Benny Nørgaard og Niels Torp: Tur på Amager Bakke

ab-fodbold

Referat

Vellykket kulturbesøg på Amager Bakke 

Af Niels Torp 

(Amager) 14 veloplagte boldspillere fra henholdsvis ”Tjønserne” og Bagsværd-holdet deltog i tirsdag i et vellykket kulturarrangement på Amager Bakke. Om formiddagen var der forevisning af skibakken på taget, mens der om eftermiddagen var rundvisning på det nye og imponerende forbrændingsanlæg, som er et af verdens mest miljøvenlige og effektive.

Trods en vanskelig færd gennem hovedstaden grundet enorm trafik nåede alle tilmeldte heldigvis frem til det aftalte tidspunkt på Vindmøllevej på Amager.

Truppen blev modtaget af en venlig guide, Laura Noe, som er ansat i selskabet CopenHill – og hun havde fået æren af at vise os rundt på skibakken.

Laura fortalte os om, at arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group – BIG tilbage i 2010 vandt konkurrencen om at tegne efterfølgeren til Amagerforbrændingens anlæg. BIG vandt udbuddet grundet kombinationen af æstetik og bygningens multifunktionalitet, som siden den 4. oktober 2019 har været velbesøgt af danskere.

Vi tog elevatoren op til toppen af bygningen, hvor vi gennem elevatorens glas kunne se ind til forbrændingsanlægget og ud på den kommende klatrevæg, som forventes færdig i foråret 2020. Elevatoren førte os op i en højde på 78 meter.

Efter et smukt syn over hele København i 85 meters højde og i en frisk kuling, så begav selskabet sig ned ad de 493 trin og beså det glatte og grønne Neveplast, som er det underlag, skiløbere og snowboardere på Amager Bakke kører på.

  • ”Jeg har prøvet skibakken på de i alt 450 meter tre gange, det er sjovt, og det kan sammenlignes med en almindelig nyprepareret piste, som over natten har fået et tyndt islag, fortæller guiden Laura Noe. Man skal lige have det ind i benene, men jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en stor succes, da interessen for skisport blandt danskerne er enorm.

Foruden skibakken er der også etableret en klatrevæg på 85 meter samt vandre- og løbestier i det herlige rekreative område, hvor luften er renere end på Rådhuspladsen i København – og det skyldes ikke mindst et effektivt røgfilter, som efter sigende det bedste i verden! 

FROKOST 

Efter en god rundvisning med masser af frisk luft, så begav selskabet sig til ”Sejlklubben Lynetten” – fem minutters kørsel – og her var der bestilt et par lækre stykker smørrebrød og en drink til en rimelig pris.

Kl.13.15 begav selskabet sig tilbage til Amager Bakke og de fleste var mætte og veltilfredse med første del af arrangementet.

Kort før kl.14.00 blev vi mødt af både, Sofie Hemmingsen og Kasper Raunholst, der er formidlere, og de fortalte i tre kvarter meget inspirerende om fakta i forbindelse med det nye og avancerede forbrændingsanlæg. Det har en kapacitet på 560.000 tons om året. De to imponerende ovne brænder cirka 2 x 35 tons i timen. Der ankommer 260 velvoksne lastbiler dagligt med betalt affald fra hele Storkøbenhavn. Omkring 20 procent af affaldet kan ikke brænde og det bliver til slagger.

  • Det er vigtigt, at borgerne bliver meget bevidste om affaldssorteringen, og det skal være med til, at hovedparten af affaldet kan genbruges og en stor del bruges til fornyet energi, sagde Sofie Henriksen.

Efter besøg på affaldsmodtagelsen var der en kort gennemgang af affaldssilo, ovnanlæg, kedler, turbiner og varmevekslere, vandbehandling og røgrensningen. Slutteligt bliver der fortalte om overvågningen og langt de fleste funktioner er automatiske, så det er begrænset, hvad der er af personale i selve forbrændingsanlægget.

  • Vi har haft masser af besøg af udenlandske gæster, også kongelige og i formiddags var hele Folketingets Miljøudvalg på rundvisning, tilføjede Kasper Raunholst, som er imponeret over den store interesse fra hele verden, der er for dette imponerende forbrændingsanlæg Amager Bakke.

Det var en meget lærerig og inspirerende dag – og det skyldes ikke mindst en grundig og fremragende planlægning ned til mindste detalje af Benny Nørgaard.