17: Tjønser-taler

ab-fodbold

Thomas Kentorp: AB’s 125 års jubilæumsfest

AB’s 125 års jubilæumsfest 

Toastmasteropgaven – Thomas Kentorp  

Velkomst 

Tak for opgaven som konferencier, som der står på festplakaten. Jeg går måske mere ind for ordet toastmaster. Det er ikke så højtideligt.  Jeg er jo en ren amatør på området og har egentlig udelukkende gjort mig fortjent til denne opgave ved at have holdt et utal af taler og været toastmaster til rusfester, Ballo Cup og Lundberg dage her på AB. Til næste år har jeg været medlem af AB i 50 år som ivrig cricket- og fodboldsspiller, og jeg har da også fyldt op på et håndboldhold i ny og næ.

AB’s hovedformand Tom Moeslund har allerede budt jer velkommen, så jeg skal i første omgang blot lige give jer sådan et par ’house keeping’ oplysninger, som det hedder på engelsk:

  • Vi er 378 gæster i aften, som er fordelt på 39 borde. Der er udarbejdet bordplan, således at I gæster sidder sammen med nogle af jeres venner og holdkammerater. Vi sidder overvejende ved 10 personers borde, bortset fra os der har opgaver i løbet af aftenen. Vi sidder sådan lidt alene heroppe.
  • Alle vores 4 sportsgrene i AB er repræsenteret i aften, heldigvis. Fodbold, håndbold, tennis og cricket. Jeg har gennemgået deltagerlisten, og der er rigtig mange ældre hardcore AB’ere, men også vores nyere medlemmer, der har fundet vej til AB hallen.
  • Vi har et par faste punkter på programmet. Laust Joen Jacobsen skal holde jubilæumstalen og så synger vi AB sangen, som blev udarbejdet til 100 års jubilæet, også af Laust. Ellers er det ikke meningen, at der skal ske så meget heroppefra. I skal jo hygge ved bordene og mindes den gamle klub og alle de gode stunder. Og lige for god ordens skyld så er det besluttet, at man ikke som sådan kan få ordet undervejs. Ingen spontane taler eller hyldest i takt med at ad libitum vinen kommer indenbords.
  • Rent praktisk vil maden om lidt blive præsenteret, men jeg kan da lige oplyse, at der er 40 frivillige tjenere – yngre AB’ere – som hjælper os i aften. Derudover er Los Problemos hyret ind til at hygge lidt om os. Det betyder, at der er chance for at få sovsen i skødet og rødvin på skjorten. Hvis det bliver for slemt med Los Problemos, så kan der klages heroppe hos mig, så finder vi ud af det. Los Problemos kan vel altid blive sendt hjem med halv løn og en kasse øl til busturen, hvis de ikke er sjove eller måske er for sjove …..  (Vi har jo sådan lidt vores egen humor herude på AB).
  • Toiletter til begge køn i Foyeren, til damer i dame-/pige omklædnings rummene og til herrer i drengeomklædningsrummere. Udenfor på Østsiden af AB Hallen er opstillet en toiletvogn med adgang samme vej fra begge sider for hhv. damer og herrer.
  • ”Ta’ jubilæumsbogen AB 125 år med hjem, hvis du ikke allerede har fået en”. Jubilæumsbøgerne vil blive stillet frem i den første pause Stagebreakers holder. På de samme borde, hvor der blev serveret en velkomstdrink. Så er der et pejlepunkt.
  • Der er vin, vand og øl ad libitum til maden. Efter maden er baren åben. Der kan købes specielle AB øl brygget på Skovlyst Bryggeriet herude i Hareskoven til at tage med hjem sidst på aftenen. Fodboldafdelingen har været så venlige at donere 5 jubilæumsøl fra Skovlyst pr. bord, tænkt som en gave og en smagsprøve til deltagerne.
  • Efter spisningen omdannes ABs Restaurant til en lounge. Til de deltagere der bliver sultne igen eller ønsker en snack inden festen er slut, byder restauranten på stegte pølser med brød og tilbehør (også tænkt som en natmads mulighed for deltagernes egen regning).
  • Og der går S-tog hele natten fra Skovbrynet Station. Vi har sørget for det hele. Mie og Søren Albrechtsen kan bare kravle op ad trappen til lejligheden.

Det gamle Bagsværd hold

Humor er sjovest, når det går ud over nogen. ’Hellere miste en god ven end at brænde inde med en god bemærkning.’

I en periode spillede jeg med på det gamle Bagsværd hold, som tjønser om onsdagen kl. 19.00. Det gamle Bagsværd hold hedder sådan, fordi at mange af disse spillere spillede i BIF (Bagsværd Idrætsforening), da AB flyttede ud til Bagsværd i begyndelse af 60’erne. BIF blev vel fusioneret ind i AB, vil man sige i dag. Det var spillere som Hans Weibel, Jørgen Madsen, Erik Lundgaard, Leon og Mogens Bastrup. Når jeg holdt taler for Bagsværd drengene, så gik det ofte ud over Erik Lundgaard, der spillede bold i sådan en lilla parcelhushabit af en træningsdragt, og sagde til mig, hvorfor skal det altid gå ud over mig. Så sagde jeg til Lundgaard: Man gider kun lave sjov og holde tale for dem, man godt kan lide. Det er faktisk en ære at blive sværtet godt til i talerne på AB. Den tyggede han så lidt på Lundgaard. Skal vi skåle med det gamle Bagsværd hold.

Flemming Nielsen

For 25 år siden blev der også holdt jubilæumsfest i denne hal og her på bane 1. Den gang var Flemming Nielsen, vores gamle landsholdsspiller og udenlandsprof. Toastmaster / Konferencier, og var helt på toppen og levede helt op til sit kælenavn Fyrværkeren. Jeg er slet ikke i den klasse. Flemming Nielsen spillede 26 landskampe og scorede 4 mål, inden han blev professionel i Italien og senere Skotland. Flemming var med på det berømte landshold, der vandt sølvmedaljer ved de olympiske lege i Rom – Sølvholdet selvfølgelig – hvor også Harald Nielsen, Henning Enoksen, Tommy Troelsen og Henry From spillede. Henrik From fra AGF er jo kendt for at være målmanden, der i semifinalekampen mellem Ungarn og Danmark ved stillingen 1-0 til Danmark reddede et straffespark, da han havde fikseret den ungarske spiller ved at sætte tyggegummiet på stolpen i den side, hvor han så reddede sparket. Danmark vandt 2-0, og den knapt så kendte del af historien er, at Flemming Nielsen også lige nåede at sparke et dansk straffespark en kilometer ved siden af målet undervejs i kampen. Det har vi ikke turde snakke så meget om, os der gerne ville spille med på Flemmings mange forskellige Serie 5 hold og Oldboys hold her på AB, men det kan ses på de sorthvide Tv klip, som DR har i arkivet. Det leder stadig efter bolden. Men det jeg egentlig ville sige var, at Flemming fyldte 80 år i mandags, to dage før AB’s 125 års fødselsdag. Skulle vi ikke lige skåle og sige tillykke til Flemming Fyrværkeren Nielsen.

Tommy Kenter

For 25 år siden, da vi fyldte 100 år, var der nedsat et festudvalg, hvor jeg var med som cricketformand, og så var Henning Kurland, Vibeke Graulund (er det ikke rigtigt Vibber?), Grethe Viby Mogensen, Niels Nørregaard, Erik Neergaard og Per Nielsen fra håndbold med. Vi kunne overhovedet ikke få økonomien til at hænge sammen, så vi spurgte AB’s mæcen, ilsjæl og urkraft Jørgen Schrøder om han ikke kunne hjælpe lidt med nogle Metro vandvarmerpenge. Jo – det kan jeg godt sagde Schrøder, men så vil jeg også være festudvalgsformand og bestemme det hele. Og sådan blev det. Schrøder styrede hele butikken også under festen, hvor han residerede det meste af tiden oppe på kontoret.

Jeg havde selv den lille opgave at få kontakt til Tommy Kenter, der skulle komme og optræde med Fru Christof og Rudy S. Kløisler og det hele. Tommy Kenter var på det tidspunkt vores førende Stand up komiker – før ordet blev opfundet. Og ikke et ondt ord om Los Problemos – der moser rundt og spilder sovs på dugen – vi var oppe i Superligaen med Kenter på det tidspunkt. Jeg fik fat i Tommy, og vi fik forhandlet en pris på 8.000 kr. igennem baseret på, at der skulle komme 300 gæster. Betaling i slidte sedler og ikke fortløbende numre – I ved – det gjorde man dengang? 2-3 uger før festen ringede Kenter til mig og sagde, Thomas jeg er nødt til at have en klaverspiller med også, ellers kan jeg ikke få gang i fru Christof etc. Så jeg tager Niels Jørgen Steen med (I ved Paprikas og Nikolais far), og det er lige 4.000 kr. oveni. Det sagde jeg OK til på stedet, da billetsalget gik rigtigt godt.

Da dagen kom – jubilæumsfesten – tog jeg imod Tommy Kenter og Niels Jørgen Steen, der kom direkte fra en Bodil uddeling – tror jeg nok – Tommy Kenter helt ædru, og Niels Jørgen Steen præsenterede en gigantisk brandert (Kan man få noget kaffe, sagde han straks). Vi stod deroppe på balkonen og så ned i salen, og så sagde Tommy Kenter: Jeg synes du sagde, at der kom 300 gæster. Gode råd var dyre på det tidspunkt, og så sagde jeg: Ja, det satte virkelig skub i billetsalget, da vi offentliggjorde, at du tog Niels Jørgen Steen med. Der sad 680 gæster nede i salen eller sådan noget lignende. Så fik jeg et ordentligt dask på skulderen og et kæmpegrin, og så trykkede Kentex den bare af. ’Ska’ du ha’ en fest med fut i, så ring til Rudy’. ’Kaviar er hvad vi har’. ’Hej Willy – vrangvillig’.lll

Introduktion af Laust Joen Jacobsen

Laust skal om lidt holde jubilæumstalen for vores gamle klub. Laust har været medlem af AB, siden klubben flyttede fra Nørre Allé til Bagsværd i midten af 60’erne. Laust er født oppe i Hjørring af fornuftige bankuddannede forældre, men er overvejende opvokset på Skovalleen her i Bagsværd. Laust er fodboldspiller, dog ikke den helt klassiske AB spiller, hvor der som bekendt altid har været lagt vægt på det tekniske og æstetiske. Laust lever mere på, krum ryg, rå fysik og hurtighed. Sådan lidt af en tonser, vil jeg sige, som der jo også er brug for på et homogent hold, er gerne vil vinde. Laust har aldrig spillet på AB’s divisionshold, men han nåede lige at snuse til det ved komme med i Støvlekassen, som det hed i gamle dage, før der kom prof bold. Så fik man et par støvler eller to pr. sæson og et gratis skab til dem oppe i senioromklædningsrummet.  Derefter er der blevet spillet et utal af Danmarksseriekampe, Serie 3 kampe, oldboys etc. med Laust på holdet.ll

Laust er flittig tjønser om torsdagen og lørdagen, hvor han altid kommer lidt for sent med en mobiltelefon hængende ved øret. Vi skulle jo nødigt tro, at han ikke er en travl mand som rektor for Professionshøjskolen UCC. Laust har sammen med tjønservennerne Henning Kurland, Søren Hansen og Henrik Vestergaard etableret sådan mandklub – en loge lignende ting – hvor de 4 modne mænd har skrevet en masse dogmeregler ned om, at de skal blive gamle sammen og passe på hinandens koner og børnebørn, hvis der sker noget uforudset. AB’s svar på De Døde Poeters Klub kan man sige. Nå, men Quatrofonien, som vi kalder dem, rejser også på cykelture sammen, og kommer hjem med nogle kiksede fotos af kortbenede mænd i cykelshorts. Det er åbenbart kriteriet for komme med i klubben – korte lodne ben. Et år hvor de havde cyklet rundt i Europa, skulle Quatro drengene hjem via London med cykler, og havde en hel dag til at komme fra et hotel midt i byen og ud til Stansted Lufthavnen og det sidste fly til København. Det lykkedes drengene at blive smidt af toget på Liverpool Street Station på grund af cyklerne, være for nærrige til at tage en taxi derud og selvfølgelig komme for sent til flyet. Resultat 4 nye flybilletter, et ekstra nat på et hotel i Stansted og en regning på 10.000 kr. Quatroen holdt flere møder efterfølgende, hvor emnet var, hvorvidt historien skulle fortælles på AB. Det blev den heldigvis. Og vi kan altid holde på en hemmelighed.

Laust – du har underholdt os oldboys og veteranspillere i årevis med knivskarpe, let giftige og sjove taler. Du er det naturlige valg til at holde festtalen for den gamle klub: Værsgo.

Poul Kvist Madsen

Vi havde jo en fantastisk reception i onsdags inden i AB’s restaurant. Hvor mange var vi? 300 måske. Jubilæumsbogen blev offentliggjort og hvilket pragtværk. Masser af fine fotos og læsestof. Husk at tage et eksemplar med hjem. Der var gang i den med fadøl, og der blev holdt taler med og uden højtalere. Fornem tale af Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst og præcis og velformuleret svartale fra vores formand Tom Moeslund, der takkede for den nye kunstbane, der endelig er på vej – I ved nok – tidligere havde AB Danmarks bedste grusbane med en belysning, der kan ses helt inde hos de fattige på Tingbjerg – nu har vi Danmarks eneste (grusbane) ….. Men der var også en nostalgisk tale af vores æresmedlem Poul Kvist Madsen. Halvdelen af fodboldspillerne her i aften, har vel haft Poul Kvist som træner enten som junior eller ynglingespiller. I sine velmagtsdage var Kvist AB’s svar på Cary Grant eller Dean Martin. Mørk, flot og velklædt var skolelæren Poul Kvist. Tweed jakker og Hobson sko. Populær blandt Tjørnegårdsskolens elever – og ikke mindst deres mødre – og beundret af de tyske syersker på dansebarerne i Gelsenkirchen, hvor ABs’ ynglingehold sjovt nok hvert år tog af sted til ’samme turnering’ og boede på samme hotel etc.

På sine ældre dage er Poul Kvist stadig en pæn mand og har peppet det hele op med sådan et par engelske bakkenbarter – så nu ligner Kvist mest Wolverhamptons højre wing fra Tipsfodbold i 70’erne – Ken Hibbitt.

Kvist fortalte om AB før i tiden, så det var en fornøjelse, og Poul: Du har fået let til tårer her på dine ældre dage. Hver gang du skal fortælle mig, hvordan AB’s blev Rossen brødrenes andet hjem og måske sørgede for, at disse livlige drenge fik nogle fornuftige interesser, så får du tårer i øjnene. Multisportstalenten Bjarne Rossen, der spillede både fodbold, håndbold og cricket og hans lillebror Bent Rossen, der endte med at komme på cricketlandsholdet og i dag sidder i AB’s hovedbestyrelse som sekretær og ’Kulturbærer’. Skal vi ikke skåle med Poul Kvist.

Svend Erik Mangepenge, Bolsche og Pylle

Jeg hyldede ’Fyrværkeren’ før. Det er sjovt med sådanne kælenavne / øgenavne, som bliver hængende, og man kan dårligt huske, hvor det kommer fra.

Bent Jacobsen, tidligere bestyrelsesmedlem i AB A/S, tjønser og AB ildsjæld ud over det sædvanlige, har døbt sig selv ’Smeen’. Bent kommer oprindeligt fra Fyn og bibeholdt det fynske bondemål og kan ikke udtale bokstavet ’d’. Så ’Smeden’ bliver til Smeen, og Hvidvin bliver til ’hvivin og ’forhud’ blive – nej undskyld det er en pæn fest.

Flemming Bolscheøje Jørgensen repræsenterer 11 holdet i aften sammen med Bo Helmer eller bare Don Helmer. Bolsche fortalte mig forleden, at det var hans første fodboldtræner Niels Nørregaard, der sagt – hvad så dit bolscheøre.

Stig ’Pylle’ Herlet er lige startet på at tjønse med de gamle om lørdagen. Pylle, hvor stammer det fra. En masse modige tårer i det hårde barnemiljø oppe ved Stengaards Vænge og Stengaardens Station.

Svend Erik Andersen, tidligere næstformand i AB og ivrig fodboldspiller på Merveds hold, adlyder navnet Mangepenge, som muligvis hænger sammen med, at Svenne startede sin karriere i A.P. Møller og derfra gik ud i branchen for aktiespekulation og for her på sine ældre dage at være endt rigtigt fornuftigt som taxivognmand og adhoc vicevært.

På tjønserholdet har i Povl Kjøller – vores tjønserformand i 40 år – nu pensionist men stadig ivrig spiller i en alder af 81 år. Povl kaldes ’Silden’ på grund af sin Bornholmske baggrund. Povl er vist ikke helt vild med sit kælenavn.

Og så har vi Kurt Berg – som slet ikke accepterer andre kaldenavne end Kurt Berg. Kurt er sammen med Allan Møller ildsjælen bag AB’s 100 mands klub, der støtter U17 og U19 rejseaktiviteter til udlandet. Og Kurt har også ydet en stor indsats i forbindelse med oprydningen i vores arkiver og pokaler etc.

Skal vi skåle med Povl og Kurt?

Når vi kommer til bords har fodboldafdelingen doneret 5 jubilæumsøl fra Skovlyst pr. bord, tænkt som en gave og en smagsprøve til deltagerne. Det er muligt at købe jubilæumsøl med hjem ved henvendelse i en af barerne.

Overtjener ”Franks far” fra Los Problemos ønsker at præsentere menuen, det er en del af deres show, men lad os lige sikre en koordination med køkkenet.

Toiletter til begge køn i Foyeren, til damer i dame-/pigeomklædningsrummene og til herrer i drengeomklædningsrummere. Udenfor på Østsiden af AB Hallen er opstillet en toiletvogn med adgang samme vej fra begge sider for hhv. damer og herrer.

Efter spisningen omdannes ABs Restaurant til en lounge. Til de deltagere der bliver sultne igen eller ønsker en snack inden festen er slut, byder restauranten på stegte pølser med brød og tilbehør (også tænkt som en natmadsmulighed for deltagernes egen regning).

”Ta’ jubilæumsbogen AB 125 år med hjem, hvis du ikke allerede har fået en”. Jubilæumsbøgerne vil blive stillet frem i den første pause Stagebreakers holder. På de samme borde, hvor der blev serveret en velkomstdrink. Så er der et pejlepunkt.

Det skal vel også være i den pause du introducerer ”aftenens overraskende afslutning”, festfyrværkeriet kl. 0145. Sidste musik og udskænkning i AB Hallen kl. 0130, men for at alle kan nå ud skal afhentningen i garderoben måske ske lidt successive, hvis der fortsat er mange til stede på det tidspunkt.

Når du dukker op på AB, så giv mig et ring på telefonen, så mødes vi lige og tager eventuelle ændringer med. Ellers er den yderligere koordination jo meget nem – vi sidder ved samme bordJ