SH: USA-besøg 2016

ab-fodbold

Erik Andreassen: USA-besøget

 ‘1. halvleg’ af USA-besøget

15. juni: AB–USA kamp

I weekenden 11/12. juni ankom 15 USA fodboldspillere fra USA til København, en del med ledsagere. Hovedparten flyttede ind i Airbnb lejligheder på Østerbro med henblik på at spille indtil flere 70+ fodbold kampe i løbet af ugen.

USA gruppen lagde ud med at spille en 7 mandskamp mod ØB om mandagen, en kamp ØB vandt 4 -2. Dagen efter spillede de en 11 mandskamp mod HIK/Skovshoved, en kamp USA vandt med 1 -0. Herefter var de klar til at spille mod AB onsdag den 15. juni.

Kampen skulle spilles med 11 mandshold på bane 1, der netop var kridtet op. Vejrguderne sørgede for varmt vejr med megen solskin. Og i det hele taget tog AB’s anlæg sig ud fra sin allerbedste side – hvilket siger ikke så lidt. Et lille minus var det, at det netop anskaffede ‘Stars and Stripes’ flag ikke vejrede over anlægget. Årsagen skyldes en flagnings-regel-konflikt med Valdemarsdagen.

Kl. 11 gik kampen i gang med Peter Fredberg (BT) som dommer. Det viste sig hurtigt, at der var tale om 2 forskellige spillemåder. USA’s spil var baseret på fysisk, kontant og direkte spil personifiseret af kaptajnen Kim Bergenser. AB’s spil var mere teknisk og baseret på flere afleveringer. Det var dog en jævnbyrdig kamp og første halvleg endte uden mål – og uden de store målchancer.

Der kom mere gang i kampen i anden halvleg, ikke mindst pga. 2 aggresive amerikanske forwards: Randy McClain og Joao Vincente. Midt i halvlegen slap Randy fri, men Tim gik ud og generede ham, så der ikke blev scoret. Dommeren dømte imidlertid straffe, selvom Tim insisterede på, at der slet ikke var fysisk kontakt. Bernie Hendrikse scorede sikkert på straffesparket.

AB (Søren/Yde?) fik lidt senere spillet Erik Storm fri, men den amerikanske målmand gik godt ud og fik blokeret skuddet. Mod slutningen af kampen gentog denne duel sig inde i straffesparksfeltet. Her blev Erik Storm nedlagt med en takling direkte taget fra Amerikansk fodbold af den fremstormende målmand, der overhovedet ikke fik ram på bolden! Straffe!? – nej, ikke ifølge dommeren.

Dermed sluttede kampen med en 1 – 0 sejr til USA. Uafgjort havde ellers været et rimeligt resultat, men skulle der findes en vinder, så var det fair nok, at USA vandt. Og var det ikke fordi at deres 2 forwards ved flere lejligheder var for ivrige og løb offside, så kunne USA have scoret flere mål.

Under den efterfølgende vellykkede banket (mesterligt ledet af Søren) blev Joao Vincente kåret til kampens spiller.

Katrine Skov, formand for Kulturudvalget i Gladsaxe Kommune fortale om de mange aktiviteter, der gennemføres af kommunen med sigt på at holde også ældre medborgere i god form.

Marie von Ahnen Hagman fra Københavns Universitet holdt foredrag om, hvorfor netop fodbold er en særdeles gavnlig aktivitet for ældre herrer. Mange undersøgelser, hvor også Tjønserne har medvirket, påviser éntydigt denne tendens. Vi har f.eks. en markant høj knoglestyrke sammenlignet med jævnaldrende og mænd omkring de 40.

Efter kampen og under banketten udtrykte flere amerikanere stor beundring for hele arrangementet og for AB’s anlæg. Arrangementmæssigt skal denne ros primært rettes til Søren, John, Bjørn og kaptajn Yde.

‘2. halvleg’ af USA-besøget

18. juni: 5-a-side, AB-Fremad Amager og afslutningsmiddag

5-a-side

Efter en sportslig mindre vellykket 11 mandskamp mod USA den 15. juni var der forventninger til 5-mands stævnet den 18. juni, hvor GVM og tjønser erfaringerne skulle bringe succes. AB stillede 2 hold (AB1 og AB2) og udgjorde desuden grundstammen på det kombinerede hold (KB).

AB1 skabte med en 1 – 0 (Yde på aflevering fra Duun) sejr over HIK/Skovshoved og en kærkommen revance fra GVM turneringen. Rent spillemæsssigt markerede HIK/Skovhoved sig dog igen som det bedste hold. Sejren bidrog til at AB1 blev puljevinder og gik til finalen, hvor modstanderen blev USA B, der vandt den anden pulje.

Ærgerligt nok vandt USA B finalen med 2–0. De spillede i italiensk stil med en benhård defensiv, hvorfra de kunne starte giftige kontra-angreb mod det spilstyrende AB1 hold. I dette spil var USA’s forward Joao Vicente kampafgørende med sine hurtige driblinger og vendinger. Han scorede begge mål.

AB2 havde med spillere som Benny Johansen og Bent Strøh en solid tjønse- og GVM erfaring. Det gav flere gode gennemspillede angreb, men foran mål manglede skarpheden.

KB holdet stillede med Lauge som myndig og højtråbende styrmand. Fremme spillede Cynthia fra USA, og hun gjorde det overraskende godt med 2 mål og 3 assists.

Slutstilling: USA B / AB 1 / KFUM  /RØDOVRE / KB / HIK / AB 2/ USA 2

Efter kampen og den velfortjente øl i omklædningsrummet tog spillere og ledsagere til Gladsaxe Stadion. Der var i øvrigt mange positive kommentarer til stævnet, alle var enige om, at det var gennemført i en herlig atmosfære.

Gladsaxe Stadion

I Lundberg Loungen på stadion ventede der en fortræffelig buffet. Og herefter satte vi os tilrette på det øverste tribune segment. AB holdet havde allerede sikret sig oprykning før kampen, men både AB og Fremad Amager var heldigvis indstillet på at give den fuld skrue. Det samme var de 2 fangrupper, der fra kampstart kunne høres tydeligt med slagsange og trommer.

Kampen udviklede sig ganske dramatisk. Midt i første halvleg fik AB etableret et overtag og skabte sig en føring på 3 mål. Men da kampen nærmede sig sin afslutning var stillingen 4–4. AB fik dog sat tingene på plads med 2 mål i de sidste 2 minutter og vandt dermed kampen med 6–4.

Afslutningsmiddag: Da Claudio

USA-besøget sluttede på restaurant Da Claudio på Frederiksberg, hvor Torp havde medvirket til velsmagende menu med Vitello Tonatto som forret og en dejlig mør bøf som hovedret. Også her var der en supergod stemning, og dermed var det også en repræsentativ afslutning for hele USA arrangementet.

Erik Andreassen