Udvalg / arrangementer

ab-fodbold

Benny Nørgaard: Tur på Bakken maj 2018

Referat af Kulturudvalgets tur til Bakken den 07.05.2018 

På en smuk forårsdag i maj med strålende solskin havde teltholder, revydirektør m.m.m. Torben Pedersen også kaldet Torben Træsko inviteret AB tjønserne til rundvisning på Bakken.

Torben havde sat os stævne i en af hans 16 forretninger, nemlig restaurant 25’eren, hvor alle varer normalt koster kr. 25. Vin og fadøl til tjønserne kostede dog ikke noget, måske fordi, at Torben selv havde været AB tjønser i sine unge dage. Her havde han blandt andet spillet med Henning Kurland og Johnny Petersen. Som bevis på sit tilhørsforhold til AB, bar Torben en AB broche med ædelstene i guldindfatning. Brochen havde tilhørt en tidligere sponsor i AB, der senere havde foræret den til Torbens kone Susanne.

Torben fortalte os herefter om sit liv på Bakken, der oprindeligt startede i Søborg. Faren var tjener og fik på et tidspunkt job på Bakken. Senere købte familien den restaurant, hvor Restaurant Prego nu ligger. Den næste forretning var Restaurant Skovly, hvor Torben passede billardbordet. Her blev Torben så dygtig til at spille billard, at han ikke har tabt en match siden den 20. juni 1965, da Ole Madsen sætte sin berømte hælscoring ind mod Sverige.

Vi fik selvfølgelig også historien om cirkusrevyen, der blev grundlagt i 1935 af blandt andre Osvald Helmuth.

Cirkus revyen gik i betalingsstandsning i 1984. Herefter var der 7 teltholdere med Torben som den ene, der gik sammen og købte den for at drive den videre. Gruppen søgte blandt andet råd hos den kendte Ib Boye, der var journalist og tekstforfatter og kendt som Gyldenspjæt i Billedbladet.

Han var også med til at etablere revy i Rottefælden i Svendborg. Han foreslog, at de tog kontakt til Ernst Trillingsgaard, som på det tidspunkt var direktør for Holstebro Revyen. Han blev knyttet til revyen som kunstnerisk konsulent og foreslog forskellige tiltag, som førte til, at der kom gang i revyen. Blandt andet købte Torben de andre medejere ud og Lisbeth Dahl blev ansat som instruktør.

Siden har det været en bragende succes, der hvert år lokker omkring 100.000 mennesker på Bakken i løbet af sæsonen. Revyens betydning for Bakkens andre forretninger er derfor væsentlig og derfor bliver generationsskiftet for revyens bærende kræfter også nøje overvejet, fortalte Torben, der dog ikke ville røbe nogle navne.

Torben fortalte også kort om sit mislykkede eventyr i Ålborg, hvor nogle jyder havde overtalt ham til at købe Karolinelund. Det viste sig, at der skulle bruges mange ressourcer for at drive denne forretning. Ressourcer, der skulle tages fra engagementet på Bakken. Der skulle blandt andet bruges lang tid på at forhandle priser og han mente, at der var en grund til, at betalingsanlægget på Storebæltsbroen stod på Sjællandssiden. Nemlig at jyderne derved kendte varen, før de betalte.

Ressourcerne blev i stedet kastet efter en ide, som Torben havde haft i længere tid, nemlig at etablere Korsbæk på Bakken. Han kontaktede Nordisk Film for at få fat i kulisserne, men de var kasseret eller ubrugelige og Torben indså, at han måtte bygge byen op fra grunden.

Han gik derfor i gang med at købe de forretninger, der lå på de grunde, hvor byen kunne bygges. På bedste Korsbæk maner allierede han sig med en stråmand, der, uden at afsløre planerne, købte op blandt de andre teltholdere.

Sideløbende hermed forhandlede han med Danmarks Radio, der havde rettighederne til Korsbæk, ligesom han selvfølgelig inddrog hovedforfatteren til Matador, Lise Nørgaard i planerne.

Det blev mere omfattende og dyrere end oprindeligt antaget, men der blev også plads til flere end 500 spisende gæster, som kan vælge mellem Postgården, Restaurant Jernbanen, Lauras køkken, bankdirektør Varnæs’ spisestue og i huset hos grisehandler Oluf Larsen og Katrine.

Under Korsbæk ligger der en 2000 m2 stor kælder med Danmarks største storkøkken, som betjener de forskellige restauranter i byen.

Og i byen kan man stadig møde kendte indbyggere som Møgherne, grisehandleren, Røde, oberst Hackel med flere i form af udklædte skuespillere. Sågar Kvik, kan man møde.

Efter indvielsen af Korsbæk den 30. april 2015 kunne man i aviserne læse, at byggeri og indretning havde kostet over kr. 100 millioner.

Efter besøget i 25’eren havde Torben arrangeret frokost på Jernbane Restauranten, hvor stambordet var reserveret til Oluf Larsen, Fede, Røde og Agnes. Ud over en dejlig frokost fik vi besøg af Røde, Agnes, Misse Møghe og Lærer Andersen. Oluf Larsen huserer stadig med Kvik og Tyskertricket, men han var ude og handle, da vi var der.

Efter frokosten var vi på en guidet tur i Korsbæk, hvor vi så Postgården, Skjerns Magasin, Lejligheden tilhørende bankdirektør Varnæs, Lauras køkken og i Korsbæk Huse besøgte vi grisehandleren med det berømte toilet. Mange af stederne var udstyret med det originale inventar fra serien Matador. I gaderne stod bilerne fra serien tilhørende Varnæs, Andersen Skjern og Oluf Larsen.

Vi fik alle udleveret et eksemplar af Korsbæk Tidende, hvor vi kunne holde os opdateret om sidste nyt. 

Mvh Kulturudvalget

Benny Nørgaard

Flere billeder > 8: Tjønser-billeder > Ture og arrangementer > Kulturudvalgets tur på Bakken