17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Niels Remmer: Niels Helveg – 75 år, 2014

Tale til Niels Helveg

Du har jo foretaget dig andet end at spille fodbold. Og det er jeg blevet bedt om at sige noget om.

Du har haft en lang karriere i familiefirmaet

Ja, jeg mener naturligvis partiet det radikale venstre.

Din far  var med i direktionen af firmaet , din mor havde et lukrativt job der, din kone har været der , og dine sønner har begge arbejdet og arbejder stadig i foretagendet og gad vist om ikke også dine børnebørn  allerede i dag deler miljørigtige pamfletter ud allerede  til støtte for partiet

Forleden fik jeg en af mange henvendelser der blandt andet indeholdt følgende beskrivelse af partiet det radikale venstre og dets nuværende CEO: Margrethe den 3. og hendes lille snollede parti De Radikale, kan ødelægge et hvert samarbejde.

Du valgte familiefirmaet og det minder jo også om AB. Trods en beskeden position mener vi at det er os der bestemmer – og vores største triumf ligger tilbage i 1967 og 1968 (Danmarksmesterskabet og Hilmar Baunsgaard som statsminister med 27 mandater bag sig)

Politikere er jo i øvrigt et mærkeligt folkefærd. Tænk at finde det  naturligt, at der hænger billeder af én i lygtepæle. De fleste af os normale ville da nødig hænge i lygtepæle.

Politikerne har også et andet forhold til pressen end normale mennesker har.

Jeg husker historien om en andne AB’er, der også gjorde den som folketingspolitiker. Om ham sagde man at når når han så en jouirnalist . så løb han …. Men det skete at journalisten slap fra ham

Men lad os lige se lidt nærmere på din karriere – kort.

Du stillede op første gang til Folketinget i 1964 i Nyborg og fik 328 personlige stemmer. Ja det gav jo ikke valg- At stille op i en socialdemokratisk højborg ( med alle de DSB ansatte bl.a. færgerne) var vel heller ikke det klogeste.

Så du valgte i stedet at slå dine politiske folder hos det bedre borgerskab i Fredensborg – og det gav valg i 1966 og frem til 1974, hvor du tog på ferie i Bruxelles som kabinetschef hos Gundelach ( I am not afraid to loose my job, nobody wants it)

Så kom du hjem  og stillede op i Middelfart ( Hilmars gamle kreds)og den gav dig valg frem til du sluttede for nogle år siden. Efter ca 35 år på tinge. Du var leder af partiet frem til 1988 og sikke nogen sejre du hjemtog ved de mange Folketingsvalg :

, 10 mandater i ’79

 9 i ’ 81

 10 i ’84,

 11 i ’87

og igen 10 ( i 88)

I 1988 opstillede du ovenikøbet som Statsministerkandidat . ( jeg husker en elendig valgfilm med dig og Lone Dybkjær og et slogan som ikke bør gentages : NU ER DET FORÅR OG NIELS HELVEG)

Du har været økonomiminister fra 1988 til 1990 og udenrigsminister fra 1993 til 2000.

Jeg mødte dig faktisk første gang i 1988  i lufthavnen  Luxembourg og  senere som udenrigsminister sammen med Ritt.

Men hvad har egentlig kendetegnet  dig som politiker og minister:

–        Du er morder ( myrdede Bernhard Bausgaard som gruppeformand i 1970, forsøgte at få Svend Jacobsen valgt som SOC DEM formand i 1987 i stedet for Auken og fik  reelt fjernet Auken  ( sleb i hvert fald kniven )ved formandsopgøret i SOC DEM i 1991)

–        Du har ordet i din magt .. Kan sige meget og tale udenom. Vi ved alle hvad du mener og alligevel har du intet substantielt sagt som du senere kan hænges op på. Mest berømt er vel  ” ja, tja , bum, bum”,  da du skulle kommentere det socialdemokratiske formandsvalg og din støtte til netop Svend Jacobsen-

–        Du er liderlig , ja altså krigsliderlig – skjult for du er  jo Radikal og så kan man jo ikke være det –  Du støttede bombningen af sertbien uden FN mandat i 1998 og du har siden da ikke holdt dig tilbage og udtalt støtte til Danmarks krigsindsats ude i verden

–        Du glemmer dine papirer konstant- Jeg har hørt, at du ved et møde fik smidt dine egne papirer væk, ministersekretærens væk samt det ekstra sæt, maan netop havde taget med fordi du var berygtet for at kunne på papirer til at forsvinde. Departementschefen måtte klynge sig til sit sæt for at det også skulle forsvinde

–        Du har haft en særlig evne til at benytte dig af journalister til at nå dine mål – og uden at de vidste det. De troede bare de fik en solohistorie hvor du ikke kunne citeres.

–        ” Jeg ser politik som mønster og langt forløb, der kan analyseres .” Det er jo et ægte AB udtryk. Lettere uforståeligt og med en vis akademisk air over sig.

Jeg skal slutte , Jeg kunne jo have fortalt om dine mange poster, herunder ikke mindst din tid som kirkeordfører for partiet . Jeg kunne have afsløret at du faktisk hedder Niels Lolk Helveg Petersen.

Jeg kunne også have fortalt om laksesagen da jeg sad i kabinettet hos Ritt,. Du ringede en fredag eftermiddag og sgade ( efter hukommelsen) De der norske laks er et problem. Lang pause. De er enormt ophidsede i Hirtshals

Men jeg slutter her med de ord du efter  min hukommelse sagde til Mette Fugle,  nemlig ” dumme Kælling”

Der talte du som sad du i AB’s omklædningsrum – og der har vi altid opfattet dig som en sand diplomat – dog med morderiske hensigter på banen.

Tillykke med de 75