys

Han flyttede til Jægerpris og nød sit otium efter de mange år i udlandet. Han kom ofte på AB, og var med til at sikre AB endnu et dansk mesterskab. Det var DBUs Old Boys mesterskab med sejr i finalen over Avarta på Vanløse Stadion i 1984. Sidenhen spillede den krøllede fighter en del kampe, men de sidste år i begyndelsen af 2000 var det tydeligt, at smerten i benene var voldsomme, og han begyndte endda at trække sig i tacklinger, hvilket ellers var uhørt for “jernmanden”.

Han fik også en fin karriere på sidelinien, da han trænede Køge BK (kom i pokalfinalen), Holbæk BK, Herfølge Boldklub og AB. Derefter droslede han ambitionerne lidt ned og sluttede med serieklubberne, Sigerslevøster og Gundsømangle samt Jægerspris Boldklub. Overalt leverede han engageret indsats og han krævede meget af spillerne, som han selv altid har gjort på banen.

Den lyshårede, Kresten Bjerre, var en sympatisk og omgængelig fyr – ikke mindst uden for fodboldbanen, hvor han satte stor pris på hyggen i omklædningsrummet – mest efter en sejr. Han vil blive savnet og mindet i forbindelse med ABs 125 års jubilæumsreception onsdag den 26. februar i Bagsværd.

—-ooo0ooo—-

Flot fremmøde til Krestens bisættelse

Niels Torp

I en fyldt Frederikssund Kirke blev den tidligere AB og landsholdsspiller, Kresten Bjerre i dag (tirsdag) bisat. I kirken var der et væld af danske fodboldkoryfæer med landstræner, Morten Olsen, i spidsen og en håndfuld af nuværende og tidligere ABere, Flemming Nielsen, Jørgen Collaitz, Benny Nielsen og Frits Ahlstrøm samt fodboldformand, Thomas Gram, der repræsenterede Akademisk Boldklub og havde en fornem buket med fra ABs bestyrelse og fodboldudvalget. Den unge præst gennemgik med en vis humor, det “spændende” og afvekslende liv, som Kresten Bjerre havde haft. Han voksede op i Bremergården på Amager og gik på Østriggades “Gymnasium”, som han selv udtrykte det. Efter skoletid kom han i lære som maskinarbejder, men det var en uddannelse, han aldrig fik brug for. Det var fodbolden, der trak.

Det hele begyndte på Kløvermarken i klubben, Sylvia, men derefter blev det AB på Nørre Allé og sidenhen i Bagsværd med efterfølgende et dansk mesterskab. Som kom mange og rigt afvekslende oplevelser med udenlandsk ophold i USA, Holland og ikke mindst det andet fædreland, Belgien.

Kresten Bjerres søn, Thomas, holdt en rørende og meget personlig tale ved kisten. Det var på de to brødre (Thomas og Kristo) og fem børnebørns vegne. Han kom ind på, den megen kærlighed og omsorg, både hustruen, Kirsten, og Kresten altid havde givet – ikke mindst i de senere år, hvor de flyttede ind i en herlig lejlighed i Frederikssund med udsigt over havnen, hvor alle børnebørnene blev deres et og alt. Thomas nævnte også, at Kresten var en “gudbenådet” fighter og en meget dårlig taber. Der blev ikke oftere spillet kort, ludo eller bordtennis i hjemmet, da Kresten ikke kunne udstå at tabe til sønnerne. Der var ikke et øje tørt, da en lokal solotrompetist spillede “What a wonderful world” og slutteligt Kim Larsens “Om lidt blir her stille”, mens kisten blev båret ud og det store følge med bukkede hoveder fulgte den sidste rejse ud i det smukke forårsvejr.