Tjønser-fodboldungdom

ab-fodbold

Ole Gunner Nielsen

Tjønsernes  fodboldungdom.      

Ole Gunner  Nielsen

Søren  Hansen har bedt mig fortælle lidt om min ungdomstid i AB, hvilket resulterede  i, at jeg blev nødt til at lede efter gamle billeder og andet materiale, som  kunne støtte hukommelsen og genoplive perioden på det gamle Nørre Allé. Jeg  blev medlem i 1949. Kort  fortalt, er jeg født på Østerbro og havde min barndom i Århusgade.  Fodboldspillet foregik på Århus Plads og i de nærliggende baggårde. Målene var  et par bænke eller kridtstreger på et plankeværk. Vi spillede en form for  total-fodbold, ingen faste pladser, alle var både oppe og nede på banen. På en  måde var det en form for “tjøns“. Skolegangen  foregik på Vibenshus skole. Dengang måtte man ikke spille fodbold i  skolegården, men vi talte meget om kampene mellem 1. divisionsklubberne. I 5.  kl. var nogle af klassekammeraterne blevet medlemmer af ØB eller B 93 og  fortalte om kampene, de selv havde varet med i. Det lød spændende, og en  klassekammerat Niels foreslog mig, at vi skulle blive medlem i AB. Niels  vidste, hvor banerne lå, så efter skoletid smuttede vi gennem Fælleden og over  på Nørre Allé. Inde på kontoret på 1. sal i den gamle træbygning mødte vi den  kendte landsholdsspiller Poul Petersen og spurgte om medlemskab, men vi skulle  først tale med træneren Sv. Aage Sørensen, som trænede drengene ude på bane 2.  Niels og jeg stod på sidelinjen og iagttog spillet. Træneren stod inde på  midten med et par trøjer rundt om halsen og kommenterede spillet. Der blev  halvleg, spillerne sad i midtercirklen og lyttede til træneren, så Niels og jeg  listede ind og lyttede med. Træneren vendte sig mod os og spurgte, hvad vi  ville. Da Niels formulerede ønsket om medlemskab, vendte Sv. Aage Sørensen sig  mod spillerne og spurgte: “Er der nogen, der kender de to her?” Ingen kendte  os, men vi kunne godt blive medlemmer alligevel, så vi vendte tilbage til  kontoret og fik en indmeldelsesblanket. Vi  trænede 2 gange om ugen og spillede kamp søndag formiddag eller en  hverdagsaften. Når vi spillede på udebane kørte vi sammen på cykel til  klubberne; et postkort var i ugens løb fremsendt, hvor tid og spillested var  anført. Min  første kamp var på 4. drenge mod KB på udebane. Vi vandt 4 – 0. Erik Hagensen  var vor træner, og han havde inden kampen lagt taktikken og forklaret meget nøje,  hvor vi skulle stå på banen. Jeg skulle spille venstre halfback, forklarede  han. “Hvor er det?” spurgte jeg. “Du spiller i venstre side, og det er dig, der  kaster indkast,” svarede Hagensen med myndig stemme. I hele ungdomstiden  spillede jeg venstre half.

I  den periode var det blevet en tradition, at AB´s 2. drenge altid vandt  turneringen. Det gjorde vi også i 1951/52 med Sv. Aage Sørensen som træner. 1.  og 2. drenge fik en pragtfuld tur til Jylland i 9 dage under ledelse af Axel  Jørgensen og John Larsen. Vi spillede mod Vejle, Horsens, Silkeborg og Randers.  Vandt overbevisende mod Horsens og Silkeborg, spillede 0-0 mod Vejle, men tabte  2-1 til Randers. Som  fodboldmedlem kunne man også for det samme kontingent spille kricket, så ud  over fodbold dyrkede en del af os dette spil. Ungdomslederen John Larsen  overtalte mig til at deltage, så jeg var gennem flere sæsoner 10. eller 11.´te  mand i spillet, Vi trænede intensivt, også indendørs, hvilket resulterede i,  at  AB blev københavnsmestre 1951/52 for  juniorer i cricket. Her er vi fotograferet i civilt:

1

Bagerst  fra venstre Ole Gunner, Fl. Bregnager. Freddy, Fl. Hansen, Jørgen Schiøttz,  Jørgen Hansen, Klaus Jørgensen og Ralf. Forrest:  Torben Månsson, Fordsmann, Sv. Frederiksen, Dolé, Jørgen og Per.

I  fodbold vandt vi som ynglinge pokalturneringen   i 1955. Forinden  havde vi haft en fin tur i efterårsferien til Oslo under ledelse af John  Larsen. Vi boede i Lyns hytte lidt uden for byen. Der var faldet nysne, men  kampene blev alligevel gennemført. Vi ryddede banen for sne og vandt begge  kampe mod Lyn og Skeid. I  den hjemlige turnering havde vi Arne Sørensen som træner, men vore  kampresultater var ikke imponerende, og vi fik en placering midt i rækken. Bl.  a. havde vi tabt begge kampe til  B 1903  med 8 – 0 og 4 – 1, men det gik fint i KBU´s pokalkampe. Vi vandt de indledende  kampe og skulle møde B 1903 i pokalfinalen i Parken, de var storfavoritter, men  vi fightede og vandt 3 – 1.

2

Pokalvinderne. Bagerst  fra venstre: Gert Petersen, Frank Hansen, Jørgen Schiøttz, Volmer Ejernæs og  John Njor. I midten: Finn Olsen, John Hilt og Ole Gunner Nielsen. Forrest  fra venstre: Benny Nielsen, Bjarne Lindbjerg og Palle Fl. Thorsén.

Ved  sæsonafslutningen modtog jeg AB-emblemet i sølv.

Jeg  mindes ungdomstiden på Nørre Allé med megen glæde og taknemmelighed og skylder  en stor tak til trænere og ledere som: Erik Hagensen, Axel Jørgensen, Jørgen  Frost, John Larsen, Jørgen Harbom og Arne Sørensen..